aug. 04 2023

Plantarea Tomatelor in Gradina-Camp: tehnologie completa

Plantarea rosiilor in gradina-camp-1Pentru infiintarea unei culturi de tomate in camp si gradina primavara dupa 1-20 mai  sunt necesari cativa pasi.

Factori ecologici limitativi pentru cultura-cultivarea tomatelor in camp & gradina (locul plantarii):

Temperatura (caldura) – tomatele sunt extrem de pretentioase fata de temperatura, astfel la temperaturi sub 3ºC, chiar si pentru putin timp, plantele de tomate ingheata si mor.

Tomatele suporta temperaturi in intervalul 7-35ºC, iar temperatura optima este de 20-26 ºC. La temperaturi de peste 30ºC, polenul nu mai germineaza, planta nu mai leaga noi fructe si trebuie stimulata.

Lumina: Tomatele au nevoie de lumina. O lumina de intensitate scazuta va provoca avortarea florilor si o cresterea vegetativa, luxurianta.

Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse, „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea in exces dupa o perioada de seceta provoaca – craparea fructelor si aparitia bolilor de sol, motiv pentru care irigarea este obligatorie.

Reactia solului: tomatele prefera un pH intre 5,5-6,8, dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-7,5.

 

Pregatirea terenului pentru cultura de tomate in gradina & camp

Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul  legumicol (Vezi fig.) printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.

Solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei montate pe tractor (Vezi fig.) sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter,  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare (Vezi fig.). Este obligatorie irigarea prin picurare, iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea (Vezi fig.).

 

Rasadurile de tomate pentru plantare in camp & gradina

Rasadurile  plantate in camp & gradina trebuie sa aiba in momentul plantarii varsta de 50-55 zile de la rasarire; inaltimea de 25-30 cm, sa fie viguroase si sanatoase, „calite” si cu un sistem radicular bine dezvoltat (Vezi fig.).

Fertilizarea rasadurilor de tomate la cubulete sau ghivece se face cu 7 zile înainte de transplantare, prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile fără clor de tip:  YARA Kristalon Galben (NPK 13-40-13) cu doza de  0,5 g / 1 litru apa (5 g/10 l apa), se uda normal.

Inainte de plantare, rasadurilor  li se pot aplica tratamente cu insecticide sistemice  la cubulet. Se pot face si tratamente  foliare pentru principalele boli, dar si cu insecticide si acaricide specifice. Acest lucru asigura o protectie de pana la 7 zile dupa plantare  (timp in care rasadurile isi formeaza radacini la locul plantarii).

Plantatul  tomatelor primavara in camp & gradina  se face dupa 1-10 mai in Sud si 10-20 mai in Nord atunci cand nu mai exista risc de inghet,  dupa ce terenul a fost pregatit,  echipamentele de udare functioneaza si conditiile meteo permit plantarea, adica s-au inregistrat temperaturi minime noaptea de peste 10 ºC mai multe zile la rand.

Lucrarea de Plantat la tomate se desfasoara ideal dupa-amiaza tarziu sau spre seara cand soarele nu este atat de puternic  (mai ales la rasadurile care nu au pamant/substrat pe radacini), facem acest lucru pentru ca tomatele sa se acomodeze o noapte si sa reziste in urmatoarea zi daca va fi insorita. Se poate planta si pe intreg parcursul zilei, in zilele innorate.

Inainte de plantat, rasadurile se uda bine pentru a mentine substratul pe radacini si a putea fi extrase cu usurinta din ghivece/tavite alveolate.

Distanta de plantare intre randuri este de 80-100 cm, iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 30-40 cm Norma de plantat este de aproximativ 3.600 fire/1000 m2.

Pentru a efectua mai usor lucrarile de ingrijire, se pot utiliza  randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90-120 cm (Vezi fig.), distanta de plantare intre plante pe rand este de 35-50 cm.

Adancimea de plantat variaza in functie de inaltimea rasadurilor (10-25 cm).  Tomatele alungite se pot planta ceva mai adanc (Vezi fig.) sau chiar ingenunchiate (culcate in lungul randului, Vezi fig.), acest lucru este posibil intrucat tomatele emit usor radacini de pe tulpina.

Rasadul se ingroapa cel mult pana la prima frunza adevarata.

Plantarea efectiva se poate face cu plantatorul conic, cu sapa, plantator de bulbi (la rasadurile cu pamant pe radacini produse la ghivece), etc (Vezi fig.).

In timpul plantarii trebuie evitata pe cat posibil afectarea perisorilor prezenti pe tulpina, frunze, etc.

Udatul rasadurilor abia plantate se face in timpul plantarii (se planteaza rasadul cu mana in sol umed-ud) sau  dupa plantare (se planteaza rasadul utilizand plantatoare) cu cca. 1-2 l apa/planta (cantitatea difera in functie de adancimea de plantare si de tipul de sol).

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 1 Tractor pentru Legumicultura: A – Freza, B-Plug

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 2 Rasaduri de Tomate la cubulete produse in solar-rasadnita calda

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 3 Rasaduri de tomate produse in apartament in sticle de 5 L

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 4 Plantarea tomatelor-rosiilor cu plantatorul conic: A) Plantatorul conic este introdus in pozitia corecta; B) Plantatorul conic este introdus gresit

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 5 Rasad introdus in groapa facuta cu plantatorul conic

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 6 Punerea in contact intim a rasadului cu solul cu ajutorul plantatorului conic

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 7 Plantarea rasadurilor de tomate alungite – ingenunchiate

Plantarea rosiilor in gradina-camp-2

Fig. 8 Plantarea tomatelor in randuri duble

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea Tomatelor in Gradina-Camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii