oct. 22 2016
Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase
Cultivarea pe balcon sau terase a diverselor plante cu fructe comestibile a devenit o practica a celor care isi dorest fructe sau legume proaspete si nu beneficiaza de spatiu pentru cultivarea lor in gradina.
Capsunii (Fragaria x ananassa) sunt plantele care se pot cultiva cu usurinta in ghivece-jardiniere. Recomandam ca inainte de plantarea stolonilor de capsun sa se aleaga cu grija soiul de cultura, intrucat exista varietati de capsun care rodesc de mai multe ori pe an, sau altele care rodesc doar o data.
CUPRINS:
Plantarea rasadurilor de capsuni
Udarea capsunilor cultivati in ghiveci
Alegerea vasului de cultura – vasul/ghiveciul in care capsunii se dezvolta cel mai bine trebuie sa fie mai mult larg decat adanc (diametrul de 20-30 cm sau jardiniere), deoarece radacinilie capsunilor sunt superficiale, ele dezvoltandu-se la suprafata solului. Culoarea vasului nu este indicat sa fie inchisa, pentru a evita o caldura prea mare la nivelul radacinilor.
Drenajul vasului de cultura este important pentru a evita o umiditate excesiva in substrat si a asigura o crestere in conditii optime a capsunilor,
Substratul folosit trebuie sa fie bine drenat, afant, cu fertilitate moderata, si un pH intre 6-6,8. Se poate folosi un amestec din turba, pamant de frunze, perlit si nisip sau substrat universal din supermarket la care adaugam 20% nisip.
Lumina este un factor foarte important pentru cresterea, inflorirea si fructificarea capsunilor cultivate la ghiveci, ele necesitand cel putin 6-8 ore de soare pe zi.
Plantarea rasadurilor de capsuni se poate face individual in ghivece (2 plante la un ghiveci cu diametrul de 20-30 cm), sau la distanta de 15-20 cm intre plante in jardiniere. Stolonii de capsuni se pozitioneaza peste substratul din ghivece, asezand cu grija radacinile, apoi acoperindu-le, si presandu-le usor (Vezi fig.).
Udarea capsunilor cultivati in ghiveci se recomanda sa se realizeze cu cantitati moderate de apa (evitand udarea excesiva) si numai atunci cand substratul de la suprafata este uscat.
Pentru a evita murdarirea fructelor cu pamant, se poate aplica un start de mulci din paie in partea superioara a ghiveciului.
Odara cu dezvoltarea plantelor de capsuni, apar stolinii (cu care capsunii se inmultesc), pe care trebuie sa ii inlaturam. La incetarea perioadei de rodire, se recomanda inlaturarea/taierea frunzelor batrane cat mai aproape de centrul plantei, permitand astfel ca lumina sa ajunga in centrul plantei, dezvoltand frunze noi. Pentru a ne asigura recolte anuale, se recomanda inlocuirea primavara a stolonilor de capsuni la fiecare 2-4 ani. Este recomnandat ca in primele 6-8 luni de la plantare sa nu lasam plantele sa fructifice.
Fertilizarea capsunilor cultivati in ghivece se realizeaza utilizand cantitati moderate de ingrasaminte Complexe (NPK) dar si hidrosolubile si foliare.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Combaterea bolilor si daunatorilor la capsun
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea);
- Patarea alba a frunzelor de capsun (Mycosphaerella fragariae);
- Patarea purpurie -rosie a frunzelor de capsun (Diplocarpon earliana);
- Mana coletului si fructelor de capsun (Phytophthora cactorum);
- Antracnoza- patare neagra la capsun (Colletotrichum fragariae);
- Putregaiul umed (Rhizopus nigricans);
- Rizoctonia la capsun (Rhizoctonia fragariae);
- Putregaiul apos (Rhizopus stolonifer);
- Fainarea capsunului (Sphaerotheca macularis);
- Verticilioza – ofilirea capsunului (Verticillium albo atrum);
- Fuzarioza (Fusarium spp.);
- Rugina frunzelor (Dendrophoma obscurans);
- Arsura bacteriana (Xanthomonas fragariae);
- Viroze, etc.
- Afide – Paduchi de plante (Myzus fragariae);
- Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc;
- Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);
- Viermii sarma (Agriotes spp.);
- Tripsii;
- Viespea neagra a capsunului & trandafirului -larva (Allantus cinctus);
- Gargarita neagra (Anthonomus rubi);
- Gandacul paros (Epicometis hirta);
- Gandacul capsunului (Galerucella tenella);
- Nematozii (Meloidogyne spp., etc.),
- Limaxul cenusiu (Deroceras agreste),
- Scuipatul cucului (Philaenus spumarius),
- Acarianul capsunilor (Tarsonemus fragariae), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea capsunilor in ghiveci pe balcon & terase