Horticultorul.ro

aug. 06 2020

Soiuri de Prune Romanesti: descriere, coacere, utilizare

In Romania, in cadrul Institutelor si Statiunilor de Cercetare au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri se prun (prune) romanesti cu calitati si performante deosebite, adaptate conditiilor pedo-climatice din tara noastra.  Acestea satisfac o plaja larga de nevoi privitoare la: esalonarea pe o perioada cat mai lunga a productiei pentru fructe de consum in stare proaspata (prune de masa), industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, distilare, etc.).

Prunele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice).

Soiurile de Prun se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel:  soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri  timpurii (15 iulie-10 august), soiuri  mijlocii (10 august-5 septembrie), tarzii (10 august-5 septembrie),  foarte tarzii (se coc dupa 30 septembrie).

 

CUPRINS:

Soi de prun Agent

Soi de prun Albatros

Soi de prun Andreea

Soi de prun Baragan

Soi de prun Carpatin

Soi de prun Centenar

Soi de prun Dambovita

Soi de prun Diana

Soi de prun Gras romanesc

Soi de prun Gras ameliorat

Soi de prun Ialomita

Soi de prun Minerva

Soi de prun Pitestean

Soi de prun Pescarus

Soi de prun Record

Soi de prun Record fruct galben

Soi de prun Renclod de Caransebes

Soi de prun Renclod verde

Soi de prun Roman

Soi de prun Romanta

Soi de prun Superb

Soi de prun Silvia

Soi de prun Sarmatic

Soi de prun Tita

Soi de prun Tuleu timpuriu

Soi de prun Tuleu gras

Soi de prun Tuleu dulce

Soi de prun Vanat romanesc

 

Soi de prun Agent – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august-5 septembrie; marimea fructelor „prunelor” este  mijlocie (35-45 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare rosiatica; pulpa este galbena, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Albatros – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor  intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare violet-inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mare.

 

Soi de prun Andreea – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (35-40 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita, simetrica; pielita de culoare albastru-violet, acoperita cu pruina; pulpa este galbena, potrivit de consistenta, cu suculenta mijlocie, neaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, distilare); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soi de prun Baragan– origine  Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie – 10 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru inchis, acoperita cu pruina gri-violet; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat-acidulat, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soi de prun Carpatin – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor  intre 15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (45-50 g); forma fructelor sferica, usor alungia la capete; pielita de culoare albastru inchis, acoperita cu pruina gri; pulpa de culoare galben-verzuie, potrivit de consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la smabure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Centenarorigine Romania; este un soi de prun timpuriu-mijlociu, perioada maturarii fructelor la inceputul lunii august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 50 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita de culoare maroniu incihis si patat cu rosu violaceu, acoperita cu pruina; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditate slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom submijlocie.

 

Soi de prun Dambovita – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor  intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina de culoare gri; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot, distilare); vigoare pom mare.

 

Soi de prun Dianaorigine Romania; este un soi de prun extratimpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 10 iulie; marimea fructelor mare (45-50 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita groasa, de culoare rosie-violacee acoperita cu pruina dispusa neuniform; pulpa groasa, semicarnoasa, neaderenta la sambure; gustul dulce, slab acidulat, cu aroma slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Gras romanesc – origine Romania; este un soi de prun foarte tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, sferica-alungia, putin asimetrica; pielita de culoare vanata, acoperita cu pruina groasa de culoare albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul foarte dulce; utilizarea fructelor : pentru distilare; vigoare pom mare.

 

Soi de prun Gras ameliorat – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, sferica-alungia; pielita groasa, de culoare vanat-negricioasa, acoperita cu pruina groasa de culoare albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, semicarnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile;utilizarea fructelor : pentru industrializare; vigoare pom mare.

 

Soi de prun Ialomita – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor  dupa 15 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (30-45  g); forma fructelor sferica, usor alungia, putin asimetrica; pielita de culoare maro inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare verde-galbuie, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Minerva – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita de culoare vanat-violacee, acoperita cu pruina groasa de culoare albastruie; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom submijlocie.

 

Soi de prun Pitestean – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor  15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina groasa de culoare albastruie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soi de prun Pescarus – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor  30 iulie – 10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoida, asimetrica; pielita de culoare vanat-negricioasa, acoperita cu pruina groasa; pulpa este galben-verzuie, semicarnoasa, potrivit de suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soi de prun Record – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (60-70 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita; pielita de grosime medie, culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina albastruie; pulpa este galben-verzuie, crocanta, neaderenta la sambure; gustul armonios, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Record fruct galbenorigine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-30 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita; pielita de grosime medie, culoare verde-galbui, acoperita cu putina pruina; pulpa este galben-verzuie, ferma, neaderenta la sambure; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Renclod de Caransebes – origine  Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare galbena, carnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soi de prun Renclod verde – origine  Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 25 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (20-30 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete; pielita subtire, de culoare verde-galbui, acoperita cu pruina albicioasa; pulpa de culoare galben-verzuie, carnoasa, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul foarte dulce, aciditate redusa; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mare-foarte-mare.

 

Soi de prun  Roman – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-rosiatica, acoperita cu pruina cenusie; pulpa de culoare galben-portocalie, crocanta, cu suculenta medie, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Romanta – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (peste 50 g); forma fructelor ovoida; pielita de culoare albastru-inchis, acoperita cu pruina gri; pulpa galben-verzuie, crocanta, potrivit de suculenta neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Superb – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 1-15 august; marimea fructelor mijlocie-mare (40-60 g); forma fructelor invers-ovoida, alungita; pielita groasa, de culoare vanat-violacee acoperita cu pruina groasa, de culoare albastra; pulpa este galben-aurie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soi de prun Silvia – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie – 10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoida, asimetrica; pielita de grosime medie, culoare albastru-violet, acoperita cu pruina de culoare albastruie; pulpa este galbuie, carnoasa, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soi de prun Sarmatic – origine  Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie (30-40g); forma fructelor oval alungita; pielita de culoare albastra cu puncte rosiatice; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soi de prun Tita – origine  Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastra, acoperita cu pruina cenusie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, cu suculenta moderata, neaderenta la sambure; gustul excelent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soi de prun Tuleu timpuriu origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 25 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica, cu baza rotunjita; pielita de culoare vanata-violacee acoperita cu pruina groasa albastruie; pulpa de culoare verde-galbuie, carnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distlare); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Tuleu gras origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor elipsoidala; pielita subtire, de culoare vanata-inchis, acoperita cu pruina albastruie de grosime medie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat-acidulat, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distlare); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun Tuleu dulce origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoidala, simetrica; pielita de culoare vanat-roscata, acoperita cu pruina alb-albastruie; pulpa de culoare galben-portocalie, consitenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditata slaba, intens aromata; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distlare); vigoare pom mare.

 

Soi de prun Vanat romanesc (Brumarele, de Bistrita, Perje)origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie- inceput de octombrie; marimea fructelor mici (sub 30 g); forma fructelor elipsoidala; pielita de culoare vinetie, acoperita cu pruina alba; pulpa de culoare galben-verzuie, carnoasa, slab suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat acidulat, cu aroma fina, usor astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distlare); vigoare pom mare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Prune Romanesti: descriere, coacere, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii