oct. 22 2016

Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase 

cultivarea-capsunilor-in-ghivece-pe-balcon-teraseCultivarea pe balcon sau terase a diverselor plante cu fructe comestibile a devenit o practica a celor care isi dorest fructe sau legume proaspete si nu beneficiaza de spatiu pentru cultivarea lor in gradina.

Capsunii (Fragaria x ananassa) sunt plantele care se pot cultiva cu usurinta in ghivece-jardiniere. Recomandam ca inainte de plantarea stolonilor de capsun sa se aleaga cu grija soiul de cultura, intrucat exista varietati de capsun care rodesc de mai multe ori pe an, sau altele  care rodesc doar o data.

 

CUPRINS:

Alegerea vasului de cultura

Drenajul vasului de cultura

Substratul folosit la capsun

Lumina

Plantarea rasadurilor de capsuni

Udarea capsunilor cultivati in ghiveci

Fertilizarea capsunilor

Combaterea bolilor si daunatorilor la capsun

Bolile capsunului

Daunatori la capsun

 

Alegerea vasului de cultura – vasul/ghiveciul in care capsunii se dezvolta cel mai bine trebuie sa fie mai mult larg decat adanc (diametrul  de 20-30 cm sau jardiniere), deoarece radacinilie capsunilor sunt superficiale, ele dezvoltandu-se la suprafata solului. Culoarea vasului nu este indicat sa fie inchisa, pentru a evita o caldura prea mare la nivelul radacinilor.

Drenajul vasului de cultura este important pentru a evita o umiditate excesiva in substrat si a asigura o crestere in conditii optime a capsunilor,

Substratul folosit trebuie sa fie bine drenat, afant, cu fertilitate moderata, si un pH intre 6-6,8. Se poate folosi un amestec din turba, pamant de frunze, perlit si nisip sau substrat universal din supermarket la care adaugam 20% nisip.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea, inflorirea si fructificarea capsunilor cultivate la ghiveci, ele necesitand cel putin 6-8 ore de soare pe zi.

Plantarea rasadurilor de capsuni se poate face individual in ghivece (2 plante la un ghiveci cu diametrul de 20-30 cm),  sau la distanta de 15-20 cm intre plante in jardiniere. Stolonii de capsuni se pozitioneaza peste substratul din ghivece, asezand cu grija radacinile, apoi acoperindu-le, si presandu-le usor (Vezi fig.).

Udarea capsunilor cultivati in ghiveci se recomanda sa se realizeze cu cantitati moderate de apa (evitand udarea excesiva) si numai atunci cand substratul de la suprafata este uscat.

Pentru a evita murdarirea fructelor cu pamant, se poate aplica un start de mulci din paie in partea superioara a ghiveciului.

Odara cu dezvoltarea plantelor de capsuni, apar stolinii (cu care capsunii se inmultesc), pe care trebuie sa ii inlaturam. La incetarea perioadei de rodire, se recomanda inlaturarea/taierea frunzelor batrane cat mai aproape de centrul plantei, permitand astfel ca lumina sa ajunga in centrul plantei, dezvoltand frunze noi. Pentru a ne asigura recolte anuale, se recomanda inlocuirea primavara a stolonilor de capsuni la fiecare 2-4 ani. Este recomnandat ca in primele 6-8 luni de la plantare sa nu lasam plantele sa fructifice.

Fertilizarea capsunilor cultivati in ghivece se realizeaza utilizand cantitati moderate de ingrasaminte Complexe (NPK) dar si hidrosolubile si foliare.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la capsun

Bolile capsunului:

Daunatori la capsun:

Fig. 1 Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase 

Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase 

Fig. 2 Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase, plantare

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase 

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii