dec. 26 2024
Combaterea Rapanului la Mar – fungicide eficiente
Rapanul la mar este printre cele mai grave si frecvente boli intalnite la mar. Rapanul marului este o boala cauzata de ciuperca microscopica Venturia inaequalis. Boala apare inca de primavara, cand temperatura aerului depaseste 7°C si apa persista pe frunze mai mult de 9 ore. Rapanul marului ataca frunzele, florile, lastarii si fructele de mar. Pe frunze se pot observa pete cenusii, iar un atac masiv poate duce la defolierea masiva a pomilor. Atacul rapanului pe fructe se identifica dupa aparitia unor pete rotunde de culoare maro-cenusii, care pot cauza uscarea, deformarea si craparea fructelor.
Factori de mediu favorizanti:
- temperaturi de peste 7°C;
- prezenta apei pe planta pentru o perioada mai mare de 9 ore (precipitatii).
Ciuperca Venturia inaequalis ataca organele verzi ale plantei: frunze, flori (mai rar), fructe, lastari.
Semnele atacului Rapanulului la mar apar pe:
- frunze – apare sub forma unor pete cenusii, care treptat, vor ajunge la o culoare bruna (cu aspect catifelat). Frunzele puternic afectate cad, conducand la defolierea pomilor. Defolierea prematura influenteaza negativ fructificarea, dar poate influenta si maturarea lemnului.
- fructe – apare sub forma unor pete rotunde si poate conduce la: uscarea fructelor tinere, deformarea fructelor, craparea fructelor in zona petelor, fructe cu valoare comerciala redusa, slaba rezistenta la depozitare (putrezesc), etc. Infectia tarzie a fructelor (toamna) nu se observa la introducerea in depozit, dar ea are loc si continua cateva luni pe perioada depozitarii, afectand astfel fructele aparent sanatoase si in depozite.
Soiuri de mar sensibile la rapan: Jonathan, Mutsu, Red Delicious, Fuji, Gala, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Red Jonaprince, Granny Smith, Ida Red, etc.
Fungicide/substante active utilizate in combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente cu fungicide in vegetatie:
1. Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu:
♦ Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru) – fungicid de contact ce previne și stopează mana, rapănul și arsurile bacteriene la vița de vie, pomi fructiferi, cartofi și legume. Champ 77 WG este un fungicid care se prezintă sub formă de granule de culoare albastră, dispersabile în apă, cu un conținut de 500 g/kg cupru metalic sub formă de hidroxid de cupru.
Se aplică în vegetație la avertizare, curativ sau preventiv.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,2 % (2 kg/ha). Volumul de apă: 1000 litri apă). Timp de pauză: 21 zile.
♦ Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact pe bază de cupru cu acţiune multi-site asupra agenţilor patogeni. Are efect preventiv şi protector asupra culturilor pe o perioadă de timp de 7-10 zile de la aplicare. Datorită acţiunii sale multiple nu creează forme rezistente, de aceea nu trebuie sa lipsească din programele de combatere integrată. Formulare granulată foarte performantă şi sigură în utilizare pentru operator. Solubilitate foarte bună. Produsul nu este fi totoxic la dozele recomandate.
îngălbenit.
La pomi fructiferi – se aplică primăvara devreme la ieşirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenţilor patogeni. De asemenea, se recomandă toamna, la căderea frunzelor, pentru diminuarea rezervei de forme rezistente şi menţinerea igienei culturii.
Mod de utilizare: Intervalul de aplicare este cuprins între formarea urechiuşelor de şoarece şi până când 50% din frunze s-au îngălbenit. Doza recomandata: 2.0 – 2.5 kg/ha.
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – Fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea unui număr mare de boli la diverse specii horticole. Fungicidul Cuproxat Flowable se prezintă sub formă de suspensie fină, omogenă, mobilă, cu tendință de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen, de culoare verzuie, cu un conținut de 345 grame/l sulfat de cupru tribazic (= 190 g/l cupru). Cuprul, componenta activă din fungicidul Cuproxat Flowable, acționează prin contact, având efect multilateral asupra fungilor și bacteriilor.
La pomii fructiferi – se aplică primăvara devreme, la ieșirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenților patogeni, în special pentru focul bacterian, rapăn și monilioză. Toamna se aplică la căderea frunzelor, pentru diminuarea formelor rezistente și menținerea igienei culturale. Se aplică tratament prefloral.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,5 l/ha. Volumul de apă: 1000 l/ha apă.
♦ Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact pe bază de cupru, folosit pentru o gamă largă de culturi horticole, cartof, hamei și plante ornamentale. Coprantol Duo este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli.
Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 2,5 kg/ha. Perioada de aplicare (BBCH) – se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91-97) şi primăvara de la deschiderea mugurilor până la sfârşitul înfloritului (BBCH 03-65). Timp de pauză până la recoltare – 21 de zile.
♦ Ravibis (bicarbonat de sodiu 99,6% g/g) – este un produs de contact pe bază de bicarbonat de sodiu (NaHCO3). Biocarbonatul de sodiu este clasificat ca substanță de bază, acceptată în agricultură. Acesta vizează în principal micozele în diferite culturi, în principal legume, fructe moi și struguri, cu acțiune și împotriva rapănului la mere. RAVIBIS™ are, în principal, eficacitate fungistatică, fără a penetra în țesutul vegetal și fără urme de reziduuri. Produsul are mai multe moduri de acțiune împotriva ciupercilor, inclusiv tamponarea unui mediu cu pH ridicat și creșterea nivelului osmotic pe suprafețele frunzelor.
Din testările realizate de Syngenta, RAVIBIS™ este un produs ideal pentru fermierii care doresc să implementeze în fermă soluții ecologice în programul lor de tratamente. Recomandăm utilizarea lui împreună cu un adjuvant pentru a spori eficacitatea sa. Produsul se poate aplica in intervalul BBCH 10 – BBCH85 (de la inmugurire pana la stadiul de coacere a fructelor).
Mod de utilizare: Doza 2,5-5 kg/ha sau 0,5-1%. Numar de aplicari la interval de minim 10 zile 1-8. Cantitatea de apa recomandata la hectar 500-1000 l. Timp de pauza 1 zi.
♦ Scab 80 WG (captan) – Fungicid pe baza de captan pentru combaterea rapanului in pomicultura. Scab 80 WG este un fungicid de contact cu efect preventiv si curativ, din grupa ftalmidelor, cu un spectru larg de agenti patogeni combatuti. Actioneaza prin inhibarea respiratiei ciupercilor patogene. Prin faptul ca substanta activa captan actioneaza in mai multe puncte ale ciclului metabolic, produsul nu creaza rezistenta.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 1,88 kg/ha. Perioada de aplicare: Incepand din BBCH 51 /Aprilie. Se aplica prin stropire in timpul vegetatiei, pana la 10 tratamente pe sezon, incepand de la umflarea mugurilor. Timp de pauza: 21 zile
♦ Fontelis (pentiopirad 200 g/l) – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr. Poate fi aplicat în orice fază de vegetaţie a culturii pentru combaterea rapănului și făinării la măr, în mod obișnuit de la dezmugurit (stadiul de urechiușe – BBCH 10) până la formarea fructelor (BBCH 79) cu recomandarea de a adapta volumul de soluţie la masa foliară formată în momentul aplicării pentru a asigura o bună uniformitate și acoperire. Dacă presiunea de infecţie este mare, tratamentul se poate repeta după 7 zile.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 750 ml/ha. Volumul de apă: 500-1.000 l/ha. Număr maxim de tratamente pe an: 3 x 0.750 l/ha. Timp de pauză: 21 zile.
II. Tratamente curative (pot stopa boala) cu:
♦ Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L) – Fungicid pentru combaterea făinării, rapănului, focului bacterian, cancerului deschis al ramurilor, arsurii bacteriene comune la mar si par şi a pătării brune la păr. Produsul conține fluopiram, o substanță activă nouă, cu proprietăți sistemice și translaminare, ce aparține grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acționează în toate stadiile, inhibând germinația sporilor, creșterea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea. Este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Fluopiram acționează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete și Deuteromycete. Fosetil de aluminiu este o substanță activă cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, fosetilul de aluminiu se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate țesuturile și printr-o distribuție descendentă și ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative și fructifere, inclusiv a creșterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. Nu se dezvoltă fenomene de rezistență la efectuarea mai multor tratamente.
Tratamentele se pot aplica doar postfloral, din momentul în care fructele au circa 1 cm în diametru/prima cădere fiziologica a fructelor (BBCH 71) până la începutul coacerii (BBCH 81).
Nu se aplica la soiul Golden Delicios si nici la celelalte varietati cu genetica Golden.
NU recomandăm efectuarea tratamentului în timpului înfloritului la specia mar, pentru a evita apariţia fenomenelor de fitotoxicitate.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3 kg / ha. Volumul de apa: 300 – 1500 l. Numar maxim de tratamente pe an: maxim 3 tratamente pe sezon, la avertizare. Intervalul minim dintre tratamente: 7-12 zile. Timp de pauza: 28 zile.
♦ Chorus 50 (500 g/kg ciprodinil) – fungicid penetrant sistemic conceput pentru combaterea timpurie a bolilor, atunci când temperatura este scăzută şi nu numai. Produsul are un spectru larg de acţiune, fereastră largă de aplicare şi un timp scurt de pauză până la recoltare. Prezintă un profil sigur pentru utilizator, consumator şi mediul înconjurător, făcându-l un partener ideal în programele de combatere integrată.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.45-0.75 kg/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7-10 zile. Timp de pauza: 21 zile.
♦ Interest 25 EC (difenoconazol) – este un fungicid sistemic din grupa triazolilor, cu efect preventiv si curativ asupra ciupercilor patogene. După aplicare este preluat rapid in planta prin frunze si transportat acropetal prin vasele lemnoase către toate organele verzi. Difenoconazol interferează in procesul de biosinteza al ergosterolului si întrerupe funcțiile membranei celulare ale ciupercii patogene. Interest 25 EC aderă foarte bine pe frunze și asigura o perioada de protecție de 10-14 zile, in funcție de presiunea de infecție si condițiile meteorologice.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,2 l/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 4 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10-14 zile. Timp de pauza: 21 zile.
♦ Score 250 (250 g/l difenoconazol) – este un fungicid sistemic cu preluare rapidă în plantă. Substanța activă acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă (germinării sporilor ciupercii) şi în perioada de formare a haustorilor. Score opreşte dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor (ergosterol) din membranele celulare. Produsul este transportat sistemic, acropetal, ascendent prin vasele lemnoase în toate părţile verzi ale plantei. Pe frunze este distribuit translaminar pe ambele feţe, asigurând astfel, o protecţie uniformă foarte bună împotriva bolilor. Deşi modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea produsului preventiv pentru a evita infestarea ireversibilă a culturii.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.200 l/ha (0.2267%). Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10 zile. Timp de pauza: 28 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH 61-84 începutul înfloririi.
♦ Orius 25 EW (tebuconazol) – este un fungicid cu acțiune sistemică pentru combaterea bolilor la grâu, orz, rapiță, sâmburoase, măr, viță de vie, tomate și castraveți, precum și pentru utilizarea ca regulator de creștere la rapiță, în tratamentele de toamnă. Orius 25 EW este un fungicid sistemic din grupa triazolilor, cu un conținut de 250 g/l tebuconazol. Se prezintă sub formă de emulsie de ulei în apă, omogenă, mobilă, inodoră, de culoare maro. Tratamentele cu Orius 25 EW se fac după scuturarea petalelor până la mărimea fructului de 90% din dimensiunea soiului, acestea fiind fenofazele în care mărul este cel mai sensibil la instalarea infecțiilor primare.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,75 l/ha. Volumul de apa: 1500 l apă. Timp de pauza: 14 zile.
♦ Folicur Solo 250 EW (tebuconazol 250 g/l) – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la cireș, prun, măr, viță de vie, rapiță. Folicur Solo este un fungicid cu spectru larg de acțiune, fiind absorbit rapid în plantă și translocat sistemic. El inhibă dezvoltarea patogenilor, cu efect preventiv, curativ și uneori eradicativ. ). Tratamentele se efectuează începând cu fenofaza de buton roz (BBCH 57) până la fenofaza de fruct cu diametrul de 4 cm (BBCH 74).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,6 L / ha. Volumul de apa: maxim 1500 l apă. Numar maxim de tratamente pe an: 1-2 tratamente la interval de 12 zile. Timp de pauza: 14 zile.
♦ Luna Experience 400 SC (fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l). – este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr, păr, sâmburoase, vița de vie, varză, praz, morcov. Noua substanță activă fluopiram are proprietăți sistemice și translaminare, fiind foarte eficace asupra unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Tebuconazol are acțiune sistemică și prezintă proprietăți preventive, curative și uneori eradicative care conferă un spectru larg de activitate. Sunt protejate frunzele, lăstarii, florile și organele fructifere. Tratamentele se efectuează începând cu faza de butoni florali vizibili, dar închiși (BBCH 55) până la faza de coacere a fructelor pentru depozitare (BBCH 89).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,75 l/ha. Volumul de apa: 1000-1500 L apă. Numar maxim de tratamente pe an: 1 tratament. Timp de pauza: 14 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Rapanului la Mar – fungicide eficiente