Horticultorul.ro

sept. 14 2020

Soiul de vita de vie Greaca

Denumire soi vita de vie: Greaca

Tip: soi de vita de vie nobila pentru struguri de masa.

Origine: soiul Greaca  este originar din Romania si a fost omologat in anul 1979. Soiul a fost creat de catre  Gr. Gorodea  prin hibridarea soiurilor  (Bicane x Afuz Ali).

Utilizare: soi pentru struguri albi de masa cu samburi (strugure cu maturare tarzie-foarte tarzie).

Raspandire: se cultiva in centre viticole din judete ca: Giurgiu, Teleorman, Constanta, Mehedinti si Dolj. Soiul da rezultate foarte bune in zona Teraselor Dunarii (Greaca, Ostrov si Zimnicea).

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala.

frunza este mijlocie, glabra (fara perisori), pentalobata (cu 5 lobi), sinusul petiolar in forma de lira, cu petiolul (codita) mai scurt decât nervura mediana (Vezi fig.).

– strugurele este cilindro-conic, aripat, lax, mare. Greutatea medie a strugurelui soiului Greaca  este de 400-500 grame;

– bobul la Greaca este oval (forma ovoida), foarte mare. Pielita este groasa de culoare galbena-verzuie, acoperita cu pruina albicioasa. Miezul este semicrocant (semicarnos) iar gustul este franc, potrivit de dulce (armonios echilibrat) cu o greutate medie a bobului de 6-7 g.

Conditii de crestere:

– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;

– prefera locuri cu soluri nisipoase se cultiva pe terasele Dunarii, dar se poate cultiva si in restul regiunilor viticole;

– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanți foliari si aminoacizi;

–        Soiul de vita de vie GREACA  tolerează moderat seceta, astfel pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantațiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -17º…-18 º C conduc la înghețul vitelor soiului Greaca.

–        este un soi mediu-tolerant la seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea;

Productivitate, recoltare, conținut de zaharuri:

– productivitatea soiului variază  intre 23-25 tone la hectar, in funcție an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este tarzie – foarte tarzie  si are loc in intervalul epocilor (VI-VII). Maturarea are loc in perioada 01-31.X. Eșalonarea maturării producției in tara noastră  se face prin extinderea de culturii spre Nord;

– continutul de zaharuri: Greaca  poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 125 -150 g/l;

– aciditatea (H2SO4) este de 5 g/l;

Strugurii

Ciorchinii de Greaca sunt mari iar boabele sunt aspectuoase si prezinta o calitate superioara pentru un strugure de masa.

Înmulțire:  soiul se înmulțește prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizând tehnologiile de fertilizare dezvoltate de YARA.

Daunatorii vitei de vie

Bolile vitei de vie:

Fig. 1 Soiul de vita de vie Greaca

Fig. 2 Soiul de vita de vie Greaca

Fig. 3 Soiul de vita de vie Greaca

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de vita de vie Greaca

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.