iul. 27 2020
Soiuri de Par de Toamna – descriere, particularitati
Soiurile de par de toamna au perioada de recoltare a fructelor in intervalul 1 septembrie – 15 noiembrie. Soiurile de par de toamna pot fi cu sclereide sau fara sclereide (aglomerări de celule lignificate prezente doar in jurul cavitații seminale ‘ovarului’ sau in toata masa pulpei fructului). Perele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), perele de toamna se recomanda a fi recoltate la maturitatea de păstrare (se apreciază in funcție de destinație urmărind parametri ca: fermitatea fructelor; punctajul obținut la testul cu iod pentru amidon, etc.). La soiurile de toamna perioada de depozitare este in general mai lunga, in condiții de depozitare normale (beciuri, pivnite, etc.).
Pulpa perelor poate fi: fondanta (se topeste in gura, foarte fina, foarte suculenta), untoasa (ceva mai consistenta decat cea fondanta, fina, suculenta), pietroasa (pulpa tare, slab suculenta), pulpa care se prăbușește (la unele soiuri pulpa ajunge rapid la supracoacere si apare fenomenul de prabusire a pulpei).
CUPRINS:
Soiul de par Untoasă de Geoagiu
Soiul de par Ducesa D’Angouleme
Soiul de par Doyenne du Comice
Soiul de par Capul piscului Imperial
Soiul de par Capul piscului Ruginiu
Soiul de par Uriasa de Voinesti
Soiul de par Capul piscului Verde
Soiul de par Capul piscului – Pere Motrune
Soiul de Par toamna cu miezul rosu
Soiul de par Conference – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-300 g); forma fructului este priform-alungit, asimetric; pielita de culoare galben-verzuie, cu puncte si pete de rugina; pulpa galbuie, fondanta, fina, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 saptamani.
Soiul de par Abate Fetel – par de toamna, se coace intre 15 octombrie-20 noiembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-300 g); forma fructului este priforma, alungit-curbata; pielita de culoare galben-verzuie, pe zona expusa la soare apare culoarea rosiatica, cu puncte si pete de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, fina, suculenta, ferma, fara sclereide; gustul dulce, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de par Untoasă de Geoagiu – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructului este bergamotiforma (fara gat), sferic-turtita, maliforma; pielita de culoare verde-galbuie, pe zona expusa la soare apare culoarea rosu-orange, cu puncte de rugina; pulpa verde-galbuie, untoasa, suculenta; gustul aromat si bine echilibrat zahar/aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de Par japonez Nashi – par de vara-toamna, se coace intre 15 august -15 septembrie; marimea fructelor mare (200-230 g); forma fructelor bergamot (fara gat), sferica, maliforma; pielita groasa, alb-galbuie, cu puncte de rugina; pulpa alba, suculenta, cu sclereide; gustul dulce-vinuriu, bine echilibrat zahar-aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de par Untoasa Hardy (Beurré Hardy, Gellerts Butterbine, Royal Red, Pere Jambon, Jamboane) – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor invers ovoide, asimetrice; pielita groasa, de culoare verde-cenusie, acoperita cu rugina neuniforma; pulpa alb-galbuie, fondanta, foarte suculenta, cu sclereide fine, putine, la supracoacere fructele se prabusesc; gustul intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Untoasa Bosc (Beurré Bosc, Kaiser Alexander, Beuree D’Apremont, Golden Russet) – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (180-230 g); forma fructelor invers ovoide sau scurt-piriforme, asimetrice; pielita neteda, de culoare verde-galbuie, si rosu-visiniu pe 50% din suprafata, cu puncte mari de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, foarte suculenta; gustul dulce-vinuriu, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Doina – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (180-230 g); forma fructelor invers ovoide sau scurt piriforme, asimetrice; pielita neteda, de culoare verde-galbuie si rosie-visinie pe circa 50% din surafata, cu puncte mari de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, foarte suculenta; gustul dulce-vinuriu, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Ducesa D’Angouleme (Duchesse d’ Angouleme) – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mari-foarte mari (280-320 g); forma fructelor tronconice, cu suprafata neregulata, uneori devin costate; pielita de culoare galben-aurie, iar partea insorita poate vira in portocaliu, cu multe puncte mici de rugina; pulpa alba, consistenta, suculenta; gustul dulce-vinuriu, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Napoleon – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-15 octombrie; marimea fructelor foarte mari (300-350 g); forma fructelor sferica, usor costate; pielita de culoare verde-galbuie, rosiatica pe partea insorita; pulpa alba, crocanta, cremoasa (dupa o perioada de pastrare), suculenta; gustul dulce aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de par Higland – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mari (200-300 g); forma fructelor piriform-trunchiate, gatul gros, slab marcat; pielita de grosime medie, aspra, de culoare galbena, acoperita de rugina pe toata suprafata; pulpa de culoare crem, untoasa, cu sclereide putine si fine; gustul dulce-vinuriu, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Jeanne d’Arc – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mari-foarte mari (200-350 g); forma fructelor scurt piriforme, cu varful trunchiat, gatul slab marcat, usor asimetrice; pielita groasa, de culoare verzuie, cu multe pete de rugina; pulpa de culoare crem, semifina, fondanta, suculenta, cu sclereide; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de par Doyenne du Comice – par de toamna, se coace intre 20 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-200 g); forma fructelor conica; pielita subtire, neteda, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare alba, foarte suculenta; gustul dulce, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de par Decana Comisiei – par de toamna, se coace intre 20 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-200 g); forma fructelor piriform-trunchiate, cu suprafata neregulata; pielita de culoare galbena pe partea umbrita si orange pe cea insorita, cu puncte mici de rugina; pulpa de culoare alb-galbuie, consistent, suculenta, fara sclereide; gustul dulce-vinuriu; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-1,5 luni.
Soiul de par Monica – par de toamna, se coace intre 20 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor piriform-alungite; pielita de culoare verde-galbui pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (20-30 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alba, crocanta, fondanta la maturitatea deplina; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de par Haydeea – par de toamna, se coace intre 10 septembrie-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galbena; pulpa suculenta; gustul dulce, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de par Capul piscului Imperial – par de toamna, se coace intre 1 septembrie-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructelor piriform-alungita; pielita de culoare verde-galbuie; pulpa alb-gabuie, pietroasa; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Capul piscului Ruginiu – par de toamna, se coace intre 5-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare ruginie; pulpa pietroasa; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Tudor – par de toamna, se coace intre 25 septembrie-5 octombrie; marimea fructelor mare (200-300 g); forma fructelor piriforma-usor asimetrica; pielita de culoare galbena pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa este de culoare crem, fina, fara sclereide, suculenta; gustul foarte bun; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de par Uriasa de Voinesti – par de toamna, se coace intre 1 septembrie- 15 septembrie; marimea fructelor foarte mari (300-500 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galbena; pulpa este de tare; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Alexandrina – par de toamna, se coace intre 15 septembrie- 30 septembrie; marimea fructelor mari (220-300 g); forma fructelor piriform-alungita; pielita groasa, de culoare galben-maronie; pulpa alb-galbuie, untoasa; gustul foarte dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de par Capul piscului Verde (clona Josepfine de Malines) – par de toamna, se coace intre 5 – 20 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor scurt-piriforma; pielita de culoare verde-galbuie; pulpa pietroasa, suculenta; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de par Capul piscului – Pere Motrune – par de vara-toamna, se coace intre 25 august – 15 septembrie; marimea fructelor foarte mare (200-300 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galbuie; pulpa alba, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de Par toamna cu miezul rosu – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor scurt-piriforma; pielita de culoare galbena cu pete rosiatice (pe partea insorita); pulpa rosiatica, crocanta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de Par Columnar Obelisk – par de toamna, se coace intre 10 octombrie -20 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (200-250 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galben-verzui si rosie-maronie pe partea insorita; pulpa alba, ferma, suculenta; gustul foarte dulce si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de Par Packham’s Triumph – par de toamna-iarna, se coace intre 20 septembrie -20 octombrie; marimea fructelor mare (200-250 g); forma fructelor piriforma regulata; pielita groasa, lucioasa, de culoare galben-verzuie punctata; pulpa alba, untoasa, fina, suculenta; gustul foarte dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.
Soiul de par Xenia – par de toamna, se coace intre 15 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mare (220-360 g); forma fructelor piriform sferica; pielita de culoare galben-verzuie, acoperita rugina pe intreaga suprafata sau doar in cavitatea caliciala; pulpa alba, fina, ferm-crocanta, suculenta, fara sclereide; gustul dulce, bine echilibrat zahar-aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Par de Toamna – descriere, particularitati