aug. 18 2016
Cultivarea verzei de Bruxelles in gradina si camp
Cultura verzei de Bruxelles in Romania este in continua extindere, pe masura ce consumatorul devine din ce in ce mai pretentios si isi diversifica alimentatia. Intrucat varza de Bruxelles se consuma atat in stare proaspata cat si congelata, valorificarea acesteia se poate face pe tot parcursul anului.
Varza de Bruxelles se poate cultiva cu succes in camp sau gradina iar recoltarea partii comestibile (muguri axilari ce dau nastere la mici verzisoare, Vezi fig.) se face la 130-180 zile de la infiintarea culturii.
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea verzei de Bruxelles:
Temperatura (caldura) – varza de Bruxelles se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera) prefera temperaturi in intervalul 12…20ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 25ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -5ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -4 ºC.
Lumina: Varza de Bruxelles este o planta cu cerinte ridicate fata de lumina (soare), se cultiva in camp si gradina.
Umiditatea (apa):
Varza de Bruxelles este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza.
Solul – Varza de Bruxelles este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii, fertile (bogate in materie organica). Cultura se infiinteaza in solurile lutoase, luto-nisipoase, luto-argiloase. Cultura de varza de Bruxelles infiintata pe solurile usoare (nisipoase) are dezavantajul ca poate fi usor culcata la pamant de vant, de accea se recomanda alegerea terenurilor protejate de vanturi puternice.
Reactia solului: Varza de Bruxelles prefera un pH intre 6-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-7.5. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);
Se recomanda infiintarea culturii in locuri adapostite intrucat plantele pot fi afectate de prezenta vanturilor puternice.
Producerea rasadului de varza de Bruxelles se face in rasadnite calde, utilizand soiuri sau hibrizi semanati cu cca. 6-7 saptamani inainte de plantarea in camp sau radina.
Producerea rasadului de varza se face prin semanat la adancimea de 0,6-1 cm. Semintele vor fi semanate la distanta de 2-4 cm intre acestea.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de Varza de Bruxelles: Franklin F1, Diablo F1, Brilliant F1, etc.
Semintele de varza de Bruxelles vor fi semanate la o adancime de 1 cm in tavite alveolate cu latura de 7 cm, apoi se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).
La o temperatura de 17-23°C, germinarea va avea loc in scurt timp (6-7 zile).
Infiintarea culturilor (plantarea rasadurilor) de Varza de Bruxelles se face prin rasadurile produse in rasadnite calde in luna mai.
Rasadurile de Varza de Bruxelles la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate (7 frunze adevarate si 15 cm inaltime) si sa aiba circa 40-50 zile de la rasarire.
Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare) sau prin aspersie.
Distanta de plantare intre randuri este de 75 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 40-60 cm.
Dupa o perioada de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile de varza de Bruxelles nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.
Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de varza de Bruxelles) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, etc.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de varza de Bruxelles efectuam prasile mauale si mecanice.
Recoltarea verzei de Bruxelles: recoltarea manuala a capataniilor (micile verzisoare – comestibile) se face esalonat pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii (la 4-6 luni de la plantarea rasadului in camp sau gradina). Recoltarea se poate face si mecanizat.
Conservarea: Varza de Bruxelles se poate conserva prin congelare.
Fertilizarea de baza la varza de Bruxelles se face cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.
Pentru o fertilizare faziala corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Obligatoriu se face combaterea bolilor si daunatorilor specifici culturii verzei de Bruxelles:
Boli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae), etc.
Daunatori: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiu, Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea verzei de Bruxelles in gradina si camp