feb. 12 2022

Anemone coronaria sau Anemona mac: ingrijire, inmultire

Familia: RANUNCULACEAE

Demumire populara: Anemona mac, Floarea vantului, Galbenele spaniole

Denumire stiintifica: Anemone coronaria

Origine: Anemone coronaria este o planta originara din regiunile mediteraneene.

Proprietati ornamentale: Anemone coronaria este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu inaltimi ce variaza intre 25-40 cm si o intindere de 15-20 cm.

Anemone coronaria este planta de gradina, decorativa prin flori, cultivata direct in sol sau in ghivece, jardiniere, vase decorative. Florile de Anemone coronaria se pot folosi  si ca flori taiate, dupa taiere acestea rezista doar cateva zile (4-5 zile). Pentru a le pastra mai mult timp dupa taiere, se recomanda taierea lor in faza de boboc.

Frunzele sunt dispunse sub forma de rozeta, sunt petiolate, adanc crestate, de culoare verde inchis.

Inflorirea la Anemone coronaria are loc la inceputul primaverii (martie-mai).

Florile nu au petale adevarate, ele sunt formate din sepale, care in acest caz, sunt confundate cu petalele, si din stamine (achene de culoare neagra), situate in centru. Florile sunt solitare, cu diametrul de 3-7 cm, culoare alba, rosie, albastra, roz sau violet. O planta poate avea intre 8-10 flori.

Sub actiunea directa a soarelui, floarea se deschide si seara se inchide, pentru a preveni udarea acesteia in interior de catre roua. Acelasi fenomen se intampla si in timpul zilei, daca afara ploua.

La sfarsitul verii, dupa trecerea florilor, Anemonele isi incep perioada de repaus prin ingalbenirea si uscarea frunzelor. In aceasta perioada, daca iernile sunt foarte geroase, se recomanda scoaterea tuberculilor din pamant, se aseaza intr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, in cutii de carton perforate sau ladite de lemn, pastrandu-se in spatii cu temperaturi scazute (beciuri, magazii).

Solul trebuie sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru. Excesul de umiditate in sol afecteaza grav planta si conduce la aparitia bolilor de sol. Pentru plantele cultivate in zonele cu temperaturi foarte scazute, odata cu venirea iernii, se recomanda acoperirea cu un strat de mulci, care se va indeparta dupa trecerea ingheturilor.

Udarea in perioadele de crestere si in timpul verii se realizeaza cu cantitati mai mari de apa, dar se asteapta uscarea substratul la suprafata, intre doua udari.

Lumina pentru  Anemone coronaria este foarte importanta, aceasta prefera spatiile luminoase sau semi-umbrite, avand nevoie si de soare, cateva ore pe zi.

Inmultirea se face prin bulbi sau seminte. Pentru plantarea bulbilor (toamna sau primavara), se recomanda inmuierea acestora intr-un vas cu apa calduta timp de cateva ore, inainte de plantat,  pentru a grabi rasarirea. Plantarea bulbilor de toamna, asigura o inflorire mai timpurie.

Semintele se seamana primavara, dupa ce s-a pregatit in prealabil solul, iar dupa semanare se uda cu o cantitate moderata de apa.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda o data pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile  pentru plante decorative prin flori.

Boli:

Patarea frunzelor de anemone (Peronospora anemones);

Fainarea;

Rugina (Puccinia spp.) ataca frunzele si tulpinile;

Putregaiul alb (Sclerotinia spp.) – ataca tuberculii, etc.

Daunatori:

Afide, Melci fara cochilie – Limax, Melci cu cochilie, Gandaci, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

Anemonele sunt plante gazda alternative pentru basidiosporii de la rugina prunului (Tranzschelia discolor). Din acest motiv nu se recomanda cultivarea anemonelor in apropierea plantelor de: prun, piersic, migdal, nectarin, cais, cires.

Fig. 1 Anemone coronaria

Fig. 2 Anemone coronaria

Fig. 3 Anemone coronaria

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Anemone coronaria sau Anemona mac: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii