Horticultorul.ro

dec. 27 2016

Bolile Ciresului – afectarea pomilor, identificare

bolile-ciresului-afectarea-pomilor_1501Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (cires– este o boala cauzata de prezenta ciupercii Stigmina carpophila. Aceasta apare in primaverile umede, care urmeaza dupa ierni cu temperaturi ceva mai blande.  Atacul ciupercii este favorizat de ranile din scoarta copacilor (insect, grindina). Semnele atacului se pot observa pe frunzele, lastarii si fructele de cires. Pe frunze apar pete de culoare brun-deschis, care se necrozeaza si cad, rezultand frunze ciuruite.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (cires);

2. Ciuruirea bacteriana a frunzelor de cires(Xanthomonas campestris pv. pruni)   este o boala cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni . Aceasta afecteaza aparatul foliar, lastarii tineri si fructele de cires. Semnele atacului pe frunze se observa prin prezenta unor pete (cu aspect umed) care in timp cresc, se inchid la culoare, se necrozeaza si cad. Atacul pe ramuri se manifesta prin aparitia petelor adancite in ramuri. La nivelul fructelor, acestea se pateaza devenind greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea bacteriana a frunzelor de cires (Xanthomonas campestris pv. pruni);  

3. Patarea rosie a frunzelor de cires – Antracnozaeste o boala micotica foarte grava, intrucat provoaca defolierea prematura a plantelor atacate. Patarea rosietica este cauzata de prezenta ciupercii Coccomyces hiemalis (Blumeriella jaapii). In lunile mai-iunie se pot observa pete circulare, de culoare purpurie pe partea superioara a frunzelor. Acestea cresc in diametru si ca numar, culoarea vireza in rosu-brun, petele devin neregulate, afectand intreaga frunza. Frunzele astfel afectate se ingalbenesc, centru petei cade, ramanand cu aspect ciuruit.

 Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ...   Patarea rosie a frunzelor de cires;

4. Monilioza la cires  este o boala cauzata de ciuperca Monilinia laxa sin. Monilinia cinerea . Monilioza poate afecta grav florile, ramurile, lastarii, frunzele si fructele ciresilor, ducand in final chiar si la moartea lor. Semnele atacului se pot observa prin ofilirea, indoirea si uscarea zonelor afectate. Boala se combate cu fungicide ca: Folicur Solo 250 EW;  Switch,   Teldor 500 SC, etc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Monilioza la cires;

5. Monilioza fructelor de cires (Putregaiul brun, negru) – este o boala cauzata de ciupercile  Monilinia fructigena, Monilinia laxa si Monilinia fruticola. Putregaiul brun (negru) apare cand fructele sunt ranite si au ajuns la maturitate, aceasta boala continuand sa le afecteze si dupa recoltarea si depozitarea lor. Ciresele ramase  nerecoltate se mumifica, ele transmițând boala mai departe.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Monilioza fructelor de cires (Putregaiul brun, negru);

6. Cancerul bacterian la cires – este transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta infecteaza atat plantele de cires crescute in pepiniere cat si cele cultivate in livezi sau gradini. Bacteria infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la cires determina frunze ofilite, cresteri mici, plante debile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Cancerul bacterian la cires;

7. Fumagina (Capnodium salicinum) – este provocata de ciuperci ca Capnodium salicinum  care colonizeaza petele lipicioase si dulci (roua de miere – excremente de afide, etc.) prezente pe frunze. Prezenta fumaginei este semnalata de stratul de culoarea neagra care  ingreuneaza lumina sa ajunga la frunza pentru fotosinteza;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Fumagina (Capnodium salicinum);

8. Fainarea ciresuluieste o boala cauzata de prezenta ciupercii Podosphaera clandestine. Făinarea la cires este intalnita in perioadele calduroase si cu exces de umiditate. Fainarea ataca florile, frunzele, lastarii tineri si fructele tinere de cires. Atacul pe frunze si lastari tineri are un aspect fainos, sub forma unor pete albe, purverulente.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fainarea ciresului;

9. Boala frunzelor de argint “silver leaf”– este o boala cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Aceasta infecteaza plantele de cires toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta. Infectarea ciresilor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul  argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Boala frunzelor de argint “silver leaf”;

10. Patarea cafenie la cires – este o boala cauzata de ciuperca Venturia cerasi. Semnele atacului pot fi observate pe frunzele, ramurile si fructele de cires. Atacul cauzat de ciuperca Venturia cerasi se poate observa prin prezenta unor pete de culoare cenusie pe frunze si sepale, iar fructele puternic afectate vor creste deformate.

11. Rasucirea frunzelor de cires – este o boala intalnita la plantele de cires, cauzata de ciuperca Apiognomonia erythrostoma. Semnele atacului se observa pe frunze prin prezenta unor pete brune-maroni. Frunzele afectate se rasucesc, apoi se deformeaza si cad.

Fig. 1 Bolile Ciresului - afectarea pomilor

Fig. 1 Bolile Ciresului – afectarea pomilor

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Ciresului – afectarea pomilor, identificare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii