feb. 09 2014
Bamele (Hibiscus esculentus): descriere, cultivare
Denumire populara: Bamele
Denumire stiintifica: Hibiscus esculentus sin. Abelmoschus esculentus
Denumire populara in alte limbi: engleza – Bandakai, Bhindi, Lady’s finger, Gobbo, Lady fingers; germana – Eibisch, Gombro, Gombo, Okra; franceza – Gombo, Ketmie comestible, Okra.
Grupa Legumicola: Legume pentru Pastai, Boabe verzi si Capsule
Utilizare: Legumicola (se consuma fructele de tip capsula)
Origine
Bamele se presupune ca sunt originare din Africa (Etiopia) si au fost cultivate de Egipteni inca de acum 3.200 ani.
In Romania se cultiva in special in Judetele din Sud (Giurgiu).
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – bamele sunt plante pretentioase fata de caldura.
Semintele germineaza incepand cu 15 ºC. Bamele (Hibiscus esculentus) prefera temperaturi in intervalul 20…30ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 35ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de 0ºC.
Lumina – bamele sunt plante cu temperament de lumina (iubitoare de soare).
Umiditatea (apa): Bamele prefera solurile reavene. Seceta afecteaza cresterea, dezvoltarea, fructificarea si calitatea capsulelor. Se recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare.
Solul – bamele prefera soluri bine drenate, afanate, reavene, argilo-nisipoase, luto-nisipoase. Trebuiesc evitate solurile grele (argiloase) cu exces de umiditate.
Reactia solului: Bamele prefera un pH intre 5.5-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-8,3;
Descriere:
Specie anuala.
- Fructul este de tip capsula alungita, muchiata, ascutita la varf, in interiorul caruia se gasesc pana la 100 seminte, lung de 10-20 cm, de culoare verde-pal sau violacee (in tinerete), Vezi fig. La unele soiuri fructul prezinta tepi. Capsula la maturitate este dehiscenta de culoare maronie.
- Semintele sunt mari si sferice-neregulate, de culoare verde-maslinie (Vezi fig).
- Frunzele sunt mari, palmat profund lobate, pubescente pe ambele parti, de culoare verde-inchis, prezinta in petiol lung (Vezi fig.);
- Tulpina – este viguroasa, groasa, bine ramificata, lemnificata la baza, pubescenta. Planta de Bama poate atinge inaltimi de 1.5-2 m;
- Florile – sunt mari (pana la 8 cm diametru) si solitare, corola este galbena cu o zona centrala bazala (bruna, violeta sau rosu-inchis), cu un peduncul gros (Vezi fig.);
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de bame.
Recoltarea la Bame se face dimineata la maturitatea tehnica de consum sau industrializare (conservare), atunci cand capsulele ating dimensiunea de 4-7 cm lungime (la 5-10 zile de la aparitia florilor). La soiurile cu tepi se pot folosi manusi. Recoltarea se face cu foarfeca horticola sau briceagul de tip cosor.
Inmultirea si infiintarea culturii de bame se poate face prin:
Semanat direct in camp sau gradina – la adancimea de 4 cm cand solul are cel putin o saptamana temperatura de (15 ºC), dupa 10-15 Mai.
Daunatorii bamelor:
Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Afide, Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Pectinophora gossypiella, etc.
Bolile bamelor:
Verticilioza (Verticillium spp.), Antracnoza (Colletotrichum spp.), Fainarea (Erysiphe spp.), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bamele (Hibiscus esculentus): descriere, cultivare