Horticultorul.ro

dec. 06 2020

Cultura Mosmonului: infiintare si ghid de intretinere

Cultura Mosmonului este posibila pornind de la litoralul Marii Negre, câmpie, si pana in zonele de deal. Înființarea si întreținerea unei plantații de mosmon este posibila daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrările necesare in vederea obținerii la timp a unor recolte bogate si de calitate. Plantațiile de mosmon daca sunt bine îngrijite pot atinge vârste de exploatare economica de pana la 30-35 ani.

Fructele „mosmoanele” au ca destinație: gem, jeleu,  compot, prajituri, marmelada, suc, băuturi alcoolice (rachiu, lichior), consumul fructelor in stare proaspăta (la 1 luna de la recoltare); etc.

Mosmonul (Mespilus germanica) este un arbore exotic răspândit in  Europa si Asia de Vest (Iran, Irak, Turcia) si Caucaz. A fost cunoscut încă din antichitate de către greci si romani.

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura (caldura)

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH-ul

 

CULTIVAREA MOSMONULUI

Soiurile de mosmon

INFIINTAREA LIVEZILOR DE MOSMON

Pregatirea terenului

Desfundatul terenului

Scarificarea terenului

Pichetarea terenului

Polenizarea livezilor de mosmon

Infiintarea plantatiilor de mosmon

Plantarea mosmonului

LUCRARI DE INGRIJIRE LA MOSMON

Lucrări ale solului

Taierea la mosmon

Irigarea la mosmon

Fertilizarea la mosmon

Recoltarea mosmoanelor

Bolile mosmonului

Daunatorii mosmonului

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTIVAREA MOSMONULUI

Temperatura  (caldura) –  mosmonul (Mespilus germanica)  este o planta ce prefera temperaturi in perioada de vegetatie in intervalul 18-22 ºC. Temperatura maxima absoluta in vegetație este de 30ºC.

In perioada de repaus vegetativ (toamna tarziu – iarna – primavara devreme)  temperatura minima de la care mugurii de rod pot fi afectați de ger este situata < -20 ºC … -23 ºC.

Lumina – mosmonul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), temperament de lumina.

La plantele de mosmon care nu beneficiaza de suficianta lumina se poate intampla ca: diferențierea mugurilor de rod sa fie deficitara; apare fenomenul de degarnisire a coroanei (ramurile care nu beneficiaza de suficienta lumina se usuca), scade longevitatea plantatiei, etc.

Pentru  a beneficia de lumina suficienta este important ca orientarea randurilor in plantatiile de mosmon sa se faca preferabil pe directiile: N-S; NE-SV; NV-SE.

La livezile de mosmon  infiintate pe terenuri in panta se vor alege preferabil cele cu expozițiile: Sudica; Sud-Vestica; Sud-Estica.

Umiditatea (apa): plantația de mosmon necesita un optim situat intre 700 – 900 mm  precipitatii medii anuale (PMA) si un minim de 600 mm PMA, pentru plantatia de mosmon este deosebit de importanta distributia cat mai uniforma a precipitatiilor (in perioada de vegetatie) si prezenta precipitatiilor in perioadele / fenofazele critice.  Irigarea plantatiei de mosmon se impune in zonele cu precipitatii reduse sau perioadele / fenofazele critice suprapuse pe intervale secetoase din an (cand valorile scad sub minimul indicat sau verile sunt toride) si la sistemele de cultura intensiva. Irigarea prin picurare se va face moderat si face ori de cate ori este necesar, mai ales in momentele / fenofazele  critice.

Este obligatoriu ca adâncimea pânzei de apa freatica la plantațiile de mosmon (livezile de mosmon) sa se situeze sub 1,5 m.

Solul:

Mosmonul este putin pretentios  fata de sol prefera solurile fertile, bine drenate (permeabile pentru aer si apa), reavene; Mosmonul vegeteaza pe diverse tipuri de sol: mijlocii  (lutoase, luto-argiloase), nisipoase, argiloase.

Mosmonul nu suporta in general valori de peste  8 % Carbonat de Calciu activ. Depășirea valorilor de toleranta in privința Carbonatului de Calciu activ  poate conduce la cloroze.

Reactia solului: mosmonul  prefera un pH slab acid – neutru (6,3-7,2), dar totuși suporta valori mai largi – un pH in intervalul:  slab acid- slab alcalin (6,1-7,8).

CULTIVAREA  MOSMONULUI

Mosmonul (Mespilus germanica)  este un pom fructifer de tip arbustoid (formeaza natural o tufa arbustiva), ce poate atinge inaltimea maxima de 4 – 5 metri cu un diametru al coroanei de 2,5-4 metri.

Mosmonul intra pe rod încă din anul 2-3 de la plantare.

Soiurile de mosmon (Mespilus germanica): Monstruos de Olanda (En – „Common Medlar”, soi cu fructe mari de 6-7 cm diametru); „Early Medlar”  (soi timpuriu);  Royal (soi cu productie ridicata); ‘Seedless’ (soi cu fructe fara seminte, dar de calitate slaba), Uriase de Olanda „Large Dutch” (soi de vigoare mare, are fructe de 8 cm diametru si aroma slaba); etc.

INFIINTAREA LIVEZILOR – PLANTATIILOR DE MOSMON

Livezile – plantatiile de mosmon se infiinteaza pe versantii cu expozitie Sudica, Sud-Vestica, Sud-Estica;  pe terenuri cu continut redus (< 8 %) de carbonati (CaCO3) si in zone cu precipitatii medii anuale de > 600 mm (altfel se impune obligatoriu irigarea).

Pregatirea terenului pentru plantarea mosmonului consta in:

Desfundatul terenului (afanarea adanca) se poate face doar pe solurile profunde si care nu prezinta Carbonati de Calciu – CaCO3 peste 8  %. Prin lucrarea de desfundare exista riscul de aducere a carbonatilor din profunzime la suprafata solului (la nivelul radacinilor) iar in final, excesul de Carbonati poate face mai mult rau decat bine. Lucrarea de desfundat se va efectua  la o adancime de cca. 60 cm in perioada de vara (cu 3-4 luni inainte de plantare). Pe terenurile in panta (> 10%) lucrarea de desfundat se va efectua pe directia curbelor de nivel. Lucrarea de desfundat este urmata  de lucrarea de nivelarea de suprafață.

Scarificarea terenului inlocuieste lucrarea de  desfundat si nu are dezavantajul de a aduce Carbonații de Calciu din profunzime la suprafața, aceasta se efectueaza in vara. Se practica scarificarea in cruce (in doua directii) la o adancime de 60 cm. Lucrarea de scarificare va fi urmata de mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) care se face  toamna, printr-o aratura la 35 cm, sau sapat la cazma urmata de nivelarea de suprafata.

Lucrarea de nivelare de suprafata a terenului se face cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza (inainte de desfundat sau dupa caz aratura adanca) se poate face cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd 20 t/ha) si  ingrasaminte chimice / minerale: 30  kg/ha fosfor (P), 30 kg/ha potasiu (K).

Pichetarea terenului se poate face in functie de necesitati in: patrat, dreptunghi, triunghi echilateral, chincons (pe terenurile in panta > 5,7 grade, randurile se dispun pe directia curbelor de nivel).

Polenizarea livezilor de mosmon este făcută de către insecte „entomofila” (se face cu ajutorul albinelor, bondarilor, etc.).

Soiurile de mosmon sunt  autofertile:  polenizarea se face cu propriul polen si nu necesita obligatoriu un alt soi polenizator.

Infiintarea plantatiilor de mosmon se  face utilizând plante (material săditor) certificate ca sunt libere de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, fitoplasme), obtinute in pepiniere autorizate care garanteaza autenticitatea (soiului si portaltoiului) si calitatea; adaptate conditiilor pedo-climatice din zona in care dorim sa înființam plantația.

Plantarea pomilor de mosmon se face preferabil in toamna (dupa aparitia primelor brume si  caderea totala a frunzelor; perioada optima recomandata întrucât pomii plantați in toamna au procent mai ridicat de prindere comparativ cu cei plantați in primăvară), sau in primavara devreme  (martie).

Plantarea  pe teren desfundat  si soluri grele (argiloase) se face  in gropi de 70 cm latime x 70 cm  lungime x 70 cm adancime, iar pe solurile mijlocii (lutoase) si usoare (nisipoase, nisipo-lutoase) se vor utiliza gropi pentru plantare de 40 cm latime x 40 cm lungime  x 40 cm adâncime.

Plantarea pe celelalte terenuri (scarificat, doar arat adanc, nearat, teren nedesfundat) si soluri grele (argiloase) se face  la 80 cm lățime x 80 cm  lungime x 70 cm adâncime, iar pe solurile mijlocii (lutoase) si usoare (nisipoase, nisipo-lutoase) se vor utiliza gropi pentru plantare de 70 cm latime x 70 cm lungime  x 60 cm adancime. Gropile pot avea forma patrata (forma ideala

Distante de plantare la mosmon: plantarea mosmonului se face la distanta de 3-4 m intre randuri si 2-3  m intre pomi pe rand.  In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 834 plante / ha (pentru o distanta de 4 m intre randuri si 3 m  intre plante pe rand).

LUCRARI DE INGRIJIRE IN LIVEZILE DE MOSMON

Completarea golurilor este necesara, întrucât din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna târziu (an I) sau primavara devreme (an II).

 

Lucrări ale solului:

In plantațiile / livezile de mosmon solul poate fi menținut la alegere in funcție de cultura si condițiile pedo-climatice intr-unul din sistemele:

  • la nivel de de ogor negru (solul este mentinut in permanenta lucrat ‘afanat’ si fara buruieni, acest sistem se aplica obligatoriu in anul 1 si 2 in livezile de mosmon). Toamna inainte de intrarea in repaus vegetativ (cu 3-4 saptamani inainte de caderea frunzelor), pe intervalul dintre randuri se va afectua o aratura la mica adancime (10-15 cm).  In sezonul de vegetatie (mai-august)  pe intervalul dintre randuri se vor efectua numeroase prasile mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).  Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5-8 cm adancime. Începând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm)  se pot face pe rand  prasile mecanizate  (la 5-8 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.
  • cu spatiul dintre randuri inierbat in benzi (înierbarea se poate face din anul al 3-lea de la infiintarea plantatiei de mosmon). Pe parcursul sezonului de vegetatie vom efectua cositul periodic  iar totodata  va proceda si la  mentinerea – libera de buruieni  prin erbicidare a zonei le-a lungul randurilor (0,7 m stanga si 0,7 m dreapta). O alta varianta de-a lungul randului de pomi ar fi mentinerea solului lucrata, astfel  incepând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm) se pot face pe rand  prasile mecanizate  (la 5-8 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.

Taierea la Mosmon

In funcție de forma arhitectonica de coroana aleasa se procedeaza in primii ani de la plantare la efctuarea taierilor de formare a coroanei.

Taierile de formare a coroanei pomilor se efectueaza in uscat (taierea in  uscat la mosmon se efectuează in perioada de repaus vegetativ, momentul optim fiind in primavara devreme) si  in verde: ciupit (indepartarea varfului erbaceu al lastarului), scurtare lastari (indepartarea varfului semilemnificat al lastarului), plivit lastari (eliminat lastari erbacei care nu sunt necesari).

Rolul taierilor de formare a coroanei pomilor “mosmonilor” este acela de a realiza cat mai repede o plantație intrata pe rod economic. Plantațiile de mosmon pot intra pe rod cel mai devreme din anul 2-3 de la plantare  si pot produce economic din anul 4-5 de la plantare.  Forma arhitectonica de coroana aleasa si obtinuta prin taieri (in uscat si in verde) odată realizata, va stimula si grăbi intrarea pomilor economica pe rod, va asigura  formarea de coroane aerisite, luminate (scade astfel presiunea  atacului de boli si daunatori, asigura o buna diferentiere a mugurilor de rod, etc.), echilibrate, etc.

 

Tipuri – forme de coroane la moșmon

Forme/tipuri  de coroane pentru mosmon sunt: Tufa vas, Vas, Tufa, etc.;

Tăierea de fructificare / producție la mosmon este adaptata: normării numărului optim de ramuri de rod prezente pe pom; mentinerii coroanelor aerisite si luminate;  etc. Se vor realiza tăieri de fructificare in uscat „repaus vegetativ total” (perioada optima pentru taiere la mosmon este după 1 martie si pana la BBCH 01 Dezmugurire „momentul umflării mugurilor”).

Irigarea la mosmon  este obligatorie in intervalele de seceta prelungita din sezonul de vegetație (când valorile scad sub optimul indicat sau verile sunt toride), in momentele  critice: inainte de dezmugurire, inainte de inflorit, dupa inflorit, creștere fructe, diferențiere muguri de rod, etc.

Irigarea se face utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare (1-2 linii de picurare). Norma de udat se stabilește in funcție de:  tipul de sol; deficitul de precipitații / apa in sol; fenofaza si faptul ca solul trebuie sa fie suficient aprovizionat cu apa / umectat pana la adancimea la care sunt repartizate majoritatea radacinilor (30 – 50 cm). In general cantitatea de apa variază intre 15 – 30 l apa / pom / udare.

Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Fertilizarea anuala  la plantația de mosmon pe rod

Fertilizarea de baza  anuala efectuata in fenofaza de BBCH 53-54 (dezmugurit) cu: ingrasaminte complexe NPK  cu eliberare lenta (produs  granulat, aplicat in benzi pe rand).

Fertilizarea faziala  prin fertirigare – ‘fertigare’ utilizand ingrasaminte de inalta calitate;

Se pot face si numeroase  fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar pomilor de mosmon si combaterea / prevenirea carentelor / clorozelor.

Fertilizarea se poate face utilizând tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!!   Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program / tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se întocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fertilizantul (ingrasamantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Recoltarea Mosmoanelor

Livezile de moșmon intra pe rod in anul 2-3 de la plantare. Productia de „moșmoane” la hectar poate ajunge la 20 tone.

Recoltarea fructelor de mosmon se face dupa caderea primelor brume la sfarsit de octombrie –  inceput de noiembrie.

Mosmoanele pot fi consumate dupa ce au fost pastrate cca. 1 luna in depozit, atunci cand pulpa se inmoaie si devin comestibile.

Mosmoanele se utilizează pentru consumul fructelor in stare proaspăta sau in preparate: gem, jeleu,  compot, prajituri, marmelada, suc, băuturi alcoolice (rachiu, lichior), etc.

 

Bolile mosmonului: Focul bacterian (Erwinia amylovora); Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena); Fumagina (Capnodium salicinum); Cancer bacterian (Agrobacterium tumefaciens); etc.

 

Daunatorii mosmonului: Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus);  Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella); Iepurele de camp (Lepus europaeus); Capriorul (Capreolus capreolus), Caini tineri, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Mosmonului: infiintare si ghid de intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii