Horticultorul.ro

apr. 09 2016

Cultura de Varza Timpurie – tehnologie completa

Cultura de Varza Alba Timpurie de Primavara_1Tehnologia de cultura pentru  varza timpurie  presupune cunoasterea si parcurgerea catorva etape:

Varza timpurie (Brassica oleracea var. capitata f. alba) este o planta bienala, ce se cultiva adesea pe intreg cuprinsul tarii in spatii protejate (sere, solarii, etc.) sau direct in camp, gradina.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – Varza timpurie se incadreaza la plante  putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de varza  germineaza incepand cu 5ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile).

Varza timpurie  prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura  minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 33ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -10ºC (pentru perioade scurte). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.

Lumina: varza timpurie  este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare).

In conditii de  iluminare slaba, capatana va ramane mai mica si afanata, iar rasadurile se vor alungi.

Umiditatea (apa)

Varza timpurie   este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, ea prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este aproape obligatorie la cultura de varza.

Atentie !!! – alternanta perioadelor  de seceta cu cele de umiditate excesiva in sol, cand capatanile sunt deja formate, va conduce la craparea capatanii de varza.

In faza  de rasad la varza tipurie, excesul de apa poate cauza aparitia bolilor grave precum Caderea plantutelor (Pythium ultimum) si alungirea acestora.

In perioada de formare a capatanii, Varza timpurie trebuie sa o primeasca o cantitate constanta de apa, deoarece sistemul ei radicular este slab dezvoltat.

Solul  – Varza timpurie  pentru capatana este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri cu textura usoara,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate.  Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase.  Varza alba suporta greu solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase, recomandate pentru culturile de toamna.

Reactia solului:  Varza alba – timpurie  prefera  un  pH intre 6,8-7,2  dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere  (Plasmodiophora brassicae);

Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce la putrezirea radacinilor (aparitia bolilor de sol).

Producerea rasadului de  Varza alba  de primavara se face din seminte comercializate in functie de soiul care se preteaza unei astfel de culturi.

Producerea rasadului de varza se face prin semanat la adancimea de 0,6-1 cm. Semintele vor fi semanate la distanta de 2-4 cm intre acestea.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de Varza alba timpurie & extratimpurie pentru capatana:

  • varietati de varza extratimpurie (se poate recolta la 50-60  zile de la plantare): Sougetsu  F1, Surprise F1, Benson F1, Parel F1, Mirror F1,  etc;
  • varietati de varza timpurie (se poate recolta la 60-80  zile de la plantare): Grepala F1Gregorian F1, Pruktor F1, Rare Ball F1, Reactor F1, Pruktor F1, Bourbon F1, Irodori F1, Farao F1, Gonzales F1, Gazelle F1, Amazon F1, Fieldglory F1, etc;

Semanatul semintelor pentru varza timpurie se face preferabil in tavite alveolate intr-un substrat pentru rasaduri, in perioada 20 ianuarie – 5 februarie. Semintele se seamana la o adancime de 0,5-1 cm si 5 cm intre plante, apoi se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).

La o temperatura de  17-23°C, germinarea va avea loc in scurt timp (6-7 zile).

Infiintarea culturilor de  Varza alba  timpurie se face prin rasad.

Rasadurile de Varza timpurie la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate (3-4 frunze adevarate) si sa aiba circa 40-50 zile de la rasarire.

Se recomanda calirea (aclimatizarea) rasadurilor inainde de plantare timp de 10-14 zile.

Fertilizarea cubuletelor – rasadurilor  de Varza timpurie se poate face cu Algaren prin scufundarea cubului nutritiv într-o soluție de 2-4 %   înainte de transplantare.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare. Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare). Sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde urmeaza sa facem plantarea.

Plantarea rasadurilor de Varza timpurie se face direct in camp sau gradina in intervalul 10-25 martie (daca temperaturile o permit).

Distanta de plantare intre randuri este de 70 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35-40 cm.

 Se utilizeaza adesea randurile duble, astfel avem-grupate 2 randuri mai apropiate (40 cm) si un spatiu intre randurile grupate (duble) de 80-90 cm.

Udam bine rasadurile inainte de a scoate rasadul din alveola. Plantarea se face cu grija  cu plantatorul conic, la aceeasi adancime ca in alveola.

Dupa plantare se apasa usor (taseaza) solul din jurul plantei pentru a asigura pozitia verticala a rasadului. Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de varza timpurie) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii fasolea, mazarea, etc.

Recoltarea Verzei timpurii  se face in mai multe etape, incepand cu 10-15 mai pana sfarsitul lunii iunie. Recoltarea se face prin taierea capatanii sub rozeta de frunze, lasand cateva frunze protectoare sa inveleasca capatana de varza.

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 11-11-21, 30 g/mp.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul si prasila manuala.

 

Periodic se face combaterea bolilor si daunatorilor specifici.

Boli la varza timpurie: Caderea plantutelor (Pythium ultimum)Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor  (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat  (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.

Daunatori la varza timpurie:  Buha verzei (Mamestra brassicae)Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)Musca verzei (Delia brassicae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae)Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus),  Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa),  Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultura de Varza Alba Timpurie de Primavara_2

Fig. 1 Cultura de Varza Alba Timpurie & Extratimpurie de Primavara

Cultura de Varza Alba Timpurie de Primavara_2

Fig. 2 Cultura de Varza Alba Timpurie & Extratimpurie de Primavara

Cultura de Varza Alba Timpurie de Primavara_2

Fig. 3 Cultura de Varza Alba Timpurie & Extratimpurie de Primavara

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Varza Timpurie – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii