dec. 27 2023

Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’: ingrijire, inmultire

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Piracanta, Pyracantha, Ghimposul inflacarat

Denumire populara in alte limbi: engleza (Firethorn)

Denumire stiintifica: Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’

Origine: Pyracantha coccinea este o planta exotica originara din Sudul Europei (Italia), Asia.

Proprietati ornamentale: Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ este o planta perena, intalnita in parcuri si gradini, un arbust decorativ prin port, frunze, flori si fructe, ce ajunge la inaltimi de 1.5-2,5 m.

Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza pentru: gard viu liber, ziduri verzi sau ca exemplare solitare sau in grupuri, dar si la container (ghiveci), jardiniere pentru decorarea balcoanelor, teraselor.

Ramurile sunt rigide, cu spini ce ajung la 1-1,5 cm lungime.

Frunzele sunt persistente (in permanenta verzi), alterne, ingust-lanceolate, de 2-4 cm lungime, glabre (fara perisori), lucioase, culoare verde-inchis.

Inflorirea plantelor de Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ are loc primavara,  in maiiunie.

Florile sunt albe, mici, cu 0,8 cm diametru, grupate in corimbe compuse.

Fructele sunt de tip poame mici si globuloase, de 0,6 cm diametru de culoare portocalie, deosebit de decorative, apar in septembrie-octombrie  si persista pe plante o perioada lunga de timp – pana iarna.

Solul pentru Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ trebuie sa fie fertil, profund, aerisit, reavan si bine drenat. Planta suporta greu solurile grele (argiloase) si calcaroase (cu carbonati).

Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ este o specie rezistenta la ger, plantele ajunse la maturitate pot tolera temperaturi pana la  -29….-32°C. La plantele tinere, se recomanda protejarea acestora pe timpul iernii, cu frunze uscate.

Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ este un arbust cu temperament de lumina, acesta prefera locurile insorite, dar poate tolera si locurile semi-umbrite.

Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ suporta tunderea usoara primavara pentru modelarea formei, dar atentie, intrucat Pyracantha  infloreste si fructifica pe ramuri de 1 an (cresteri din anul precedent) se recomanda taierea moderata (doar scurtarea) ramurilor de 1 an, asfel incat sa ne bucuram din plin de florile si fructele decorative.

Atentie la taiere, utilizati manusi sau o foarfeca cu manere lungi intrucat planta are spini.

Plantarea la Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. Pyracantha se planteaza sub forma de plante cu balot (cu pamant pe radacini), la minimum 50 cm de garduri, ziduri si la o distanta de 0,5-3 m intre plante pe rand.

Inmultirea la Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ se realizeaza prin butasi lemnificati sau semilemnificati;  prin  altoire, primavara pe portaltoi de Gutui (Cydonia oblonga).

Daunatori:

Paduchele lanos, Acarieni, Afide, Paduche de San Jose.

Boli:

Focul bacterian, Rapanul (Venturia inaequalisf. sp. pyracanthae), Monilioza, Patarea bruna a frunzelor si fructelor (Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon soraueri, Entomosporium maculatum), Fainarea  (Podosphaera clandestina), etc.

Fig. 1 Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’

Fig. 2 Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’

Fig. 2 Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii