ian. 26 2022
Anemone blanda – Anemona balcanica: ghid de cultivare
Familia: RANUNCULACEAE
Demumire populara: Anemone, Anemona balcanica, Floarea vantului din Grecia, Floarea Vant de iarna
Denumire stiintifica: Anemone blanda
Origine: Anemone blanda este o planta originara din SE Europei.
Proprietati ornamentale: Anemone blanda este o planta perena, cu inaltimi ce variaza intre 15-20 cm inaltime.
Anemone blanda este planta de gradina, decorativa prin flori, plantata direct in sol sau in ghivece. Acestea se folosesc si ca flori taiate, dar viata lor dupa taiere nu este prea lunga (4-5 zile). Pentru a reusi sa le pastram mai mult timp dupa taiere, se recomanda taierea lor in faza de boboc.
Frunzele sunt petiolate, adanc crestate, de culoare verde inchis.
Inflorirea la Anemona balcanica are loc la inceputul primaverii.
Florile nu au petale adevarate, ele sunt formate din sepale, care in acest caz, sunt confundate cu petalele si din stamine (achene), situate in centru. Florile pot avea un singur rand de sepale sau mai multe (batute), colorate intr-o gama larga de culori: alb, roz, lila, albastru, mov. O planta poate avea intre 8-10 flori.
Sub actiunea directa a soarelui, floarea se deschide si seara se inchide, pentru a preveni udarea acesteia in interior de catre roua. Acelasi fenomen se intampla si in timpul zilei, daca afara ploua.
La sfarsitul verii, dupa trecerea florilor, Anemonele isi incep perioada de repaus prin disparitia florilor, ingalbenirea si uscarea frunzelor. In aceasta perioada, daca iernile sunt foarte geroase, se scot tuberculii din pamant si se aseaza intr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip in cutii de carton perforate sau ladite de lemn, si se pastreaza in spatii cu temperaturi scazute: beciuri, magazii, etc.
Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru. Excesul de umiditate in sol afecteaza grav planta si conduce la aparitia bolilor de sol.
Udarea se face cu cantitati moderate de apa. In perioadele de crestere si in timpul verii, udarea se poate face cu cantitati mai mari de apa, dar se asteapta uscarea la supafata a substratul intre doua udari.
Lumina: Anemone blanda prefera spatiile luminoase sau semi-umbrite, aceasta avand nevoie si de soare o parte din zi.
Inmultirea se face prin bulbi sau seminte. La plantarea bulbilor (toamna sau primavara) se recomanda inmuierea acestora intr-un vas cu apa calduta timp de cateva ore, inainte de plantat, pentru a grabi rasarirea. Plantarea tuberculilor de toamna, asigura o inflorire mai timpurie.
Semintele se seamana primavara, dupa ce s-a pregatit in prealabil solul, iar dupa semanare, se unda cu o cantitate moderata de apa.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda o data pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.
Boli:
Patarea frunzelor de anemone (Peronospora anemones);
Fainarea;
Rugina (Puccinia spp.) ataca frunzele si tulpinile;
Putregaiul alb (Sclerotinia spp.) – ataca tuberculii, etc.
Daunatori:
Afide, Melci fara cochilie – Limax, Melci cu cochilie, Gandaci, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie !
Anemonele sunt plante gazda alternative pentru basidiosporii de la rugina prunului (Tranzschelia discolor). Din acest motiv nu se recomanda cultivarea anemonelor in apropierea plantelor de: prun, piersic, migdal, nectarin, cais, cires.

Fig. 1 Anemone blanda

Fig. 2 Anemone blanda

Fig. 3 Anemone blanda

Fig. 4 Anemone blanda
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Anemone blanda – Anemona balcanica: ghid de cultivare