sept. 29 2018

Cornalin: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Denumire soi vita de vie: Cornalin sinonim cu: Rouge du Pays, Cornalin du Valais, Alter walliser rot, Landroter, Vieux rouge du Valais, Bailloz, Petit Rouge du valais, Vin d’enfer, Ballioz, Gros rouge du pays, Rouge du valais, Walliser Landroter, Completer, Hoellenwein, Savoyertraube Blau, etc.

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Cornalin’

Tip: soi de vita de vie nobila  pentru vinuri rosii superioare

Origine: soiul Cornalin  –  este un soi care isi are originea in Elvetia si a rezultat  prin hibridarea genitorilor Mayolet  si  Petit Rouge.

Cultivare: Cornalin se cultiva in Elvetia (Valais), Italia (Aosta Valley), Franta.

Utilizare: Cornalin  este un soi de struguri negrii pentru  vinuri rosii superioare

 

Descriere/Identificare soi:

  • floarea de Cornalin este hermafrodita;
  • frunza de Cornalin  este de marime mijlocie, cuneiforma,   trilobata, de culoare verde-inchis, cu dinti cu margini drepte si varf ascutit (Vezi fig.). Sinusul petiolar este inchis si eliptic.
  • strugurele Cornalin este de marime medie (150-200 g), este compact, de forma conica.
  • bobul este sferic sau ovoidal, marime-mijlocie. Pielita este de culoare neagra-albastruie acoperita cu pruina. Gustul este franc; etc.

 

Conditii de crestere/cultivare  pentru Cornalin:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantațiilor;

Agrotehnica aplicata soiului:

Se aplica taieri de tip: Guyot, etc.

 

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productia este de cca. 10 tone / ha;

– maturarea strugurilor (boabelor) este in epocile V-VI si are loc in perioada 20.IX -10.X;

– continutul de zaharuri: Cornalin  poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 210-230 g/l;

– aciditatea inregistreaza valori de 4.5 g /litru;

Strugurii

Strugurele soiului Cornalin se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor rosii superioare.

 

Vinul

Vinurile obtinute din Cornalin sunt vinuri rosii superioare.  Vinul necesita învechire (de cativa ani) care are loc in sticla sau in butoaie de stejar.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

 

Boli si Daunatori:

Daunatori:

Acarienii vitei de vie: Acarianul galicol (Eriophyes vitis), etc.

 

Boli:  Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai, etc. 

Fig. 1 Cornalin: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 2 Cornalin: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 3 Cornalin: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cornalin: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii