mart. 22 2020

Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul II (2) de la plantare: Primavara, Vara, Iarna

Efectuarea la timp a tuturor lucrarilor necesare in podgorii, plantatii de vita de vie, plante prezente in gradini sau parcuri este deosebit de importanta. Astfel, prin efectuarea lucrarilor se asigura: o dezvoltare armonioasa a butucilor de vita de vie, o reducere a presiunii atacului de boli si daunatori, o formare rapida a butucilor in conformitate cu tipul arhitectonic de taiere ales, o viabilitate a butucilor pentru o perioada indelungata, o intrare cat mai rapida pe rod, si o plantatie uniforma cu un numar maxim de plante.

 

Cele mai importante lucrari efectuate in anul doi (2 sau II) de la plantarea vitei de vie (Primavara, Vara, Toamna) sunt:

 

CUPRINS:

Dezmusuroitul vitelor de vie

Taierea de formare – in uscat de primavara

Copcit

Instalarea sistemului de sustinere

Palisarea lastarilor

Plivitul lastarilor in anul II de la plantare

Raritul / Eliminarea ciorchinilor la vita de vie in anul II de la plantare

Carnitul  lastarilor  vitelor de vie aflate in anul II de la plantare

Tratamente la vita de vie

Completarea golurilor

Instalarea tuburilor transparente cu rol in protectia individuala

Irigarea vitei de vie

Alte lucrari ale solului

 

Dezmusuroitul vitelor de vie cultivate  protejat (acoperite total cu pamant) sau semiprotejat (acoperite doar la baza cepului de siguranta). Lucrarea de dezmusuroit se efectueaza dupa ce riscul de inghet a trecut (nu se vor mai înregistra in aer temperaturi < -8°C … -9 °C, dupa 10-21 martie, in functie de zona). Dezmusuroitul se efectueaza manual (cu sapa) cu multa atentie incepand de la baza musuroiului. Se va evita, pe cat posibil, ranirea plantelor in timpul lucrarii de dezmusuroit la vita de vie.

 

Taierea de formare – in uscat de primavara (in repaus vegetativ) se va efectua in perioada martie-15 aprilie (daca fenofaza plansul vitei de vie s-a declansat, vom proceda la taierea prin nod/ochi pentru a evita scurgerea/pierderea excesiva de seva). Taierea de formare din anul 2 (II) se va efectua conform tipului arhitectonic de taiere (ex. Guyot simplu, Guyot dublu, Guyot multiplu, Cerc ardelenesc simplu, Taierea de Dragasani, Taierea Teremia, Taierea Chablis, etc.). In general la vitele de vie ce au conducere joasa se vor pastra cepi (de 2-3 ochi) iar la vitele de vie conduse semiinalt sau inalt se vor pastra cordite (de 4-6 ochi).

 

Lucrarea de copcit in anul II presupune:  primul copcit se efectueaza in martie-aprilie (odata cu taierea in uscat), iar al doilea copcit  se realizeaza in august. Lucrarea de copcit presupune: eliminarea radacinilor crescute din altoi, suprimarea lastarilor aparuti din portaltoi, etc.

 

Instalarea sistemului de sustinere: intrucat vita de vie este o liana, aceasta are nevoie obligatorie de instalarea unui sistem de susținere permanent. Sistemul de sustinere difera in functie de: forma de conducere a butucilor (joasa, semiinalta, inalta), recomandarile tipului arhitectonic de taiere, soi, necesitati, etc. Se intalnesc in practica numeroase sisteme de sustinere la vita de vie:

  • Sisteme de sustinere cu suporti artificiali: araci, spalier (monoplan, doua planuri-streasina simpla, trei planuri-streasina-dubla), pergola, bolta, semibolta, stalpi tip cozoroc, stalpi cu brate in forma de V, sustinerea pe langa ziduri, planseu de sarme, chioscuri,
  • Sisteme de sustinere cu suporti naturali: arbori, pomi fructiferi.

 

Palisarea lastarilor (sustinerea, legarea) in anul II se va face in pozitie verticala/drept de tutore. Palisarea de tutore se efectueaza prima (1) data cand lastarii ating 30 cm, iar in etapele urmatoare vor fi dirijati printre sarmele duble ale sistemului de sustinere.

 

Plivitul lastarilor in anul II de la plantare –  se plivesc lăstari in stare erbacee (cand ating 5-10 cm), care nu sunt necesari  (nu se incadreaza in elementele viitoare ale butucului „formarea butucului”, au aparut in zone unde nu sunt necesari, etc.). Pentru o evolutie optima a butucului, se vor pastra pe butuc 2-4 lastari in functie de vigoarea acestuia. Eventuali copili (lastari secundari – prezenti la subsuara  frunzelor) in stare erbacee – aparuti pe lastarii principali pastrati in urma plivitului,  se indeparteaza (copilesc).

 

Raritul / Eliminarea ciorchinilor la vita de vie in anul II de la plantare: inca din anul II de la plantare, anumite soiuri de vita de vie pot sa si fructifice, ca si recomandare generala aceste inflorescente se elimina in fenofaza BBCH 57 (inflorescenta este complet dezvoltata). Vom proceda la eliminarea inflorescentelor in anul II, intrucat dorim formarea rapida a butucului cu elemente de dimensiuni optime si bine lemnificate (lemn bine maturat). Totusi, la butucii / plantele cu cresteri viguroase putem pastra o (1) inflorescenta/ ciorchine / lastar (cat mai aproape de baza lastarului).

 

Carnitul  lastarilor  vitelor de vie aflate in anul II de la plantare  se poate face pana cel tarziu in luna septembrie si are rolul de a facilita o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie, pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie din anul II de la plantare se face cand acestia au trecut de ultima sarma a sistemului de sustinere (au 4 noduri peste aracul de 2 metri) si au cca. 1,8 metri (cca 20 noduri cu frunze bine dezvoltate).

 

Se efectueaza tratamente la vita de vie: cu fungicide in vegetatie, pentru combaterea principalelor boli foliare grave (mana vitei de vie, fainarea vitei de vie, etc.) si cu insecticide, acaricide – in cazul unor eventuale atacuri de daunatori periculosi. In cazul infestării solului cu viermi periculosi (viermi sarma – Agriotes spp.; viermi albi – Melolontha melolontha), se vor efectua si tratamente la sol cu insecticide specifice. Toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ, se vor face primele tratamente in uscat la vita de vie cu: Tratament 1). produs cupric (Champ 77 WG sau Triumf sau Zeama Bordeleza) urmat la doua saptamani de cel cu Tratament 2) ulei horticol  (Toil) + insecticid (Mospilan).

 

Completarea golurilor se va efectua in doua etape: in primavara, cu vite de vie altoite (acestea cu radacinile nude si partea superioara protejata prin parafinare) si in perioada de vara, utilizand vite de vie la ghiveci (vite de vie cu pamant pe radacini  – crescute la ghiveci). Lucrarea de completare a golurilor este necesara pentru vitele de vie care din diverse motive nu s-au prins si au pierit.

 

Instalarea tuburilor transparente cu rol in protectia individuala a  plantelor.  Tuburile de protectie transparente  se monteaza  inca din anul I de la plantare, la vitele de vie cultivate neprotejat (nu se musuroiesc cu pamant la baza). Acestea au rolul de a proteja butucul de: erbicide neselective-totale, atacul unor animale salbatice (caprior, iepure, etc), daune cauzate de lucrari mecanice, etc. Este important de mentionat faptul ca aceste tuburi nu se instaleaza la vitele de vie cultivate protejat (prin musuroire/acoperite cu pamant totala) sau semiprotejat (musuroite / acoperite cu pamant la baza).

 

Irigarea vitei de vie se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat este de cca. 10 l apa/butuc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea vitei de vie din anul II, prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Alte lucrari ale solului:

Primavara pe intervalele dintre randuri, se efectueaza aratura (mobilizarea adanca fara intoarcerea brazdei) la 14 cm si se niveleaza imediat (pentru a prevenii pierderea apei din sol). Mobilizarea adanca are ca scop: combaterea buruienilor, imbunatatirea aeratiei solului, etc.

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 3-4 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, etc.) sau hipo (prasile cu calul). Pe rand,  se vor efectua cca. 3 prasile manuale (cu sapa). Mobilizarea solului are ca scop: combaterea buruienilor, imbunatatirea aeratiei solului, etc.

La vitele de vie protejate si semiprotejate in toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ) vom efectua o aratura adanca (18-20 cm) cu intoarcerea brazdelor catre randurile de vita de vie (aratura in parti), aratura ce are rolul de a proteja butucul (sau doar unele elemente) de inghet (temperaturi < -15°C). Se va proteja astfel  tot butucul (la cultura protejata) sau unele elemente (cepul de siguranta-la cultura semiprotejata)  prim musuroire (acoperire cu pamant a butucului) sau bilonare. Toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ si efectuarea araturii adanci in parti, se va proceda manual  (cu sapa) la musuroirea butucilor de vita de vie (4-6  mugurii bazali).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul II (2) de la plantare: Primavara, Vara, Iarna

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii