iul. 27 2020

Soiuri de Par de Toamna – descriere, particularitati

Soiurile de par de toamna au perioada de recoltare a fructelor in intervalul 1 septembrie – 15 noiembrie.  Soiurile de par de toamna pot fi cu sclereide sau fara sclereide (aglomerări de celule lignificate prezente doar in jurul cavitații seminale ‘ovarului’ sau in toata masa pulpei fructului). Perele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), perele de toamna se recomanda a fi recoltate la maturitatea de păstrare (se apreciază in funcție de destinație urmărind parametri ca: fermitatea fructelor; punctajul obținut la testul cu iod pentru amidon, etc.). La soiurile de toamna perioada de depozitare este in general mai lunga, in condiții de depozitare normale (beciuri, pivnite, etc.).

Pulpa perelor poate fi: fondanta (se topeste in gura, foarte fina, foarte suculenta), untoasa (ceva mai consistenta decat cea fondanta, fina, suculenta), pietroasa (pulpa tare, slab suculenta),  pulpa care se prăbușește (la unele soiuri pulpa ajunge rapid la supracoacere si apare fenomenul de prabusire a pulpei).

CUPRINS:

Soiul de par Conference

Soiul de par Abate Fetel

Soiul de par Untoasă de Geoagiu

Soiul de Par japonez Nashi

Soiul de par Untoasa Hardy

Soiul de par Untoasa Bosc

Soiul de par Doina

Soiul de par Ducesa D’Angouleme

Soiul de par Napoleon

Soiul de par Higland

Soiul de par Jeanne d’Arc

Soiul de par Doyenne du Comice

Soiul de par Decana Comisiei

Soiul de par Monica

Soiul de par Haydeea

Soiul de par Capul piscului Imperial

Soiul de par Capul piscului Ruginiu

Soiul de par Tudor

Soiul de par Uriasa de Voinesti

Soiul de par Alexandrina

Soiul de par Capul piscului Verde

Soiul de par Capul piscului – Pere Motrune

Soiul de Par toamna cu miezul rosu

Soiul de Par Columnar Obelisk

Soiul de Par Packham’s Triumph

Soiul de par Xenia

 

Soiul de par Conferencepar de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-300 g); forma fructului este priform-alungit, asimetric; pielita de culoare galben-verzuie, cu puncte si pete de rugina; pulpa galbuie, fondanta, fina, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 saptamani.

Soiul de par Abate Fetel par de toamna, se coace intre 15 octombrie-20 noiembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-300 g); forma fructului este priforma, alungit-curbata; pielita de culoare galben-verzuie, pe zona expusa la soare apare culoarea rosiatica, cu puncte si pete de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, fina, suculenta, ferma, fara sclereide; gustul dulce, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.

Soiul de par Untoasă de Geoagiupar de toamna, se coace intre 15 septembrie-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructului este bergamotiforma (fara gat), sferic-turtita, maliforma; pielita de culoare verde-galbuie, pe zona expusa la soare apare culoarea rosu-orange, cu puncte de rugina; pulpa verde-galbuie, untoasa, suculenta; gustul aromat si bine echilibrat zahar/aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Soiul de Par japonez Nashipar de vara-toamna, se coace intre 15 august -15 septembrie; marimea fructelor mare (200-230 g); forma fructelor bergamot (fara gat), sferica, maliforma; pielita groasa, alb-galbuie, cu puncte de rugina; pulpa alba, suculenta, cu sclereide; gustul dulce-vinuriu, bine echilibrat zahar-aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

 Soiul de par Untoasa Hardy (Beurré Hardy, Gellerts Butterbine, Royal Red, Pere Jambon, Jamboane)par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor invers ovoide, asimetrice; pielita groasa, de culoare verde-cenusie, acoperita cu rugina neuniforma; pulpa alb-galbuie, fondanta, foarte suculenta, cu sclereide fine, putine, la supracoacere fructele se prabusesc; gustul intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Untoasa Bosc (Beurré Bosc, Kaiser Alexander, Beuree D’Apremont, Golden Russet) – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (180-230 g); forma fructelor invers ovoide sau scurt-piriforme, asimetrice; pielita neteda, de culoare verde-galbuie, si rosu-visiniu pe 50% din suprafata, cu puncte mari de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, foarte suculenta; gustul dulce-vinuriu, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Doina – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (180-230 g); forma fructelor invers ovoide sau scurt piriforme, asimetrice; pielita neteda, de culoare verde-galbuie si rosie-visinie pe circa 50% din surafata, cu puncte mari de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, foarte suculenta; gustul dulce-vinuriu, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Ducesa D’Angouleme (Duchesse d’ Angouleme) – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mari-foarte mari (280-320 g); forma fructelor tronconice, cu suprafata neregulata, uneori devin costate; pielita de culoare galben-aurie, iar partea insorita poate vira in portocaliu, cu multe puncte mici de rugina; pulpa alba, consistenta, suculenta; gustul dulce-vinuriu, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Napoleon – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-15 octombrie; marimea fructelor foarte mari (300-350 g); forma fructelor sferica,  usor costate; pielita de culoare verde-galbuie, rosiatica pe partea insorita; pulpa alba, crocanta, cremoasa (dupa o perioada de pastrare), suculenta; gustul dulce  aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Higland – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mari (200-300 g); forma fructelor piriform-trunchiate, gatul gros, slab marcat; pielita de grosime medie, aspra, de culoare galbena, acoperita de rugina pe toata suprafata; pulpa de culoare crem,  untoasa, cu sclereide putine si fine; gustul dulce-vinuriu, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Jeanne d’Arc – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mari-foarte mari (200-350 g); forma fructelor scurt piriforme, cu varful trunchiat, gatul slab marcat, usor asimetrice; pielita groasa, de culoare verzuie, cu multe pete de rugina; pulpa de culoare crem,  semifina, fondanta, suculenta, cu sclereide; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Doyenne du Comicepar de toamna, se coace intre 20 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-200 g); forma fructelor conica; pielita subtire, neteda, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare alba,  foarte suculenta; gustul dulce, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Decana Comisiei par de toamna, se coace intre 20 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-200 g); forma fructelor piriform-trunchiate, cu suprafata neregulata; pielita de culoare galbena pe partea umbrita si orange pe cea insorita, cu puncte mici de rugina; pulpa de culoare alb-galbuie, consistent, suculenta, fara sclereide; gustul dulce-vinuriu; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-1,5 luni.

Soiul de par Monica – par de toamna, se coace intre 20 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor piriform-alungite; pielita de culoare verde-galbui pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (20-30 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alba,  crocanta, fondanta la maturitatea deplina; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Soiul de par Haydeeapar de toamna, se coace intre 10 septembrie-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galbena; pulpa suculenta; gustul dulce, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Soiul de par Capul piscului Imperial par de toamna, se coace intre 1 septembrie-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructelor piriform-alungita; pielita de culoare verde-galbuie; pulpa alb-gabuie, pietroasa; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Capul piscului Ruginiu – par de toamna, se coace intre 5-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare ruginie; pulpa pietroasa; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Tudor – par de toamna, se coace intre 25 septembrie-5 octombrie; marimea fructelor mare (200-300 g); forma fructelor piriforma-usor asimetrica; pielita de culoare galbena pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa  este de culoare crem, fina, fara sclereide, suculenta; gustul foarte bun; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Soiul de par Uriasa de Voinesti – par de toamna, se coace intre 1 septembrie- 15 septembrie; marimea fructelor foarte mari (300-500 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galbena; pulpa  este de tare; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Alexandrina – par de toamna, se coace intre 15 septembrie- 30 septembrie; marimea fructelor mari (220-300 g); forma fructelor piriform-alungita; pielita groasa, de culoare galben-maronie; pulpa  alb-galbuie, untoasa; gustul foarte dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de par Capul piscului Verde (clona Josepfine de Malines) – par de toamna, se coace intre 5 – 20 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor scurt-piriforma; pielita de culoare verde-galbuie; pulpa pietroasa, suculenta; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Capul piscului – Pere Motrune – par de vara-toamna, se coace intre 25 august – 15 septembrie; marimea fructelor foarte mare (200-300 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galbuie; pulpa alba, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de Par toamna cu miezul rosupar de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor scurt-piriforma; pielita de culoare galbena cu pete rosiatice (pe partea insorita); pulpa rosiatica, crocanta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Soiul de Par Columnar Obeliskpar de toamna, se coace intre 10 octombrie -20 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (200-250 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galben-verzui si rosie-maronie pe partea insorita; pulpa alba, ferma, suculenta; gustul foarte dulce si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Soiul de Par Packham’s Triumph par de toamna-iarna, se coace intre 20 septembrie -20 octombrie; marimea fructelor mare (200-250 g); forma fructelor piriforma regulata; pielita groasa, lucioasa, de culoare galben-verzuie punctata; pulpa alba, untoasa, fina, suculenta; gustul foarte dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Soiul de par Xeniapar de toamna, se coace intre 15 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mare (220-360 g); forma fructelor piriform sferica; pielita de culoare galben-verzuie, acoperita rugina pe intreaga suprafata sau doar in cavitatea caliciala; pulpa alba, fina, ferm-crocanta, suculenta, fara sclereide; gustul dulce, bine echilibrat zahar-aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Par de Toamna – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii