ian. 19 2019

Cultura cireselor de pamant (Physalis): infiintare

Cultura papalaului – cireselor de pamant (Physalis peruviana) in gradina este simpla daca se respecta tehnologia specifica.

Fructele ‚bacele’ de cirese de pamant (Physalis peruviana) sunt  bune de recoltat  la circa 90-110 zile de la infiintarea culturii prin rasaduri. Plantele de Physalis peruviana ajung la 1-1,2 m inaltime.

Utilizare: fruct de desert, dulceata, gem, jeleu, suc

In Romania Papalaul (Physalis peruviana) – in conditiile unui climat temperat  este cultivata ca si cultura anuala.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura: Semintele germineaza bine in intervalul 15 ºC (germineaza in 21 zile) …20 ºC (germineaza in 7 zile).

Plantele de cirese de pamant (Physalis peruviana) prefera temperaturi (temperaturi optime) in intervalul  16…25ºC  si minime fiziologice de 10ºC, suporta maxime de 32ºC.

Plantele mature de cirese de pamant (Physalis peruviana) sunt afectate grav (mor) de temperaturi < -1 ºC, iar plantele tinere de temperaturi <0 ºC.

Lumina: este foarte importanta pentru dezvoltarea plantelor de Physalis peruviana, acestea necesita zone luminoase – insorite.

Umiditatea (apa) – pentru Physalis peruviana este foarte importanta, acesta necesita udari periodice, cu cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie reavan, pentru o dezvoltare armonioasa si o fructificare abundenta.

Udarea (irigarea) se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Solul – ciresele de pamant (Physalis peruviana)  au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderata, preferand soluri bine drenate, reavene, lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase.

Reactia solului: prefera un  pH intre 6.3-7, dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-7,8;

Cultura de cirese de pamant (Physalis peruviana)

Producerea rasalului  se face prin semanat in spatii protejate (rasadnite calde, solarii calde, sere calde, apartamente) – la o adancime de 0.5 cm. Dupa semanat udam  si acoperim vasul cu o folie stretch. De indata ce plantutele apar (dupa 20-30 zile la 24 ºC), indepartam urgent folia. Cand apar primele frunze adevarate, daca este necesar putem repica rasadurile in ghivece sau tavite alveolate cu diametru de 10 cm.

Cultura de cirese de pamant (Physalis peruviana) sa infiinteaza prin rasad (cu varsta de 50-60 zile de la rasarire, bine dezvoltat si calit) dupa 5-10 Mai (in Sud) si dupa 10-20 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si s-au inregistrat temperaturi de >10ºC noaptea mai multe zile la rand.

Culturi bune premergatoare celei de Physalis peruviana in gradina sunt: castravete, dovlecel, dovleac, ceapa, ceapa esalota, usturoi, praz, mazare, fasole, bob.

Distantele de plantare la Physalis peruviana sunt de 33-60 cm intre plante e rand si 60 cm intre randuri.

Pe tot parcursul cultivarii cireselor de pamant in gradina, se vor efectua lucrari de: plivit, prasile manuale, combatere a buruienilor, udat, palisat, fertilizat, etc.

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-100 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul, prasile manuale sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.

Recoltarea fructelor (baca acoperita de un caliciu fructifer persistent-pergamentos si puternic umflat) de Physalis peruviana se incepe la circa 3 luni de la infiintarea culturii, pe masura ce ajung la maturitatea deplina si se desprind usor (o planta produce cca. 300 fructe), putem recolta noi fructe saptamanal. La recoltare acestea au caliciul fructifer galben pai, fructul are culoarea galbuie-portocalie, pulpa-suculenta, caliciul pergamentos care inconjoara fructul – uneori se crapa, 1,5-2,5 cm diametru, 3,5 g / fruct,  au gust dulceag, se desprind usor sau cad pe sol (se pot scutura plantele si recolta fructele de pe sol). Ating productii de 20-29 t/ha in functie de varietate si conditiile de cultura.

Pastrarea fructelor se poate face in frigider la minimum 4 ºC. Fructele pot fi pastrate intregi (baca acoperita de un caliciu persistent-pergamentos) cateva luni in depozite cu temperatura si atmosfera controlata.

Semintele – isi mentin capacitatea de a germina 3 ani de la recoltare – sau mai mult in functiile de conditiile de pastrare.

Boli si daunatori

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.)Ofilirea fuzarianaBacterioze; etc.

Boli: Alternarioza, Fainarea, Putregaiul cenusiu; Patarea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. vesicatora).

Daunatori: Gandacul din Colorado, Musculita alba, Afide.

Fig. 1 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 2 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 3 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 4 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 5 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 6 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 7 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 8 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 9 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 10 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 11 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 12 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 13 Cultura cireselor de pamant (Physalis peruviana)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura cireselor de pamant (Physalis): infiintare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii