Horticultorul.ro

mai 04 2016

Plantarea Tomatelor-Rosiilor in Camp si Gradina

Plantarea rosiilor in gradina-camp-1Pentru infiintarea unei culturi de tomate in camp si gradina primavara in perioada 5-15 mai  trebuiesc parcursi cativa pasi.

Factori ecologici limitativi pentru cultura-cultivarea tomatelor in camp & gradina:

Temperatura (caldura) – tomatele sunt extrem de pretentioase fata de temperatura, astfel la temperaturi sub 3ºC, chiar si pentru putin timp, plantele de tomate ingheata si mor.

Tomatele suporta temperaturi in intervalul 7-35ºC, iar temperatura optima este de 20-26 ºC. La temperaturi de peste 30ºC, polenul nu mai germineaza, planta nu mai leaga noi fructe si trebuie stimulata.

Lumina: Tomatele au nevoie de lumina, o lumina de intensitate scazuta provoaca avortarea florilor. Soarele arzator si direct de vara – provoaca arsuri pe fructele de tomate, motiv pentru care trebuiesc luate masuri de umbrire.

Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse, „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea in exces dupa o perioada de seceta provoaca – craparea fructelor si aparitia bolilor de sol, motiv pentru care irigarea este obligatorie.

Reactia solului: tomatele prefera un pH intre 5,5-6,8, dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-7,5.

Pregatirea terenului pentru cultura de tomate in gradina & camp

Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul  legumicol (Vezi fig.) printr-o aratura la 25-30 cm, sau sapat la cazma.

Solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei montate pe tractor (Vezi fig.) sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea cubuletelor rasadurilor  de tomate se poate face cu Algaren prin scufundarea cubului nutritiv într-o soluție de 2-4 %   înainte de transplantare.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-150 g/m2Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare (Vezi fig.). Este obligatorie irigarea prin picurare, iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea (Vezi fig.).

Rasadurile de tomate pentru plantare in camp & gradina

Rasadurile  plantate in camp & gradina trebuie sa aiba in momentul plantarii varsta de 55-60 zile de la rasarire; inaltimea de 25-30 cm, sa fie viguroase si sanatoase, calite si cu un sistem radicular bine dezvoltat (Vezi fig.).

Inainte de plantare rasadurilor  li se pot aplica tratamente cu insecticide sistemice  la cubulet. Se pot face si tratamente  foliare pentru principalele boli dar si cu insecticide si acaricide specifice. Acest lucru ajuta sa nu mai facem tratamente imediat dupa plantare ci la 5-7 zile de la plantare.

Plantatul  tomatelor primavara in camp & gradina  se face dupa 5-10 mai in Sud si 10-20 mai in Nord atunci cand nu mai exista risc de inghet,  dupa ce terenul a fost pregatit,  echipamentele de udare functioneaza si conditiile meteo permit plantarea, adica s-au inregistrat temperaturi noaptea de peste 10 ºC mai multe zile la rand.

Lucrarea de Plantat se desfasoara dimineata sau dupamiaza-seara cand soarele nu este atat de puternic si prezent (mai ales la rasadurile care nu au pamant/substrat pe radacini). Se poate planta si pe intreg parcursul zilei in zilele inorate.

Inainte de plantat rasadurile se uda bine pentru a mentine substratul pe radacini si a putea fi extrase cu usurinta din ghivece/tavite alveolate.

Distanta de plantare intre randuri este de 80 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm Norma de plantat este de aproximativ 3.600 fire/1000 m2.  Pentru a efectua mai usor lucrarile de ingrijire se pot utiliza  randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90-100 cm (Vezi fig.).

Adancimea de plantat variaza in functie de inaltimea rasadurilor (10-25 cm). Tomatele alungite se pot planta ceva mai adanc (Vezi fig.) sau chiar ingenunchiate (Vezi fig.), acest lucru este posibil intrucat tomatele emit usor radacini de pe tulpina.

Plantarea efectiva se poate face cu plantatorul conic, cu sapa, etc (Vezi fig.).

In timpul plantarii trebuie evitata pe cat posibil afectarea perisorilor prezenti pe tulpina, frunze, etc.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 1 Tractor pentru Legumicultura: A – Freza, B-Plug

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 2 Rasaduri de Tomate la cubulete produse in solar-rasadnita calda

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 3 Rasaduri de tomate produse in apartament in sticle de 5 L

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 4 Plantarea tomatelor-rosiilor cu plantatorul conic: A) Plantatorul conic este introdus in pozitia corecta; B) Plantatorul conic este introdus gresit

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 5 Rasad introdus in groapa facuta cu plantatorul conic

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 6 Punerea in contact intim a rasadului cu solul cu ajutorul plantatorului conic

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 7 Plantarea rasadurilor de tomate alungite – ingenunchiate

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 8 Plantarea tomatelor in randuri duble

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea Tomatelor-Rosiilor in Camp si Gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.