feb. 09 2025
Taierea la Migdal: de fructificare, intretinere
Taierea de Intretinere / Fructificare / Rodire / Productie in uscat la migdal (Amygdalus communis sin. Prunus dulcis) se efectueaza obligatoriu anual, in gradini si livezi. Taierea in uscat incepe dupa ce a trecut riscul de inghet (intrucat mugurii de rod ingheata la temperaturi sub -20⁰C), ranile peste 1 cm se vor sigila obligatoriu cu mastic cicatrizant.
Momentul considerat ideal/optim pentru taierile in uscat la migdal se gaseste in intervalul: 15 Februarie – 15 Martie.
Taierile la midal trebuie sa se desfasoare in fenofaza BBCH00 (muguri floriferi se afla in repaus vegetativ total si sunt total închiși) si se vor incheia inainte de BBCH01 (dezmugurit – mugurii sunt umflati).
Taierile se efectueaza atunci cand temperaturile exterioare o permit (peste 5⁰C), lipsa precipitatii, lipsa vant.
Rolul taierilor de rodire in uscat la migdal este acela de a:
– ramane in parametri tipului de coroana ales;
– mentine semischeletul (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod) si ramurile de rod cat mai aproape si uniform distribuite pe sarpante (ramuri permanente de schelet, ramificatii de ordinul I, brate) si subsarpante (ramificatii de schelet permanente, de ordinul II, III);
– asigura o expunere cat mai buna la lumina a elementelor coroanei (luminarea coroanei);
– asigura o cat mai buna circulație a aerului la nivelul coroanei;
– asigura normarea rodului;
– asigura o recolta de calitate cu fructe ce isi ating potentialul genetic;
– prevenii extinderea coroanelor dincolo de parametri proiectați;
– stabilii un echilibru intre partea aeriana (coroana) si cea subterana (sistemul radicular).
Echipamente si materiale necesare pentru taiere: foarfeca horticola (poate fi manuala, electrica, etc.), foarfeci pentru ramuri groase, foarfeca pentru taiat la inaltime (poate fi telescopica, manuala, electrica, etc.), fierastraul pomicol, scari, platforme pentru recoltat si taiat pomi, mastic cicatrizant pentru sigilat rani, furtun garou din vinil pentru legat pomi, etc.
Recomandari pentru Taierile de Intretinere – Fructificare – Rodire -Productie la Migdal
♦ Prin taieri vom pastra in parametri tipului / formei de coroana (forma arhitectonica de taiere) ales la migdal. Tipul / Forma arhitectonica de coroana la migdal este cea specifica sistemului de cultura clasic „extensiv”: Vas Ameliorat (cu 3-4 sarpante, fiecare sarpanta va fi garnisita cu 2-3 subsarpante), Piramida Etajata, Piramida Neetajata, Piramida intrerupta, etc.
♦ Inainte de inceperea taierilor la migdal este obligatoriu sa cunoastem ramurile de rod la migdal: ramuri mixte, ramuri lungi, ramura salba (ramura șifon), ramura buchet (buchete de mai), ramuri anticipate. Ramurile de baza pentru fructificare la migdal sunt: ramura mixta, ramura lunga, buchetul de mai (la unele soiuri).
♦ Dupa tipul de fructificare al soiurilor de migdal intalnim soiuri: spur (buchetele de mai trec de 60% din ramurile de rod totale/pom), ex. Thompson, Mari de stepă, etc; semispur (buchetele de mai ajung la cel mult 50% din ramurile de rod totale/pom), ex. Exinograd, etc.; standard (buchetele de mai ajung la cel mult 40% din ramurile de rod totale/pom), ex. Ai, etc.
♦ La migdal, spre deosebire de piersic (piersicul – nu prezinta semischetet, ramuriled de rod odata ce au fructificat, anul urmator se usuca) avem prezent in coroana si semischeletul (care a luat nastere prin evolutia ramurilor de rod).
♦ Ramurile mixte si Ramurile lungi se vor scurta in situatia cand depasesc 50-60 cm. Dupa prima fructificare, pe acestea vor aparea buchete de mai, care vor asigura urmatoarele fructificari inca 4 ani.
♦ Dupa ce au fructificat 3-4 ani ramurile mixte/ramurile lungi (devenite semischelet) se pot scurta deasupra primelor 5-6 buchete de mai aflate la baza.
♦ La 4-5 ani ramurile de semischelet se intineresc, stimulandu-se astfel si cresterile vegetative;
♦ Normarea buchetelor de mai in coronament se asigura prin scurtarea semischeletului.
♦ Ramurile mixte si Ramurile lungi arcuite sub greutatea fructelor se vor intinerii printr-o taietura ce elimina total sau partial zona curbata (arcuita).
♦ In situatia cand isi fac apartitia ramurile anticipate, le vom pastra doar pe cele viguroase, iar restul (cele debile) se suprima. Ramurile anticipate prezinta un mare avantaj prin faptul ca mugurii floriferi prezenți pe acestea pornesc mai târziu in vegetatie, evitandu-se astfel riscul distrugeriilor (pentru muguri si flori) provocate de catre inghetul de revenire.
♦ Daca ramurile mixte si ramurile lungi sunt insuficiente si nu asigura si o acoperire uniforma a scheletului si semischeletului, vom pastra in completare si ramuri salba/sifon.
♦ In general, la migdal, prin taieri la un pom se reduc ramurile de rod (potentialul de rodire) cu 1/5.
♦ Se suprima/scurteaza/raresc dupa caz, ramurile lacome, concurente, mult prea dese.
♦ Prin taieri la migdal nu vom provoca rani, cu diametru mai mare de 1.5-3 cm, intrucat pomul dezvolta frecvent gomoze.
♦ Regenerarea la migdal se poate face cu usurinta intrucat mugurii dorminzi si cei adventivi, odata stimulati pornesc usor in vegetatie si asigura intinerirea/garnisirea (dupa caz) a semischeletului si scheletului.
♦ Ramurile tip salba (ramura șifon) si ramura buchet (buchete de mai) nu se raresc.
♦ Eventualii lastari/ramuri de 1 an porniti din zona portaltoiului se elimina.
Atentie !!!
La migdal raritul manual al fructelor nu se efectueaza, iar normarea rodului se realizeaza doar prin taierile de fructificare in repaus vegetativ.
Este obligatoriu ca toate ranile de peste 1 cm, sa fie sigilate cu mastic cicatrizant de taiat, intrucat migdalul dezvolta frecvent clei (gomoze);
Imediat dupa taierea pomilor se va efectua un tratament cu produse cuprice (stropirea albastra).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea la Migdal: de fructificare, intretinere