sept. 27 2016
Cultivarea busuiocului in gradina/camp – tehnologie completa
Cultura de Busioc (Ocimum basilicum) in gradina si camp este relativ usoara.
Odata cu diversificarea condimentelor utilizate in bucatarie, busuiocul se regaseste aproape in fiecare casa.
Frunzele de busuioc sunt utilizate proaspete, congelate sau uscate.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de busuioc in gradina si camp:
Temperatura (caldura) – plantele de busuioc sunt pretentioase fata de caldura.
- Semintele de Busuioc au nevoie de temperaturi pentru germinare situate in intervalul 12 … 22 ºC (germineaza in 42…14 zile).
- Busuiocul (Ocimum basilicum) prefera temperaturi in intervalul 18… 27ºC.
Lumina: busuiocul este o planta cu cerinte ridicate fata de lumina (prefera locurile insorite).
Umiditatea (apa):
Busuiocul prefera solurile reavene, fara exces de umiditate.
Solul – Busuiocul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii, bine drenate, reavene, afanate. Planta creste pe solurile: lutoase, aluviale, luto-nisipoase, nisipoase.
Reactia solului: planta prefera un pH intre 6-7;
Cultivarea de busuioc in gradina si camp
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Busuioc: Italiano Clasico, Busuioc rosu – Dark Opal, Anita (din 2010), Aromat de Buzau (din 2005), Condor (din 2010), etc.
La cultura de busuioc este obligatorie – irigarea prin picurare.
Infiintarea culturilor de busuioc se poate face prin semanat sau plantat de rasaduri. Semanatul se face manual sau mecanizat.
Producerea rasadurilor de busuioc se face in februarie, cu 70 zile inainte de plantarea in camp prin semanat (la 0.7 cm adancime) in rasadnite calde in ghivece (se pot utiliza cu succces seminte la rondele de hartie).
I. Infiintarea culturii de busuioc prin rasad (calit, cu 2-3 perechi de frunze bine dezvoltate) plantat primavara (dupa 15 mai). Distanta de plantat intre randuri este de 20 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 15 cm. La 7 zile de la plantare se face completarea golurilor.
II. Infiintarea culturii prin semanat direct in camp sau gradina – se face la sfarsit de mai prin seminte semanate in solul reavan la o adancime de 0,7 cm la 10-15 cm pe rand si 20 cm intre randuri.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de busuioc efectuam prasile manuale, plivitul.
La 40 zile de la plantat (inainte de inflorit) se recomanda taierea varfurilor de busuioc (varful si prima pereche de frunze bine dezvoltate) pentru a prevenii aparitia florilor. Prezenta florilor diminueaza mult aroma frunzelor.
Daca totusi inflorescente au inceput sa apara, se recomanda taierea acestora impreuna cu perechea de frunze de sub acestea, pentru a stimula dezvoltarea de masa foliara si a mentine aroma puternica si placuta din frunze.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Recoltarea frunzelor de busuioc se face in iunie, cand plantele sunt bine dezvoltate sau in functie de necesitati. Frunzele se pastreaza uscate sau congelate.
Boli si daunatori la busuioc:
Daunatori la busuioc: Cicade, Afide, Melci, Limacsi.
Boli la busuioc: Fainarea
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea busuiocului in gradina/camp – tehnologie completa