dec. 30 2024
Taierea la Gutui: de fructificare, intretinere
Taierea de Intretinere / Fructificare / Rodire / Productie in uscat (in perioada de repaus vegetativ – BBCH00) la gutui se efectueaza anual in gradini si livezi, in intervalul 15 Februarie – Martie si fenofaza BBCH 00 (mugurii vegetativi/foliari si micsti se afla in repaus vegetativ total), inainte ca mugurii sa inceapa sa se umfle.
Taierile se efectueaza atunci cand temperaturile exterioare o permit (peste 5⁰C), lipsa precipitatii, lipsa vant.
Ranile provocate prin taiere, de peste 1 cm se vor sigila obligatoriu cu mastic cicatrizant.
Gutuiul incepe sa fructifice la 3-4 ani de la plantare. Dupa cateva recolte (5-6), cresterile viguroase scad in intensitate si formeaza numeroase ramuri de rod scurte cu muguri micsti si vegetativi.
Rolul taierilor de rodire in uscat la gutui este acela de a:
– ramane in parametrii tipului de coroana ales;
– gutuiul in coronament prezinta tulpina, sarpantele (ramuri permanente de schelet, ramificatii de ordinul I, brate), subsarpante (ramificatii de schelet permanente, de ordinul II, III) si ramuri de semischelet (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod, acestea se întineresc la fiecare 4-5 ani);
– asigura o expunere cat mai buna la lumina a lastarilor, fructelor, frunzelor;
– asigura o cat mai buna circulatie a aerului la nivelul coroanei;
– norma rodul (mugurii de rod) pe pom si implicit, alături de alte metode si productia;
– prevenii creșterile vegetative luxuriante;
– prevenii extinderea coroanelor dincolo de parametri proiectați;
– stabilii un echilibru intre partea aeriana (coroana) si cea subterana (sistemul radicular);
– stabilirea unui echilibru intre fructificație si coroana pomului (tulpina, sarpante, subsarpante, ramuri de semischelet, ramurile de rod „maciulii”, etc.) care trebuie sa susțină greutatea rodului fără a exista riscul de: rupere, despicare, torsionare, etc.
Echipamente si materiale necesare pentru taiere: foarfeca horticola (poate fi manuala, electrica, etc.), foarfeci pentru ramuri groase, foarfeca pentru taiat la inaltime (poate fi telescopica, manuala, electrica, etc.), fierastraul pomicol, scari, platforme pentru recoltat si taiat pomi, mastic cicatrizant pentru sigilat rani, furtun garou din vinil pentru legat pomi, etc.
Recomandari pentru Taierile de Intretinere-Fructificare-Rodire-Productie la Gutui
♦ Prin taieri vom pastra in parametri tipului de coroana ales la gutui, astfel:
– in sistemul extensiv „clasic”: Piramida mixta întrerupta, Vasul ameliorat (Vas American), etc.;
– in sistemul intensiv: Tufa vas, Vas, Tufa, Palmeta liber aplatizata, Vasul ameliorat (Vas American), etc.;
♦ Inainte de inceperea taierilor la gutui este bine sa cunoastem: ramurile de rod la gutui (Ramura anuala lunga tip „Mlădița”, Măciulia – este o ramura de rod principala);
♦ Utila este si cunoasterea mugurilor la gutui:
– Mugurii vegetativi – din aceștia iau naștere lăstari; sunt acoperiti de solzi pubescenti (acoperiti de perisori fini);
– Mugurii Micști (mugurii de rod la gutui) – sunt muguri laterali (caracteristica a gutuiului) din care se formează/evoluează un lastar cu o singura floare in varf. Mugurii micști vor evolua anul următor de obicei in doua (2) măciulii, care au pe pom aspectul de „coarne de melc”.
♦ Taierile de întreținere la gutui se incep cu aducerea/mentinerea coroanei la forma si dimensiunile proiectate (latime/grosime, lungime si inaltime; diametru), se procedeaza la scurtarea ramurilor de semischelet care micșorează spațiul dintre randuri, de asemenea se vor reduce si ramurile de semischelet care cresc excesiv inaltimea pomului;
♦ Se are in vedere ca sarpantele, subsarpantele sa fie uniform garnisite cu ramurile de semischelet si elemente de rod;
♦ Ramurile de semischelet subtiri (< 0,8 mm diametru) prezinta in general maciulii debile, motiv pentru care semischeletul subtire (ramura care sustine maciuliile) se suprima sau se scurteaza. Maciuliile prezente pe un semischet subtire nu au capacitatea de a mentine/sustine florile si fructele;
♦ Maciuliile viguroase ce produc rod de calitate sunt susținute de o ramura de semischelet groasa (diametru de 1-2 cm), cu varsta intre 3-5 ani;
♦ In coroana se aleg si se pastreaza doar ramurile de semischelet viguroase, care trec de 1 – 2 cm grosime/diametru;
♦ Se are in vedere scurtarea maciuliilor subtiri/slabe deasupra unui mugure vegetativ, aflat spre baza. Intrucat fructele formate din acestea cad imediat dupa ce au legat;
♦ Se suprima sau se intineresc maciuliile debile/epuizate/uscate si coarnele de melc epuizate, la fiecare 3-4 ani;
♦ Se reduc ramurile de semischelet (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod), la nivelul unei maciulii viguroase, pentru a stimula aparitia de ramuri noi. Periodic ramurile de semischelet imbatranite (de 4-5 ani) se inlocuiesc cu altele tinere;
♦ Se elimina ramurile degarnisite;
♦ La pomii imbatraniti se recomanda taierile de regenerare in lemn de 6 ani;
♦ Ramurile anuale lungi (peste 0,5 m) se vor scurta cu 1/3, pentru a stimula ramificarea si a reduce zona cu muguri dorminzi. Pe ramurile scurtate vor aparea lastari cu maciulii viguroase si capabile de o buna fructificare cu rod de calitate;
♦ Maciuliile viguroase se pastreaza pe pom, intrucat acestea au capacitatea de a hranii atat propriul fruct cat si de a diferentia din acestea noi maciulii viguroase;
♦ Intre maciuliile plasate pe o ramura, se recomanda o distanta de 15-20 cm;
♦ Ramurile care cresc in interiorul coroanei si o indesesc, cele concurente, uscate, debile, deformate de greutatea rodului, ranite, lacome, se suprima sau se scurteaza (dupa caz).
Atentie !!!
Este recomandat ca toate ranile de peste 1 cm, sa fie sigilate cu mastic cicatrizant de taiat;
Imediat dupa taierea pomilor se va efectua un tratament cu produse cuprice (stropirea albastra).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea la Gutui: de fructificare, intretinere