Horticultorul.ro

ian. 31 2022

Anemone hortensis: ingrijire

Familia: RANUNCULACEAE

Demumire populara: Anemona cu frunze late

Denumire stiintifica: Anemone hortensis

Origine: Anemone hortensis este o planta originara din regiunile mediteraneene.

Proprietati ornamentale: Anemone hortensis este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu inaltimi ce variaza intre 20-34 cm.

Anemone hortensis este planta de gradina, decorativa prin flori, cultivata direct in sol sau in ghivece, jardiniere, vase decorative. Acestea se folosesc si ca flori taiate, dar dupa taiere acestea rezista doar cateva zile (4-5 zile). Pentru a le pastra mai mult timp dupa taiere, se recomanda taierea lor in faza de boboc.

Tulpinile sunt erecte, pubescente, de culoare verde-rosiatice.

Frunzele sunt petiolate, adanc crestate, de culoare verde inchis.

Inflorirea la Anemone hortensis are loc la inceputul primaverii (martie-mai), inainte de aparitia frunzelor.

Florile nu au petale adevarate, ele sunt formate din sepale, care in acest caz, sunt confundate cu petalele, si din stamine (achene), situate in centru. Florile sunt solitare, cu diametrul de 3-6 cm,  culoare alba, albastra sau violet. O planta poate avea intre 8-10 flori.

Sub actiunea directa a soarelui, floarea se deschide si seara se inchide, pentru a preveni udarea acesteia in interior de catre roua. Acelasi fenomen se intampla si in timpul zilei, daca afara ploua.

La sfarsitul verii, dupa trecerea florilor, Anemonele isi incep perioada de repaus prin ingalbenirea si uscarea frunzelor. In aceasta perioada, daca iernile sunt foarte geroase, se recomanda scoaterea tuberculilor din pamant si se aseaza intr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip in cutii de carton perforate sau ladite de lemn, pastrandu-se in spatii cu temperaturi scazute (beciuri, magazii).

Solul trebuie sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru. Excesul de umiditate in sol afecteaza grav planta si conduce la aparitia bolilor de sol.

Udarea in perioadele de crestere si in timpul verii se realizeaza cu cantitati mai mari de apa, dar se asteapta uscarea substratul la suprafata, intre doua udari.

Lumina pentru  Anemone hortensis este foarte importanta, aceasta prefera spatiile luminoase sau semi-umbrite, avand nevoie si de soare, cateva ore pe zi.

Inmultirea se face prin bulbi sau seminte. Pentru plantarea bulbilor (toamna sau primavara), se recomanda inmuierea acestora intr-un vas cu apa calduta timp de cateva ore, inainte de plantat,  pentru a grabi rasarirea. Plantarea bulbilor de toamna, asigura o inflorire mai timpurie.

Semintele se seamana primavara, dupa ce s-a pregatit in prealabil solul, iar dupa semanare se uda cu o cantitate moderata de apa.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda o data pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile  pentru plante decorative prin flori.

Boli:

Patarea frunzelor de anemone (Peronospora anemones);

Fainarea;

Rugina (Puccinia spp.) ataca frunzele si tulpinile;

Putregaiul alb (Sclerotinia spp.) – ataca tuberculii, etc.

Daunatori:

Afide, Melci fara cochilie – Limax, Melci cu cochilie, Gandaci, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

Anemonele sunt plante gazda alternative pentru basidiosporii de la rugina prunului (Tranzschelia discolor). Din acest motiv nu se recomanda cultivarea anemonelor in apropierea plantelor de: prun, piersic, migdal, nectarin, cais, cires.

Fig. 1 Anemone hortensis

Fig. 2 Anemone hortensis

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Anemone hortensis: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii