Horticultorul.ro

oct. 24 2021

Tratamente la pomi toamna

Tratamentele la pomi toamna se efectueaza in perioada 20 octombrie -noiembrie, dupa ce fructele au fost recoltate, in fenofazele BBCH92 (frunzele incep sa isi schimbe culoarea, se ingalbenesc) – BBCH 00 (perioada de repaus vegetativ, au căzut numeroase brume, au cazut toate fruzele, sfârșit de noiembrie).

Tratamentele de toamna la vita de vie se efectueaza atunci cand conditiile meteo o permit:  temperaturi pozitive de peste +5ºC,  fara vant si ploaie.

I. Tratament cu produse cuprice (toamna la pomi)

Tratamentul toamna la pomi cu un (1) produs cupric (prima stropire albastra) are rolul de a contribui la o mai buna maturare a lemnului (coacerea lemnului) ramurilor anuale si de a combate o parte din formele de rezistenta (forme prin care acestea ierneaza) ale unora din agentii patogeni ce provoaca boli grave la pomi.

Este bine de stiut ca o buna maturare a lemnului ramurilor anuale la pomi  va creste si rezistenta acestora la inghet (temperaturile scazute din timpul iernii).

Tratamentul cu un (1) produs cupric se poate face dupa  20 octombrie cand pe pomi nu mai exista fructe si frunzele încep sa se ingalbeneasca/inroseasca si sa cada (BBCH92 – BBCH97).

Fungicide: poate folosi la alegere unul (1) din numeroasele fungicide cuprice ca:

♦  Coprantol Duo (28 % cupru: hidroxid de cupru şi oxiclorură de cupru). Doza 29 g/10 l apa;

♦ Triumf  (40 % cupru metalic din hidroxid de cupru). Doza: 25 grame in 10 l apa;

♦  Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru). Doza: 20 grame in 10 l apa;

♦  Zeama bordeleza (sulfat de cupru neutralizat cu lapte de var), se cumpăra produs comercial gata preparat;

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul conform recomandarilor  de pe eticheta” 

 

II. Tratamentul cu ulei horticol (toamna-iarna la pomi)

Tratamentul cu ulei horticol are rolul de a combate formele hibernante ale unor daunatori periculosi la pomi: Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus),  Paduchele testos al prunului (Parthenolecanium corni), Paduchele roz galicol al marului (Dysaphis spp.),  Paduchele testos-sferic al prunului si piersicului (Sphaerolecanium prunastri), Paduchele fals-testos alb al piersicului (Pseudaulacaspis pentagona), Puricele melifer al părului (Psylla pyri),  Paduchele verde al marului (Aphis pomi), Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni); acarienii: paianjenul rosu al pomilor  (Panonychus ulmi)acarianul rosu comun (Tetranychus urticae),  Acarianul filocoptid al frunzelor si ramurilor de prun (Aculus fockeni), Acarianul filocoptid al ruginii marului ruginii (Aculus schlechtendali), etc.

Tratamentul de toamna-iarna cu u (1) produs pe baza de  ulei horticol se va efectua numai in perioada de repaus vegetativ total – fenofaza BBCH 00 (momentul când frunzele au căzut in totalitate) in perioada 20 noiembrie-decembrie.

Tratamentul / stropirea presupune   îmbăierea pomilor (trunchiul si ramurile) cu solutia de stropit pana la punctul de scurgere.

 

Insecticide: se poate folosi la alegere unul (1) din produsele insecticid-acaricide ca:

♦  Mospilan Oil  (acetamiprid  + ulei vegetal „Toil”),  se administreaza in  amestec  Mospilan  5 grame +  Toil 50 ml  la 10 l apa. Pomi;

♦  Yagos (ulei parafinic 790 g/l, ulei mineral de parafina), doza este de 75-100 ml/10 l apa (3,75-15 l/ha). Nu aplicam acest produs in termen de 40 zile de la orice tratament cu sulf (sulf micronizat, sulf tip MIF „sulf muiabil”, zeama sulfo-calcica „polisulfura de calciu”, etc.). Pomi.

♦ Ovipron Top (ulei de parafina 800 g/l), Doza 250 ml/10 l apa; Nu aplicati produsul timp de 30 zile inainte sau dupa aplicarea sulfului (sulf micronizat, sulf tip MIF „sulf muiabil”, zeama sulfo-calcica „polisulfura de calciu”, etc.).  Pomi.

ATENTIE !!! – Acest tratament se face la 2-3 saptamani dupa primul Tratamentul 1 (produsele cuprice nu se amesteca cu insecticide pe baza de ulei horticol).

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tratamente la pomi toamna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii