feb. 07 2021
Cultura Tomatelor in Sera: ghid complet, boli-daunatori
Cultura tomatelor in sera calda (sera incalzita) are loc pe toata perioada anului si desfășoară in doua cicluri de producție: Ciclu I (6 luni; ianuarie-iunie) si Ciclul II (6 luni; iulie-decembrie) sau doar un (1) Ciclu de producție lung (de 11 luni; ianuarie-noiembrie; se poate ajunge la peste 30 etaje cu fructe / planta de tomate).
Producerea tomatelor in sere moderne este o adevărată provocare, întrucât se folosesc tehnologii si automatizări (sere autonome) care pot controla computerizat numeroși parametrii: temperatura aerului, temperatura substratului de cultura (încălzirea substratului; etc.), umiditatea relativa a aerului (sisteme pentru ceata artificiala si vapori de apa), ventilația (ventilatoare pentru recirculare aer, etc.), aerisirea, fertilizarea, intensitatea luminii (umbrirea cu plase de umbrire acționate automat), durata luminii (se folosesc sisteme de iluminat artificial), concentrația de CO2 din aer (fertilizarea cu CO2), radiația solara (reducerea radiațiilor ultraviolete „UV”), încălzirea si topirea zăpezii (se previne astfel distrugerea serelor); etc. Toate aceste tehnologii au rolul de a limita atacul de boli, dăunători si de a cultiva plantele de tomate in condiții optime, perfect adaptate soiului, obținându-se astfel intr-un timp cat mai scurt producții bogate si de calitate superioara.
Serele moderne autonome utilizează tehnologii înalte, „hight-tech”, inclusiv inteligenta artificiala pentru folosirea cat mai eficienta a resurselor (apa, căldura, electricitate, fertilizanți, pesticide, etc.) pentru susținerea plantelor la parametrii optimi pe întreg ciclul de producție (intreaga peioada de vegetatie).
Factori ecologici limitativi:
Temperatura (caldura) – tomatele prefera temperaturi in intervalul 20…27ºC (noaptea putem avea temperaturi mai scazute cu 7ºC decat ziua, dar nu mai scazute de 15ºC). Temperaturile minime fiziologice pentru cultura de tomate sunt de 7 – 10ºC. Este foarte important sa asiguram tomatelor temperaturi optime atât ziua cat si noaptea, întrucât avem nevoie de o dezvoltare armonioasa si rapida a plantelor.
In serele moderne exista sisteme automate (controlate de computer) de climatizare care controlează temperatura atmosferica in funcție de: necesitatea variațiilor in 24 ore (zi / noapte); fenofaza in care se găsesc plantele; etc.
Serele moderne sunt echipate si cu sisteme de încălzire a substratului de cultura.
Lumina: tomatele au nevoie de lumina. In serele moderne intensitatea luminoasa, radiatiile UV, perioada de lumina de care beneficiaza plantele sunt controlate si menținute in parametrii optimi cu ajutrul a diverse sisteme automate.
Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la: cresteri reduse (plante debile si imbatranite), avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea in exces după o perioada de seceta provoacă – craparea fructelor de tomate; etc.
Udarea (irigarea) tomatelor plantate in sera se face obligatoriu cu ajutorul irigatiei prin picurare sau in cazul culturilor pe substrat, cu ajutorul sistemelor de udare / irigare cu tuburi capilare care se înfig in substratul de cultura lângă plante.
Umiditatea relativa a aerului optima pentru tomate este in intervalul 60-70%. Aceste valori sunt menținute in permanenta cu ajutorul sistemelor si instalațiilor din sera;
Solul – tomatele au cerințe moderate fata de sol, vegetează pe soluri cu fertilitate moderata, preferând soluri bine drenate, reavene, nisipo-lutoase, nisipoase, lutoase. Culturile din sera se pot realiza direct in sol sau utilizând numeroase substraturi de cultura.
Substraturi folosite pentru cultura de tomate in sera
Cultura tomatelor in sera in substrat de cultura s-a generalizat datorita numeroaselor avantaje: substraturile sunt libere de boli si dăunători; substraturile oferă condiții aproape ideale pentru cultura tomatelor (parametrii fizico-chimici sunt aduși la nivel optim); producțiile sunt mult mai mari si superioare calitativ, comparativ cu cele direct in sol, etc.
Substraturile se utilizează la cultura tomatelor in sera cand: se doreste controlul aproape total al conditiilor de cultivare al tomatelor si obtinerea de productii ridicate, de calitate superioara, cu consum minim de resurse; in urma numeroaselor culturi in sol parametrii fizico-chimici si biologici ai solului il fac impropriu pentru cultura tomatelor; solul nativ nu îndeplinește condiții optime pentru cultura tomatelor; presiunea atacului de boli (Fusarium spp.; Verticillium spp.) si dăunători (nematozi, etc.) prezenți in sol este mult prea mare si aceștia nu pot fi controlați prin mijloace tehnologice; etc.
♦ Substratul pentru cultura in containere (galeți de 10 l) – este de obicei format dintr-un amestec de diverse tipuri de turba si eventual fertilizant de baza, cu eliberare prelungita. In general se folosesc substraturi standardizate si testate pentru cultura de tomate.
♦ Substraturile pentru cultura de tomate in panouri / saltele / saci / placi: turba (amestecuri create pentru cultura de tomate); fibra de nuca de cocos deshidratata (de la compania Millenniumsoils Coir); vata minerala (roci de bazalt si calcar trase in fire, de la compania GRODAN); etc. Acestea se folosesc la ciclu de producție lung (11 luni / an).
Reactia substratului / solului: tomatele prefera un pH intre 5,5-6,8.
Salinitatea solului / substratului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC). Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m). Este foarte important ca la infiintarea culturii de tomate solutia solului (probe luate din primii 40-60 cm sol) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat tomatele se dezvolta optim pana la un EC de 2,5 dS/m – slab salinizat, dar suporta valorile unui EC-moderat salinizat 4-5 dS/m (McKenzie, R.C. 1988 & Bierhuizen & Ploeman, 1967). Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare si tipul de fertilizant folosit.
CULTURA DE TOMATE IN SERA
In general, in sera se practica monocultura de tomate si se înființează:
♦ 2 Cicluri: Ciclu I (ianuarie-iunie) si Ciclul II (iulie-decembrie);
♦ un (1) Ciclu de producție lung (de 11 luni; ianuarie-noiembrie; se poate ajunge la peste 30 etaje cu fructe / planta de tomate).
Soiuri / Hibrizi de tomate utilizați pentru cultura tomatelor in sera
In sera se utilizeaza hibrizi de tomate cu productivitate mare si crestere nedeterminata:
♦ de la Syngenta: Ciciu F1, Dinakor F1, Beldine F1, Kingset F1, Malduo F1, Mamston F1, Manekro F1, KM5512 F1, Landolino F1, Bacalar F1, etc;
♦ de la Seminis: Klass F1, Yigido F1, Merlice F1, DRC 564 F1, Big Beef F1, etc.
Dezinfecția
♦ Dezinfecția spatiilor si echipamentelor este de asemenea obligatorie intre ciclurile de cultura si se realizează cu produse specifice omologate. Aceasta se face pentru eliminarea diverșilor agenți patogeni ce provoacă boli la tomate (viruși, ciuperci, bacterii, etc.); diverși dăunători; alge; etc.
♦ Dezinfecția solului se face doar in situația culturilor înființate in sol. Dezinfecția solului se face termic (cu aburi la temperatura ridicata) si chimic. Dezinfecția se face intre ciclurile de producție si are rolul de a reduce presiunea atacului de boli, dăunători, dar si prezenta buruienilor.
Instalarea sistemului de irigare prin picurare / tuburi capilare este obligatorie, iar sistemul de irigare se amplasează pentru fiecare planta in parte.
Cultura de tomate in sera se înființează prin răsad. Răsadul trebuie sa aibă vârsta de cca. 45-50 zile de la răsărire, sa fie bine dezvoltat – 30 cm, cu sistem radicular bine dezvoltat (produs in ghivece / substraturi).
FERTILIZAREA TOMATELOR IN SERA
♦ Fertilizarea culturilor in sol
Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare.
Fertilizarea faziala se face cu fertilizanti hidrosolubili / lichizi administrați cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare.
♦ Fertilizarea la culturile pe substrat (cultura fara sol)
Fertilizarea la culturile pe substrat (turba, vata minerala, fibra de nuca de cocos, etc.) se face cu fertilizanți hidrosolubili / lichizi administrați cu ajutorul sistemului de irigare prin tuburi capilare utilizând tehnologii si produse YaraTera.
Fertilizarea foliara la tomate se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.).
Fertilizarea tomatelor in sera se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Polenizarea-legarea fructelor de tomate in sera este deficitara, iar in aceasta situație este recomandata stimularea fructifcarii la tomate-rosii si utilizarea bondarilor (o colonie la 1.000 metri patrati timp de 6 saptamani) pentru polenizare.
Pe tot parcursul cultivarii tomatelor in sera, se vor efectua lucrari (adaptate culturii in sol sau fara sol „in substrat”) de: completare a golurilor, musuroit, palisat, copilit, desfrunzit (defoliat), carnit, cizelat (la unii hibrizi pentru a obtine fructe uniforme se pastreaza doar cateva din primele fructe de pe inflorescenta, eliminându-le pe cele dinspre vârf), polenizat cu bondari, stimularea florilor in vedrea legarii-fructelor, fertilizare faziala, fertilizare cu CO2, aerisirea, umbrirea, controlul radiațiilor solare (cu ajutorul panourilor / ecranelor care se acționează in momentul când senzorii detectează radiații peste limita „ex. radiatiile UV”), coborârea tulpinilor (întrucât pe parcursul a 11 luni plantele au peste 33 etaje de fructe), combaterea bolilor si dăunătorilor, etc.
In perioadele toride de vara este obligatorie umbrirea serelor. Umbrirea serelor se face prin utilizarea plaselor / perdelelor de umbrire (sisteme de umbrire automate – culisante) sau prin cretizare (aplicarea pe exteriorul serelor a varului de tip „carbonat de calciu micronizat mixat”).
Pentru combaterea buruienilor la culturile in sol efectuam plivitul, prasile manuale, sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.
Recoltarea fructelor de tomate – rosii se face in parga, intrucat urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pentru a se pastra mai mult timp.
Combaterea Bolilor si Daunatorilor:
Tratamentele la Tomate cultivate in sera sunt numeroase si adaptate presiunii bolilor, daunatorilor cat si fenofazelor (stadii de crestere si dezvoltare) in care se găsește cultura.
Bolile tomatelor: Mana tomatelor, Alternarioza sau patarea neagra a tomatelor „solanaceelor”, Patarea cafenie, Mana la sol, Ofilirea fuzariana, Putregaiul tomatelor, Bacterioze, Putregaiul bazei tulpinii la tomate (Didymella lycopersici), Fainarea (Leveillula taurica), Boala Corky (Pyrenochaeta lycopersici), etc;
Daunatori tomatelor: Coropisnita, Acarieni, Acarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Omida fructelor, Molia miniera (Tuta absoluta), Musca miniera, Trips, Nematozii, Viermi sarma, Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Cartita, Musca plantulelor (Delia platura); Tantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Tomatelor in Sera: ghid complet, boli-daunatori