Horticultorul.ro

ian. 22 2023

Musculita alba de sera la tomate

Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator deosebit de periculos pentru cultura de tomate atat in spatii protejate (sere, solarii, rasadnite) cat si in gradina, camp. Aceasta provoaca pagube insemnate afectand atat rasadurile cat si plantele din cultura.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante),  intalnit la peste 200 specii de plante.

Biologia si descrierea musculitei albe de sera:

Adultii – sunt musculite albe, mici, de 0,8-1,1 mm lungime, cu o anvergura a aripilor de 2,5 mm, ce sunt acoperiti cu un strat fin-pulverulent de ceara alba, aripile sunt albe, toracele-capul-corpul sunt galbene, iar ochii sunt rosii. Femela de musculita alba este mai mare decat masculul. Femelele se pot reproduce si partenogenetic (nu au nevoie de mascul, nu necesita fecundare). O femela depune cca. 250 oua (4-6 oua/zi)  de-a lungul vietii (traiesc cca. 1,5 luni) pe spatele frunzelor tinere. La atingerea frunzelor adultii de musculita alba zboara cu usurinta.

Larvele  de musculita alba – au forma ovala  (aspect de testoasa-plata) sunt transparente si sunt acoperite de un strat fin de ceara, iar in stadiul 1 – sunt mobile (au 3 perechi de picioare), de 0,2 mm lungime. Perioada larvara are 4 stadii, dureaza cca. 16-20 zile.

Nimfele/Pupele – reprezinta de fapt stadiul 4 larvar, ele sunt imobile, plate, de 0,6 mm lungime, culoarea devine mai inchisa pana la opaca si se pot observa ochii rosii ai viitorilor adulti.

Ouale – de culoare alb-galbuie-translucide sunt oval-alungite, de 0,2 mm lungime. Ouăle sunt depuse pe spatele funzelor. De la depunerea ouălor pana la eclozare sunt necesare cca. 6-10 zile.

Ciclul biologic:

Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum)  are la exterior (gradina, camp) circa  6-7 generatii/an, iar in spatiile protejate calde (sere, solarii incalzite, rasadite incalzite) – generatiile se succed continuu. Ciclul de viata este de cca. 20-21 zile (temperaturile optime de crestere si dezvoltare se incadreaza in intervalul 21-24°). In sere, solarii si rasadnite incalzite se inmulteste tot timpul anului.

Primavara, dupa 20 mai, in gradina si camp cand temperaturile cresc, adultii hibernanti depun ouale primei generatii, pe spatele frunzelor – fixate de acestea cu ajutorul unui piciorus in epiderma frunzelor.

Dupa o perioada de incubatie de 6-10 zile, din oua apar larvele din stadiul 1, care sunt mobile. Larvele se hranesc cu ajutorul aparatului de intepat si supt. Larvele trec prin 4 stadii in cca. 16-20 zile.

Noua generatie de adulti apare dupa cca. 21 zile si ciclul se reia, pentru o alta noua generatie.

In acelasi timp, plantele de tomate pot fi colonizate si se intalnesc pe spatele frunzelor, exemplare de Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)  aflata in diferite stadii (ou, larva, nimfa, adult).

Daunatorul ierneaza in toate stadiile  pe plantele din spatii protejate (sere, solarii, rasadnite).

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor de tomate:

Musculita alba de sera este o specie care ataca si provoaca pagube insemnate in culturile din spatii protejate (sere, solarii, rasadnite), camp, gradina;

In stadiu de larva si nimfa atacul este mult mai periculos întrucât acestea se hranesc mai intens o perioada mai lunga.

Adultii, larvele si nimfele  dispun de un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt „stilet”, cu ajutorul caruia inteapa si sug sucul celular din frunze (inteapa „floemul” vasele liberiene ce conduc seva elaborata si se hranesc cu aceasta), provocand astfel daune importante.

Adultii, larvele si nimfele de musculita alba de sera, secreta pe plantele de tomate substante lipicioase-translucide, cu aspect stralucitor, bogate in zaharuri („roua de miere”- „honeydew”). Prezenta  lichidului dulce secretat de insecta (roua de miere)  pe plante  conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze), furnicilor  si a altor insecte care se hranesc cu aceasta.

In general, daunatorul se regaseste in toate stadiile pe partea inferioara a frunzelor de tomate.

Frunzele plantelor de tomate atacate se ingalbenesc, capata un spect marmorat, prezinta numeroase pete clorotice (de decolorare), se gofreaza (sunt deformate) iar plantele afectate au creșteri reduse si aspect debil.

Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum) este vector pentru transmiterea a numeroase viroze periculoase (TYLCV-Tomato yellow leaf curl virus, etc.) la plantele de tomate atacate, încă din stadiul de răsad. Transmiterea virusurilor poate avea caracter permanent (insecta in stadiu de larva-nimfa-adult, daca a dobândit virusul îl poate transmite toata viată in cultura).

Atacul musculitei albe la tomate poate conduce la întârzierea momentului recoltarii fructelor, recoltele vor fi  mult diminuate si de calitate inferioara (fructe mai mici, patate, coapte neuniform), iar in final atacul poate conduce la ofilirea, uscarea plantelor scurtând astfel ciclul de producție.

Prevenire si Combatere:

Prezenta musculitei albe se poate observa usor pe spatele/partea inferioara a frunzelor de tomate (Vezi fig.), prin monitorizarea permanenta a plantelor;

Detectarea daunatorului se face usor, cu ajutorul capcanelor lipicioase de culoare galbena.

Prezenta daunatorului este adesea semnalata de catre furnici, care se hranesc cu roua de miere;

Detectarea prezentei daunatorului si aplicarea imediata de tratamente cu insecticide specifice.

INSECTICIDE / substante active  utilizate diverse tari ale lumii in la combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I: Insecticide biologice:

II.  Insecticide de ultima generatie:

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor din toate clasele (insecticide biologice, sistemice, regulatori de crestere, etc.) – pentru a evita aparitia formelor  rezistente de musculita alba la un anumit produs “inseticid”.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum), adulti pe spatele frunzei de tomate.  Frunze deformate in urma prezentei si hranirii daunatorului.

Fig. 2 Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum), adulti pe spatele frunzei de tomate. Frunze deformate in urma prezentei si hranirii daunatorului.

Fig. 3 Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum), pe rasaduri

Fig. 4 Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum), pe rasaduri

Fig. 5 Musculita alba de sera la tomate (Trialeurodes vaporariorum), pe rasaduri

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Musculita alba de sera la tomate

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii