Horticultorul.ro

aug. 12 2019

Scurtarea ciorchinilor la soiurile de vita de vie

Lucrarea de scurtare a inflorescentelor/ciorchinilor este o lucrare in verde la vie ce se efectuează opțional la soiurile de vita de vie pentru struguri de masa sau apireni (fara samburi).

Lucrarea de scurtare a ciorchinilor se aplica in general la unele soiuri cu struguri foarte mari,  struguri foarte lungi sau struguri cu numeroase ramificatii laterale lungi (aripioare).  La aceste soiuri de vita de vie – la vârful strugurelui (treimea dinspre vârf) apare frecvent fenomenul întârzierii coacerii si boabe mai mici.

In general la soiurile la care se impune lucrarea de scurtare a inflorescentelor  cand intregul strugure este bun de recoltat exista numeroase boabe situate in treimea dinspre varf sau pe  aripioarele marginale (ramificatiile puternice) care nu au ajuns inca la maturitate.

Dintre soiurile la care se efectueaza de obicei lucrarea de scurtare a ciorchinilor enumeram: Cardinal, Italia, Muscat d’Adda, Afuz Ali, Victoria, Regina viilor, Muscat de Hamburg,  Sultanina alba, etc.

Cand se efectueaza lucrarea de scurtare a ciorchinilor/inflorescentelor

Lucrarea de scurtarea a ciorchinilor (inflorescentelor) se efectueaza preferabil imediat dupa inflorit, intre fenofazele: BBCH69 (sfarsitul infloritului)- BBCH71 (inceputul dezvoltarii boabelor).

Cum se efectueaza lucrarea de scurtarea a ciorchinilor (inflorescentelor)

Lucrarea de scurtare a ciorchinilor (inflorescentelor) se efectueaza cu ajutorul unei foarfeci de recoltat/cizelat si presupune:

  • Inlaturarea a 1/3 din inforescenta incepand de la varf (Vezi fig.);
  • La soiurile cu numeroase aripioare/ramificatii (Muscat de Hamburg, etc.) se poate proceda la inlaturarea a 1-2 ramificatii (aripioare) pozitionate pe margine/la exteriorul (aripioare laterale) ciorchineui;
  • Pentru soiuri apirene (fara samburi) cu ramificatii lungi si ciorchini compacti (Sultanina alba, etc.) se coate efectua conform (Esteban Herrera, 2002) „inlaturarea a 1/2 din inforescenta incepand de la varf si pastrarea a doar 5 ramificatii laterale” repartizate uniform – de o parte si de alta a rahisului; etc.

Avantajele lucrarii de scurtare a ciorchinilor

  • boabele ciorchinilor la care s-a efectuat lucrarea vor  fi mai uniforme, mai mari si ajung in acelasi timp la maturitate;
  • pielita boabelor va realiza un colorit mai intens;
  • lucrarea reduce compactarea extrema a ciorchinilor prevenind astfel aparitia de boli grave;
  • forma ciorchinilor va fi mai atractiva pentru cumparatori;
  • lucrarea se scurtare a inflorescențelor, conduce la creșterea calitativa si cantitativa  strugurilor soiurilor de vita de vie de masa si apirene; etc.

Fig. 1 Scurtarea ciorchinilor la soiurile de vita de vie

Fig. 2  Scurtarea ciorchinilor la soiurile de vita de vie

Fig. 3  Scurtarea ciorchinilor la soiurile de vita de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Scurtarea ciorchinilor la soiurile de vita de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii