sept. 14 2020
Greaca – soi de vita de vie pentru struguri albi de masa
Denumire soi vita de vie: Greaca
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Greaca’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru struguri albi de masa.
Origine: soiul Greaca este originar din Romania si a fost omologat in anul 1979. Soiul a fost creat de catre Gr. Gorodea prin hibridarea soiurilor (Bicane x Afuz Ali).
Utilizare: soi pentru struguri albi de masa cu samburi (strugure cu maturare tarzie-foarte tarzie).
Raspandire: se cultiva in centre viticole din judete ca: Giurgiu, Teleorman, Constanta, Mehedinti si Dolj. Soiul da rezultate foarte bune in zona Teraselor Dunarii (Greaca, Ostrov si Zimnicea).
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este mijlocie, glabra (fara perisori), pentalobata (cu 5 lobi), sinusul petiolar in forma de lira, cu petiolul (codita) mai scurt decât nervura mediana (Vezi fig.).
– strugurele este cilindro-conic, aripat, lax, mare. Greutatea medie a strugurelui soiului Greaca este de 400-500 grame;
– bobul la Greaca este oval (forma ovoida), foarte mare. Pielita este groasa de culoare galbena-verzuie, acoperita cu pruina albicioasa. Miezul este semicrocant (semicarnos) iar gustul este franc, potrivit de dulce (armonios echilibrat) cu o greutate medie a bobului de 6-7 g.
Conditii de crestere/cultivare
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
– prefera locuri cu soluri nisipoase se cultiva pe terasele Dunarii, dar se poate cultiva si in restul regiunilor viticole;
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanți foliari si aminoacizi;
– Soiul de vita de vie GREACA tolerează moderat seceta, astfel pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantațiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori ecologici limitativi:
– temperaturile mai scazute de -17º…-18 º C conduc la înghețul vitelor soiului Greaca.
– este un soi mediu-tolerant la seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea;
Productivitate, recoltare, conținut de zaharuri:
– productivitatea soiului variază intre 23-25 tone la hectar, in funcție an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este tarzie – foarte tarzie si are loc in intervalul epocilor (VI-VII). Maturarea are loc in perioada 01-31.X. Eșalonarea maturării producției in tara noastră se face prin extinderea de culturii spre Nord;
– continutul de zaharuri: Greaca poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 125 -150 g/l;
– aciditatea (H2SO4) este de 5 g/l;
Strugurii
Ciorchinii de Greaca sunt mari iar boabele sunt aspectuoase si prezinta o calitate superioara pentru un strugure de masa.
Înmulțire: soiul se înmulțește prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizând ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
- Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate prin aplicarea de insecticide specifice;
- Acarienii vitei de vie: Acarianul galicol al vitei de vie (Colomerus vitis);
- Viespea strugurilor (Vespa germanica), este un soi preferat; etc.
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie – Oidium (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana), intrucat are un strugure compact, este un soi sensibil la putregai;
- Cancerul bacterian al vita de vie (Agrobacterium tumefaciens); etc
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Greaca – soi de vita de vie pentru struguri albi de masa