aug. 13 2016

Cultura Dovleacului in gradina & camp: infiintare, ingrijire

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_150Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’ (Cucurbita maxima) este o cultura usor de realizat iar aceasta specie legumicola se regaseste in majoritatea gospodariilor.

Fructele bune de recoltat  apar la circa 120 zile (in toamna) de la infiintarea culturii.

 

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de dovleac comestibil sunt moderat-pretentioase fata de caldura comparativ cu castravetele si pepenele verde cerintele sunt ceva mai reduse.

Semintele germineaza bine in intervalul 10…21 ºC.

Plantele de dovleac comestibil (Cucurbita maxima) prefera temperaturi in intervalul  20…30ºC  si minime de 9…10 ºC, suporta maxime de 38ºC.

Lumina – dovleacul comestibil este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare).

Umiditatea (apa):  Dovleacul comestibil (Cucurbita maxima) este o cultura cu cerinte moderate fata de apa din sol (umiditatea solului) datorita inradacinarii profunde. Pentru o fructificare abundenta si fructe de calitate se recomanda instalarea unui  sistem de irigare prin picurare.

Solul – Dovleacul comestibil este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate ridicata sau moderta, bine drenate, reavene. Bostanul suporta solurile argiloase, lutoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase, etc.

Reactia solului: Bostanul prefera un  pH intre 5,5-7.5 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8,5;

 

Cultura de Dovleac comestibil ‘Bostan’ in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de dovleac comestibil sunt: tomate, vinete, cartof, ardei, varza, fasole, mazare, bob, lucerna, trifoi, morcov, pastarnac.

Semanarea semintelor primavara direct in sol se face dupa 20 aprilie-mai la o adancime de 2,5-4 cm.

Distantele de plantat/semanat la dovleacul comestibil sunt de 0,8 m intre plante pe rand si 1,5-2 m intre randuri.

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-100 g/mp.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand  ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul si prasila manuala sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru. La culturile in camp se utilizeaza erbicide specifice.

Polenizarea este entomofila – facuta de catre insecte: albine, bondari, etc.

Planta de Dovleac comestibil (Cucurbita maxima) se utilizeaza frecvent ca specie legumicola de la care se consuma fructele utilizate in diverse preparate culinare dar si semintele.

Recoltarea fructelor se face la maturitate deplina, incepand din septembrie. Fructele se pot pastra in beciuri racoroase pe toata perioada iernii.

Recoltarea semintelor de Dovleac comestibil (Cucurbita maxima) se face numai de la soiuri (de la hibrizi ‘F1’ – nu se vor recolta seminte), utilizand  fructe ajunse la maturitate deplina-fiziologica.

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Dovleacul comestibil ‘Bostan’:

Atacul bolilor si daunatorilor este in general putin agresiv, motiv penru care cultura de bostan – dovleac poate fi usor realizata in conditii BIO sau ECOLOGICA.

 

Bolile dovleacului comestibil:

Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.);

Boli: Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea)Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis)Putregaiul tulpinii  (Didymella bryoniae); etc.

Daunatori la dovleacului comestibil:

CoropisnitaAcarieniiTripsiiAfidePaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); Viermi sarmaMusca miniera (Liriomyza spp.)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera).

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 1 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 2 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 3 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 4 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 5 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 6 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 7 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Cultura Dovleacului comestibil-Bostan_1

Fig. 8 Cultura Dovleacului comestibil ‘Bostan’

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Dovleacului in gradina & camp: infiintare, ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii