Horticultorul.ro

dec. 17 2016

Bolile Prunului si afectarea plantelor

bolile-prunului_1501. Ciuruirea micotica a frunzelor la prun – este o boala cauzata de prezenta ciupercii Stigmina carpophila. Aceasta apare primavara in conditii de umiditate ridicata. Atacul ciupercii este favorizat de ranile din scoarta copacilor. Semnele atacului se pot observa pe frunzele, lastarii si fructele de prun prin prezenta unor pete de culoare brun-deschis, care se necrozeaza si cad, rezultand frunze ciuruite.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea micotica a frunzelor la prun;

2. Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni)  este o boala cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni . Aceasta afecteaza aparatul foliar, lastarii tineri si fructele de prun. Semnele atacului pe frunze se observa prin prezenta unor pete (cu aspect umed) care in timp cresc, se inchid la culoare, se necrozeaza si cad. Atacul pe ramuri se manifesta prin aparitia petelor adancite in ramuri, iar la nivelul fructelor, acestea se pateaza devenind greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni);  

3. Patarea rosie a frunzelor de pruneste o boala cauzata de prezenta ciupercii Polystigma rubrum. Ciuperca infecteaza frunzele, pe ele apar pete rotunde, scufundate, de culoare galbuie-portocalie apoi rosie. Frunzele atacate se ofilesc si cad conducand la defolierea prematura a pomilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ...   Patarea rosie a frunzelor de prun;

4. Monilioza la prun este o boala cauzata de ciuperca Monilinia laxa. Neefectuarea tratamentelor cu fungicide poate afecta grav florile si ramurile prunilor, ducand chiar si la moartea lor. Semnele atacului se pot observa prin ofilirea, indoirea si uscarea varfului ramurilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Monilioza la prun;

5. Mumificarea fructelor de prun (Putregaiul brun, negru)  este o boala cauzata de ciupercile  Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia fruticola. Putregaiul brun (negru) apare cand fructele au ajuns la maturitate, aceasta boala continuand sa le afecteze si dupa recoltarea si depozitarea lor. Fructele ramase in prun, nerecoltate se mumifica ele transmițând boala mai departe.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Mumificarea fructelor de prun (Putregaiul brun, negru);

6. Cancerul bacterian la prun – este transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta infecteaza atat plantele crescute in pepiniere cat si cele cultivate in livezi sau gradini. Bacteria infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la prun determina frunze ofilite, cresteri mici, plante debile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Cancerul bacterian la prun;

7. Hurlupi, Gurlupi la pruneste o boala cauzata de ciuperca Taphrina pruni. Ciuperca afecteaza primavara organele suculente ale plantelor. Ea infecteaza florile si fructele inca din momentul diferentierii lor. Fructele afectate vor fi deformate, plate, zbarcite si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Hurlupi, Gurlupi la prun;

8. Boala frunzelor de argint “silver leaf” – este o boala cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Aceasta infecteaza plantele de prun toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta. Infectarea prunilor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul  argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Boala frunzelor de argint “silver leaf”;

9. Rugina prunului este o boala cauzata de ciuperca Tranzschella discolor. In anii ploiosi, rugina prunului poate deveni o boala foarte agresiva, ducand la defolierea partiala sau totala a prunilor. Rugina prunului ataca frunzele, lastarii si fructele de prun. Pe frunze se pot observa  pete de culoare galbena cu pustule proeminente  de culoare ruginie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Rugina prunului;

10. Fumagina (Capnodium salicinum) – este provocata de ciuperci ca Capnodium salicinum  care colonizeaza petele lipicioase si dulci (roua de miere – excremente de afide, etc.) prezente pe frunze. Prezenta fumaginei este semnalata de stratul de culoarea neagra care  ingreuneaza lumina sa ajunga la frunza pentru fotosinteza; etc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fumagina (Capnodium salicinum);

11. Varsatul prunului (Plum pox virus sin. PPV) – este o boala provocata de virusul Prunus virus 7. Boala este prezenta in livezile si gradinile de prun, cais, piersic. Prezenta virusului la unele soiuri de prun (soiuri sensibile) conduce la pagube cantitative si calitative ale productiei.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Varsatul prunului (Plum pox virus sin. PPV);

Bolile Prunului si afectarea plantelor

Fig. 1 Bolile Prunului si afectarea plantelor

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Prunului si afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii