mai 26 2017
Lucrari de Ingrijire-Intretinere la Tomate in gradina & camp
1. Plantarea rasadurilor de tomate se efectueaza dupa 5 mai in Sud si dupa 15-20 mai in Centru si Nord, atunci cand temperatura pe timpul noptii depaseste 7°C si riscul de inghet sau de bruma a trecut, reprezinta perioada optima de plantare a tomatelor in gradina. Plantarea rasadurilor de tomate se recomanda sa se realizeze la o adancime mai mare decat cea initiala, astfel adancimea de plantare variaza in functie de inaltimea rasadului folosit. Plantarea la adancimi mai mari ajuta rasadurile la o dezvoltare ulterioara foarte buna, deoarece ele vor dezvolta radacini si pe zona de tulpina ingropata, crescand astfel vigoarea plantei. La cateva saptamani de la plantare – unde este cazul efectuam lucrarea de completare (unele plante se usuca, sunt reteazate de coropisnita, se ofilesc – ireversibil, etc.)
2. Musuroitul plantelor de tomate este o lucrare ce se impune (nu se aplica la cele mulcite prin folie) la plantele de tomate plantate in gradini, pentru a asigura dezvoltarea unui sistem radicular bogat, ajutand astfel la obtinerea de plante viguroase. Musuroitul rosiilor consta in aducerea unui strat suplimentar de pamant (sub forma unui musuroi) la baza plantelor de tomate. Momentul prielnic pentru musuroirea rosiilor, se poate identifica prin aparitia la baza tulpinii a unor mici excrescente (precursori de radacini). Acoperirea acestora (micilor excrescente de la baza tulpinii), va conduce la dezvoltarea radacinilor viitoare (in zona musuroiului), atat de necesare plantelor mature.
3. Palisarea/legarea/sustinerea tomatelor reprezinta metoda de sustinere sau legare a tomatelor cu crestere semideterminata (care ajung la inaltimi de 80-100 cm) sau determinata (care ajung la inaltimi de peste 1,8 m). Palisarea tomatelor se impune pentru a prevenii ruperea tulpinilor sub greutatea fructelor, sau a vanturilor puternice. Efectuarea palisarii tomatelor previne aparitia bolilor si faciliteaza aplicarea tratamentelor cu fungicide, insecticide, acaricide, fertilizanti sau regulatori de crestre.
4. Copilitul tomatelor este o lucrare care se impune la soiurile de tomate cu crestere nedeterminata si semideterminata. Copilii reprezinta lastari crescuti la subsuara frunzelor de rosii, care trebuiesc indepartati, pentru a nu impiedica dezvoltarea plantei mama. Se recomanda intervenirea si ruperea copililor saptamanal, pentru a nu ajunge sa se dezvolte foarte mult si altfel sa consume substantele nutritive necesare dezvoltarii si fructificarii plantelor.
5. Desfrunzitul tomatelor reprezinta lucrarea prin care se indeparteaza frunzele bazale ale rosiilor. Astfel, frunzele ingalbenite, uscate sau imbatranite se vor indeparta cu mare atentie, fara a cauza rani pe planta mama. Desfrunzitul plantelor de tomate se realizeaza in prima etapa la 2 saptamani dupa plantare (indepartam frunzele din imediata apropiere a solului sau care ating solul). A doua etapa de desfunzire este dupa ce a egat a 3-a inflorescenta. A treia etapa presupune desfunzirea in momentul cand fructele din prima inflorescenta s-au parguit.
6. Carnitul tomatelor reprezinta lucrarea care se impune in cultura tomatelor in gradina, aceasta facandu-se diferit in functe de soiul de rosii cultivate. Carnirea (Carnitul) tomatelor presupune inlaturarea (taierea) tuturor varfurilor de crestere, lasand 2-3 frunze deasupra ultimului etaj de fructe. Aceasta lucrare se impune la plantele de tomate, pentru a ajuta fructele deja formate pe planta sa ajunga la maturitate intr-un timp cat mai scurt. Executarea acestei lucrari vom permite indreptarea nutrientilor plantei spre fruct, nu spre cresterea vegetativa, ajutand astfel la coacerea fructelor.
7. Prasitul tomatelor cultivare in gradina are rolul de a sparge crusta formata la suprafata solului, combaterea buruienilor, afanarea solului, etc. Se vor efectua cca. 3-4 prasile intr-un sezon de vegetatie.
8. Fertilizarea foliara (pe frunze) se va face in mai multe etape (conform programelor de fertilizare) cu fertilizanti dedicati de calitate superioara.
9. Fertilizarea de baza si faziala se face conform programelor de fertilizare cu fertilizanti (granulati, hidrosolubili, lichizi) de calitate superioara. Fertilizarea faziala utilizand produse hidrosolubile sau lichide se poate aplica cu ajutorul injectorului VENTURI.
10. Tratamentele/stropirile pentru combaterea bolilor & daunatorilor din cultura de tomate in gradina se va face conform fenofazelor utilizand programe tehnologice dedicate;
11. Prevenirea arsurii solare la tomate se face pentru a evita arsurile solare grave care pot compropite pana la 60-70 % din recolta.
12. Irigarea tomatelor se face in conditii optime utilizand un sistem de irigare prin picurare (cu picatura).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Lucrari de Ingrijire-Intretinere la Tomate in gradina & camp