feb. 15 2019

Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii de consum curent

Soiurile de vita de vie pentru obtinerea de vinuri rosii de consum curent vin de masa’ sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza: cantitati mari de compusi fenolici – antociani (pigment/colorant care da culoarea violet, rosu, albastru) in pielita si in miez (la soiurile tinctoriale); zaharuri in intervalul 145-190 g/l (14,44 – 18,92 °Bx‚ Brix’) iar vinurile au intre 8,5-10  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii de consum curent vin de masa’ sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii pentru vinurile rosii de consum curent ‚vin de masa’ sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: albastru-negru, rosu-inchis pana la negru, rosu-violet,  negru intens, negru-violaceu, negru-albastrui, etc.

  1. Burgund Mare – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 140-150 g, acumulează 170-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Slovenia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este in general rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  2. Babeasca Neagra – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este subtire de culoare rosu-inchis, pulpa ‚miezul’ este semizemos,  greutatea medie a strugurelui 170-220 g, acumulează 180-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 octombrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  3. Oporto – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este de culoare rosu-violet inchis, miezul este zemos,  greutatea medie a strugurelui 170 g, acumulează 170-195 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Portugalia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III-IV  (16 august – 15 septembrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’. Se utilizeaza la cupaje (amestecuri).
  4. Alicante Bouschet – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare neagra, pulpa este colorata in violet inchis (soi tinctorial), ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 155 g, acumulează 160 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 11 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  5. Cadarca – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este de culoare violet-inchis pana la negru, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 120 g, acumulează 160-185 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine probabil Asia Mica. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16 septembrie  –  15 octombrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’ dar se pot obtine si ‘vinuri superioare‘.
  6. Sangiovese – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este de culoare rosu-inchis, miezul este zemos,  greutatea medie a strugurelui 210 g, acumulează 155-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  7. Syrah „Shiraz” – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara / consum curent cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, cu miez zemos, greutatea medie a strugurelui 120 g, acumulează 170-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6.5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 11-12 tone, tara de origine Iran sau Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (20 septembrie-15 octombrie). Vinul este rosu de consum curent / de calitate superioara.

Fig. 1 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii de consum curent

Fig. 2 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii de consum curent

Fig. 3 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii de consum curent

 

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii de consum curent

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii