Horticultorul.ro

ian. 24 2021

Cultura tomatelor in solar ciclul II

Cultura tomatelor in solar in ciclul II (mediu sau lung) se menține in solarii de-a lungul lunilor de vara-toamna. Perioada pentru ciclul 2 poate fi medie (la soiurile de tomate cu crestere semideterminata) sau lunga (la soiurile de tomate cu creștere nedeterminata).

Infiintarea culturii de tomate in solar ciclul 2 (lung) se face vara (iunie – iulie), de obicei imediat după desființarea culturii de tomate din ciclul 1 (scurt) sau a culturii de castraveți ciclu 1 (cultura de castraveți extratimpurii).

Fructele de tomate cultivate vara-toamna in solar ciclul II – sunt bune de recoltat  la circa 100-120 zile de la infiintarea culturii (plantare), daca plantele vor beneficia  de conditii optime de crestere – dezvoltare si toate lucrarile vor fi efectuate la timp.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – tomatele prefera temperaturi in intervalul  20…27ºC (noaptea putem avea temperaturi mai scazute cu 7ºC decat ziua, dar nu mai scazute de 15ºC). Temperaturile minime fiziologice pentru cultura de tomate sunt de 7 – 10ºC. Este foarte important sa asiguram tomatelor temperaturi optime atât ziua cat si noaptea, întrucât avem nevoie de o dezvoltare armonioasa si rapida a plantelor.

La temperaturi de peste 30ºC si sub 15ºC, polenul nu mai germinează, planta nu mai leagă noi fructe si trebuie stimulata.

In perioadele toride de vara este obligatorie umbrirea solarului. Umbrirea solarului se face prin utilizarea plasei de umbrire sau prin cretizare (aplicarea pe exteriorul solarului a varului de tip „carbonat de calciu micronizat mixat”).

Lumina:  Tomatele au nevoie de lumina (se cultiva in locuri insorite).

Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse (plante debile si imbatranite), avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udara in exces dupa o perioada de seceta provoaca – craparea fructelor de tomate.

Udarea (irigarea) tomatelor plantate in solar  se face obligatoriu cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Umiditatea relativa a aerului, optima pentru tomate  este in  intervalul 60-70%;

Solul – tomatele au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderata preferand soluri bine drenate, reavene, nisipo-lutoase, nisipoase, lutoase.

Reactia solului: tomatele-rosiile prefera un  pH intre 5,5-6,8.

Salinitatea solului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC).  Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m). Este foarte important ca la infiintarea culturii de tomate solutia solului (probe luate din primii 40-60 cm sol) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat tomatele se dezvolta optim pana la un EC de 2,5   dS/m – slab salinizat, dar suporta  valorile unui EC-moderat salinizat 4-5 dS/m (McKenzie, R.C. 1988 & Bierhuizen & Ploeman, 1967). Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare si tipul de fertilizant folosit.

CULTURA DE TOMATE IN SOLAR VARA-TOAMNA (CICLUL II MEDIU SAU LUNG)

In general, in solar se practica monocultura  de tomate si se înființează 2 cicluri / an (I – scurt si II – mediu sau prelungit/lung).

 

Hibrizi de tomate utilizati pentru ciclu 2 in solar:

♦  cu crestere semideterminata:  Pekonet F1, etc.

♦  cu crestere nedeterminata: Ciciu F1, Dinakor F1, Beldine F1, Sandoline F1, Bacalar F1, Malduo F1 (T414960), Manekro F1, etc.

 

Dezinfectia solului din solar ciclul 2

♦  Dezinfectia se poate face Chimic cu produse (pesticide) ca: Nemasol 510 (metam de sodiu) – care se aplica strict conform recomandarilor de pe eticheta (se aplica cu 21 de zile înainte de plantarea culturilor); Dezinfecția solului este necesara pentru combaterea daunatorilor, bolilor, semintelor de buruieni prezente in sol. Atentie !!!  pentru a stabilii daca putem planta (produsul aplicat nu este toxic pentru cultura ce urmează a fi plantata) trebuie efectuat  testul de fitotoxicitate Creson (germinarea semințelor de creson, salata in mostre de sol tratat).

♦  Dezinfectia se poate face termic prin Solarizare (cu ajutorul soarelui), prin acest procedeu putem reduce presiunea atacului de  boli provocate de  (Fusarium spp., Verticillium spp., Phytophthora spp.,  Pythium spp., etc.), dăunători (nematozi, etc.) si reduce prezenta buruienilor anuale si perene.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare este obligatorie, iar sistemul de irigare se amplasează conform distantelor de plantare, marcând astfel si locurile unde facem plantarea.

Cultura de tomate in solar – ciclu 2 mediu / lung,  sa infiinteaza prin răsad in perioada iunie – iulie. Rasadul trebuie sa aiba varsta de cca. 35-45 zile de la răsărire, sa fie bine dezvoltat – 30 cm inaltime, cu sistem radicular bine dezvoltat (preferabil produs in ghivece).

Distanta de plantare intre randuri este de 80 cm, iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm.  Norma de plantat este de aproximativ 3.600 fire/1000 m2.  In solar se utilizeaza adesea randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90-100 cm.

Fertilizarea tomatelor in solar

Fertilizarea de baza cu gunoi de grajd  bine fermentat se poate face din toamna prin incorporare in sol cu 20 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor),  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Fertilizarea tomatelor in solar se va face utilizand tehnologiile complete de fertilizare dezvoltate de YARA.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Polenizarea-legarea fructelor de tomate in solar la ciclul II este deficitara, iar in aceasta situatie este recomandata stimularea  fructifcarii la tomate-rosii si utilizarea bondarilor (o colonie la 1.000 metri patrati timp de 6 saptamani) pentru polenizare.

Pe tot parcursul cultivarii tomatelor in solar, se vor efectua lucrari de:  completarea golurilor, musuroitpalisatcopilitdesfrunzit (defoliat), carnit (la 7-8 inflorescente), cizelat (la unii hibrizi pentru a obtine fructe uniforme se pastreaza doar cateva din primele fructe de pe inflorescenta, eliminându-le pe cele dinspre vârf), polenizat cu bondari, stimularea florilor in vedrea legarii-fructelor, fertilizare faziala, aerisirea, umbrirea,  combaterea bolilor si daunatorilor.

Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul, prasile manuale sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.

Recoltarea fructelor de tomate – rosii se face in parga, intrucat urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pentru a se pastra mai mult timp.

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Tomatele cultivate in solar:

Tratamentele la Tomate cultivate in solar sunt numeroase si sunt adaptate presiunii bolilor, daunatorilor cat si fenofazelor (stadii de crestere si dezvoltare) in care se găsește cultura. Tratamentele la cultura de tomate au rolul de a prevenii si combate atacul de boli si daunatori. Pentru detalii suplimentare citiți … Tratamente la Tomate in Solar.

Bolile tomatelor: Mana tomatelorAlternarioza sau patarea neagra a tomatelor „solanaceelor”Patarea cafenieMana la solOfilirea fuzarianaPutregaiul tomatelorBacteriozePutregaiul bazei tulpinii la tomate (Didymella lycopersici),  Fainarea (Leveillula taurica), Boala Corky (Pyrenochaeta lycopersici), etc;

Daunatori tomatelor: CoropisnitaAcarieniAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)AfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Omida fructelorMolia miniera (Tuta absoluta)Musca minieraTripsNematoziiViermi sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste),  Cartita,  Musca plantulelor (Delia platura)Tantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.), etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura tomatelor in solar ciclul II

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii