aug. 12 2023
Cultivarea Pepenilor Galbeni in gradina & camp
Pepenele Galben (Cucumis melo) se poate cultiva in gradina si camp, relativ usor daca este respectata tehnologia de cultura si se acorda atentia cuvenita lucrarilor care trebuiesc executate.
Primii pepeni galbeni cultivati in gardina sau camp se pot recolta in functie de varietate la circa 70-100 zile de la rasarire/plantare.
Atentie !!! La alegerea semintelor de pepene galben trebuie sa tinem cont obligatoriu de faptul ca acestea trebuie sa fie din soiuri/hibrizi recomandati pentru cultivare in camp.
Factori ecologici limitativi:
Temperatura (caldura) – plantele de pepene galben sunt pretentioase fata de caldura.
Semintele germineaza la 20…25 ºC in aproximativ 8…4 zile.
Plantele de pepene galben prefera temperaturi in intervalul 18-30. Limita maxima absoluta este de 35ºC (peste aceasta temperatura planta sufera), iar limita minima absoluta este de 9 ºC.
Temperaturi minime – pepenele galben nu tolereaza temperaturile joase (< 9ºC) – sub aceste valori plantele de pepene pot pierii sau sunt afectate grav atat cresterea, inflorirea cat si fructificarea.
Variatiile mari si bruste de temperatura provoaca avortarea florilor.
Lumina: – pepenele galben este o planta iubitoare de lumina (temperament de lumina) iar o intensitate luminoasa scazuta intarzie coacerea fructelor. Planta creste din punct de vedere al fotoperioadei in conditii de: zi scurta (<12 ore de lumina pe zi), zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore).
Umiditatea (apa):
Pepenele galben este o cultura cu cerinte moderate fata de apa din sol (umiditatea solului). Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de pepene galben este absolut obligatorie, pentru a oferii o cantitate de apa suficienta in anumite fenofaze (crestere, fructificare).
Atentie !!! excesul de apa in sol poate conduce la aparitia bolilor de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni (Fusarium spp.); etc.
Solul – Pepenele galben prefera solurile fertile (bogate in materie organica), reavene, bine drenate, usoare-mijlocii. Cultivarea pepenelui galben se face preferabil pe soluri usoare: nisipoase, nisipo-lutoase, luto-nisipoase.
Reactia solului: Pepenele galben prefera un pH intre 6-7.5, dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-8,3;
pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (6-7). Un pH < 5,5 afecteaza grav rasadurile, sau poate conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului.
Cultura pepenilor galbeni in gradina & camp
Culturi bune premergatoare celei de pepene galben sunt: tomate, vinete, cartof, ardei, varza, fasole, mazare, bob, lucerna, trifoi, morcov, pastarnac.
Producerea rasadului pentru infiintarea culturii de pepene galben
Semanarea semintelor pentru producerea de rasad e face in luna aprilie in spatii protejate (rasadnite, solarii, sere) in ghivece sau tavite alveolate, la 1,2-2,5 cm adancime, cu 25-30 zile inainte de infiintarea culturii in gradina sau camp. La 20ºC acestea vor germina in 8 zile. Rasadul de pepene galben nu se repica. Semintele germineaza bine in intervalul de temperaturi 20-25 ºC. Rasadurile la plantare trebuie sa fie calite, cu 2-3 frunze adevarate bine dezvoltate.
Infiintarea culturilor de pepene galben se face prin rasad sau semanat direct
Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina.
Odata cu infiintarea culturii se instaleaza sistemul de irigare prin picurare si daca se doreste folia de mulcire transparenta, neagra sau alb-negru.
Se utilizeaza folia de mulcire pentru a creste temparatura la sol, pepenii au nevoie de 18 ºC la sol cand plantam rasadurile sau semanam semintele.
Semanatul semintelor de pepene galben direct in gradina sau camp se face la o adancime de 2,5-4 cm.
Cultura de pepeni galbeni pe sol se face la 70 cm intre plante pe rand si 120 cm intre randuri.
Infiintarea culturii se face prin plantarea rasadului sau prin semanat direct dupa 15 mai (cand avem temperaturi la sol de peste 18-20 ºC).
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se face din toamna cu 20-40 t/ha odata cu mobilizarea adanca (sapat la cazma sau arat).
Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21.
Pentru o fertilizare corecta a culturilor de pepeni galbeni utilizati programele tehnologice specifice.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Dupa plantat/semanat se procedeaza la rarire sau completare de goluri.
Pentru combaterea buruienilor in cultura de pepeni galbeni efectuam plivitul (prasila manuala sau mecanizata cand este posibil) sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.
Recoltarea fructelor de pepene galben se face la 35-45 zile de la inflorire. Recoltarea se face atunci cand culoarea cojii vireaza de la verde in galben si codita se desprinde usor de fruct. Recoltarea se face manual prin rasucirea fructului.
Este obligatorie combaterea bolilor si daunatorilor pepenilor galbeni (inclusiv la sol) cultivati in gradina & camp inca de la infiintarea culturii.
Bolile pepenilor galbeni:
Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni (Fusarium spp.);
Boli: Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis), Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea); Putregaiul tulpinii pepenilor (Didymella bryoniae); Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Viroze, etc.
Daunatorii pepenilor galbeni:
Coropisnita; Musca miniera (Liriomyza spp.); Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Acarienii; Tripsii; Afide, Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), Puricele negru (Phyllotreta atra); Viermi sarma, Viermi albi (Melolontha melolontha), Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera); Musca plantulelor (Delia platura); etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Pepenilor Galbeni in gradina & camp