ian. 24 2018
Cultivarea verzei Kale: tehnologie completa
Cultivarea verzei Kale (Brassica oleracea var. acephala) in Romania este in continua extindere, pe masura ce consumatorul devine din ce in ce mai pretentios si isi diversifica alimentatia. In Romania, varza kale este cunoscuta sub numele de varza de frunze si se cultiva de zeci de ani. Aceasta varietate de varza se utilizeaza atat pentru consumul de frunze cat si ca specie ornamentala.
Varza Kale are aceeași origine ca si varza alba pentru capatana si a fost cultivata inca din antichitate, fiind probabil unul dintre cei mai vechi reprezentanti ai varzoaselor (se pare ca este si prima varza cultivata, ea fiind foarte asemanatoare cu speciile de varza salbatica).
Varza Kale (de frunze) se poate cultiva cu succes in camp sau gradina, iar recoltarea primelor frunze se face la cca. 60 zile de la infiintarea culturii.
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea verzei de Kale:
Temperatura (caldura) – varza Kale se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele de varza germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile).
Varza Kale (Brassica oleracea var. acephala) prefera temperaturi in intervalul 15…20ºC. Temperatura minima suportata este de 6ºC, iar cea maxima 25ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -14ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.
Lumina: varza Kale este din punct de vedere al fotoperioadei, o planta de: zi lunga (>14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare).
Umiditatea (apa):
Varza Kale este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza Kale.
Solul – Varza Kale este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Varza de frunze suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.
Reactia solului: varza Kale un pH intre 6.8-7.2 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de Varza Kale:
- Varietati cu aspect de palmier ce ating inaltimi de pana la 0.8 m, frunze de culoare verde-albastruie, creponate, ex. Brassica oleracea var. acephala ‘Nero di Toscana’, Brassica oleracea acephala var. Sabellica;
- Varietati cu frunze de culoare mov-inchis sau verzi-albastrui ce ating inaltimi de pana la 1.2 m ex. Brassica oleracea var. acephala ‚Rode boerenkool’;
- Varietati pitice (20-30) cu frunze in rozeta, gofrate, nu formeaza capatana iar culoarea poate fi: purpuriu-inchis la exterior iar la interior purpuriu-deschis sau verde la exterior si alb la interior, ex. ex. Brassica oleracea var. acephala ‚Pink beauty’.
Se recomanda infiintarea culturii in locuri adapostite, intrucat plantele pot fi afectate de prezenta vanturilor puternice.
Producerea rasadului de varza Kale se face in rasadnite (calde sau reci) sau pe straturi in gradina (in functie de momentul infiintarii culturii). Semanam semintele cu cca. 6-7 saptamani inainte de plantarea in camp sau gradina.
Semintele de varza Kale vor fi semanate la o adancime de 0,6-1 cm, in tavite alveolate cu latura de 7 cm, apoi se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum). La o temperatura de 17-23°C, germinarea va avea loc in scurt timp (7 zile).
Pentru esalonarea productiei (infiintarea de culturi succesive) vom semana semintele de varza Kale din 3 in 3 saptamani.
Infiintarea culturilor (plantarea rasadurilor) de Varza Kale se face cu rasadurile produse in rasadnite sau pe straturi in gradina (depinde de momentul infiintarii culturii).
Plantarea rasadului in camp sau gradina se face daca temperaturile o permit, in intervalul: 20 aprilie-iunie. Rasadurile de Varza Kale la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate (5-6 frunze adevarate si 10 cm inaltime) si sa aiba circa 30-40 zile de la rasarire.
Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare) sau prin aspersie.
Distanta de plantare intre randuri este de 60 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 45 cm.
Dupa o perioada de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile de Varza de Kale nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.
Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de varza kale) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, etc.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de Varza Kale efectuam prasile mauale si mecanice.
Recoltarea frunzelor de varza Kale se face esalonat (de vara pana toamna tarziu) pe masura ce aceasta a atins dimensiunile de recoltare (circa 45 cm inaltime) specifice varietatii sau in functie de necesitati. Recoltam frunzele dinspre baza spre varf (niciodata nu rupem varful), astfel incat in permanenta in varf sa patram pe planta 4 frunze bine dezvoltate.
Utilizare: frunzele se utilizeaza in stare cruda in diverse preparate culinare.
Fertilizarea de baza la varza Kale se face cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.
Pentru o fertilizare faziala la cultura de varza Kale utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Obligatoriu se face combaterea bolilor si daunatorilor specifici culturii verzei Kale:
Boli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae), etc.
Daunatori: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiu, Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea verzei Kale: tehnologie completa