nov. 19 2016
Bolile Cartofului: cauze, afectarea plantelor, combatere
Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Cartof (Solanum tuberosum) cultivate in solar, gradina si camp.
1. Mana cartofului (Phytophtora infestans) – este o boala deosebit de periculoasa pentru culturile de cartof. Ea este cauzata de ciuperca Phytophtora infestans. Mana cartofului afecteaza toate organele plantelor de cartof. Atacul manei asupra plantelor de cartof se poate observa in prima faza pe frunze sub forma unor pete mari de culoare verde-cenusiu cu puf albicios. Mana cartofului ataca apoi tulpinile plantelor de cartof (vrejii), pe care apar pete brune, urmand apoi uscarea acestora. Mana ataca si tuberculii de cartof, observandu-se in sectiune prezenta unor pete brune in pulpa cartofului.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Mana cartofilor (Phytophtora infestans);
2. Alternarioza – Patarea bruna a frunzelor de cartof (Alternaria solani) – este o boala frecvent intalnita in culturile de cartof, cauzata de ciuperca Alternaria solani. Alternarioza apare in perioada infloririi, atacand in prima faza frunzele de la baza plantelor, raspandindu-se apoi spre partea superioara. Atacul alternariozei este observat prin aparitia unor pete brune apoi cenusii de circa 1 cm diametru, inconjurate de o zona galbena.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Alternarioza – Patarea bruna a frunzelor de cartof (Alternaria solani);
3. Rizoctonia la cartof – Putregaiul uscat al coletului (Rozoctonia solani) – este o boala cauzata de ciuperca Rozoctonia solani. Putregaiul uscat se manifesta la nivelul coletului si al radacinilor de cartofi, ducand la stagnarea plantelor din crestere, ofilirea sau putrezirea acestora. Tuberculii de cartofi sunt si ei atacati de aceasta ciuperca, la acestia atacul ciupercii fiind observat prin prezenta pustulelor negricioase (sclerotiile ciupercii) de 1-2 mm.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Rizoctonia la cartof – Putregaiul uscat al coletului (Rozoctonia solani);
4. Putregaiul moale al coletului si al tuberculilor de cartofi (Erwinia carotovora) – este cauzat de catre bacteria Erwinia carotovora, aceasta provocand pagube insemnate in depozite si culturi. Putregaiul moale la cartofi apare la scurt timp dupa ce plantele au inceput sa creasca. Acesta se manifesta prin înnegrirea coletului si a bazei tulpinilor si ingalbenirea frunzelor. Plantele afectate de putregaiul moale nu reusesc sa se mai dezvolte, murind. Putregaiul moale se transmite la tuberculii de cartofi prin intermediul stolonilor sau din solul infectat.
5. Raia neagra a cartofului (Synchytrium endobioticum) – este o boala cauzata de ciuperca Synchytrium endobioticum. Raia neagra a cartofului este o boala grava, care afecteaza atat stolonii cat si tuberculii de cartofi. Ciuperca rezista prin formele sale de rezistenta in sol timp de foarte multi ani. Raia neagra a cartofului se observa prin aparitia unor mici negi (concretiuni) care ajung la maturitatea tuberculilor sa aiba dimensiuni chiar mai mari decat acestia. Tuberculii infestati sunt deformati, concretiunile ramase in sol in momentul recoltarii tuberculilor sunt surse de infectie pentru culturile viitoare.
6. Putregaiul uscat al tuberculilor (Fusarium solani) – este o boala inatalnita adesea in culturile de cartofi si in depozite. Ea se manifesta in camp prin existenta unor plante cu cresteri reduse si ofilite. La tubercului, putregaiul uscat se poate observa prin pretenta unor adancituri de culoare bruna, iar la interior prin uscarea zonelor necrozate (de unde si denumirea de putregai uscat).
7. Vestejirea bacteriana (Pseudomonas solanacearum) – ofilirea bacteriana este o boala cauzata de bacteria Pseudomonas solanacearum, intalnita in culturile de cartofi. Aceasta este favorizata de temperaturi intre 25-37°C si o umiditate mare a solului. Semnele cauzate de vestefirea bacteriana asupra plantelor de cartof sunt: ofilirea, ingalbenirea, cresterea redusa si chiar moartea. La tuberculi vestejirea bacteriana este vizibila in sectiune, unde se pot observa zone inchise la culoare.
8. Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) – este o boala cauzata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Acesta se manifesta doar la plantele de cartofi, nu si la tubercuri. Putregaiul alb este observant mai ales in perioadele umede sau arealele irigate excesiv. Putregaiul alb poate fi observant prima data la contactul dintre sol si tulpini. Aceste zone sunt acoperite in scurt timp de un puf alb, care se poate extinde in conditii de umezeaza excesiva la intreaga planta.
8. Putregaiul apos al tuberculilor (Rhizopus stolonifer) – este cauzat de prezenta ciupercii Rhizopus stolonifer. Putregaiul apos al tuberculilor de cartofi este observant la tuberculii recoltati si depozitati. Acesta se instaleaza cu usurinta in tuberculii loviti sau taiati. Putregaiul apos este favorizat de temperaturi intre 25-29°C si o umiditate peste 80%.
10. Fainarea cartofului (Erysiphe cichoracearum) – este o boala intalnita vara la culturile de cartofi, ea fiind cauzata de ciuperca Erysiphe cichoracearum. Semnele fainarii la cartofi sunt observate prin prezenta unor pete albicioase, pulverulente.
11. Verticilioza (Verticillium dahliae) – este o boala cauzata de ciuperca Verticillium dahlia, observata in culturile de cartofi in perioada infloririi. Verticilioza afecteaza sistemul vascular al plantelor blocându-l, acestea se ingalbenesc si se ofilesc.
12. Viroze la cartofi
12.1 Rasucirea frunzelor la cartofi (Potato leaf roll) – reprezinta o viroza frecvent intalnita in culturile de cartofi. Aceasta provoaca o scadere a productiei de tuberculi de cartofi si o degenerare a cartofilor de samanta. Semnele acestei viroze sunt observate prin rasucirea frunzelor si o tenta de coloare rosie a frunzelor. Plantele afectate se ingalbenesc, prezinta cresteri reduse si frunze rasucite. Vectorii de raspandire a virozelor la cartofi sunt reprezentati de afide carofului.
12.2 Moxaicul X (Potato virus X) – este cauzat de prezenta afidelor pe plantele de cartofi, acestia fiind vectorii de raspandire a vizrozelor. Semnele virozei se observa prin prezenta petelor galbui combinate cu unele verzi, si încrețirea frunzelor.
12.3 Mozaicul Y (Potato virus Y) – se poate observa pe plantele si tuberculii de cartofi. Tuberculii infectati sunt de dimensiuni mici, iar pe acestia apar linii sau cercuri necrotice. Este viroza care provoaca pagube insemnate (pana la 80 %) la cartof.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Cartofului: cauze, afectarea plantelor, combatere