Horticultorul.ro

ian. 02 2017

Daunatorii Visinului – afectarea plantelor

1. Musca-Viermele Visinelor & Cireselor (Rhagoletis cerasi)este un daunator periculos, ale carui larve (viermii de musca) ataca fructele si provoaca pagube insemnate. Musca apare in general dupa 15 mai, depune oua sub cuticula fructelor aflate in parga, larvele ei hranindu-se cu pulpa fructului. Musca visinelor are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol. Fructele atacate capata o culoare inchisa, se imoaie, putrezesc inainte si dupa recoltare.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Musca-Viermele Visinelor (Rhagoletis cerasi);

2. Paduchele negru al ciresului & visinului (Myzus cerasi)este o insecta periculoasa care afecteaza cresterea si fructificarea plantelor de visin. Paduchele negru al visinului ierneaza in stadiu de ou de rezistenta. Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile lastarilor, sugand sucul celular. Zonele afectate se rasucesc, plantele prezinta cresteri reduse, diferentieri slabe, ele devenind sensibile la viroze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi);

3. Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella) – este o insecta care ataca rar si lastarii tineri de visin. Molia vargata a piersicului ierneaza in stadiul de larva protejata de conon, in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri si poate avea pe teritoriul tarinii noastre pana la 3 generatii pe an. Larvele moliei consuma primavara mugurii si lastarii cruzi de visin, acestia se ofilesc, se indoaie si se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella);

4. Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) – omida  Adoxophyes orana sin. Adoxophyes reticulana  provoaca pagube rar si la plantele de visin. Aceast daunator are doua generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva in crăpăturile scoartei sau resturile vegetale de pe sol. Adoxophyes reticulana  poate ataca primavara frunzele, mugurii si inflorescentele la visini. Ele afecteaza frunzele rulandu-le spre interior, le lipesc cu fire de matase, creand astfel locul unde acestea se hranesc si impupeaza in sezonul de vegetatie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana);

5. Molia orientala (Cydia molesta) – este o insecta daunatoare care ataca rar si lastarii plantelor de visin. Molia orientala ierneaza in stadiu de larva protejata de cocon, in crapaturile scoartei, ea avand pe parcursul anului 3-4 generatii. Atacul moliei asupra lastarilor tineri afecteaza cresterea plantelor, varfurile lasatarilor se ofilesc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala (Cydia molesta);

6. Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar) – este un daunator periculos care ataca mai multe specii de plante (daunator polifag) printre care si visinii. Omida paroasa se hraneste cu frunzele de visin, un atac masiv poate duce la defolierea totala a plantelor afectate.

7. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus) – este un daunator polifag (ataca mai multe specii de plante), larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi, printre care si visinul. Daunatorul prefera pomii stresati, raniti sau imbatraniti la care nu se fac la timp tratamente cu insecticide. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborate, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);

8. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea) – este un daunator polifag raspandit si in livezile de visin din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase pe frunze, pe zona de varf a ramurilor. Acesta ataca visinii prin distrugerea uneori totala a mugurilor si frunzelor, ramanand din ele doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

9. Omida paroasa (Hyphantria cunea) – este o insecta polifaga periculoasa ce ataca si plantele de visin. Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele ataca frunzele si le consuma, fiind pozitionate in general pe partea inferioara a acestora. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa (Hyphantria cunea);

10. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) reprezinta specii de insecte daunatoare care ataca si plantele de visin. Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, timp in care isi injecteaza in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose la plantele tinere conduce la uscarea acestora, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);

11. Viespea neagra a ciresului & visinului (Caliroa cerasi) – este un daunator intalnit si in culturile de visin. Viespea neagra ierneaza in stadiu de larva in primii centimetrii ai solului, ea avand 2 generatii pe an. Atacul viespei negre se poate observa pe frunze (partea superioara), unde aceasta se hraneste cu epiderma partii superioare a frunzelor.

12. Molia florilor de cires & visin (Argyresthia pruniella) – este un daunator periculos care ataca si plantele de visin. Aceasta ierneaza in stadiu de ou in scoarta copacilor, avand o generatie pe an. Semnele atacului se pot observa pe lastarii tineri, mugurii florali, flori si fructe. Zonele afectate se usuca si cad.

13. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este unul dintre cei mai periculosi si mai raspanditi acarieni la plantele. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor de visin, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. In zonele afectate se pot observa zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor, frunzele afectate capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

14. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha) – este o insecta daunatoare cu o generatie la 3-4 ani,  larvele  ei se regasesc si se hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) carabusului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor si provoaca pagube insemnate la pomii tineri abia plantati sau din pepinierele pomicole.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

15. Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus) – este un daunator periculos care ataca si plantele de visin. Aceasta ierneaza in sol in stadiu de adult hibernant, avand o generatie la doi ani. Gargarita mugurilor se hraneste cu muguri, boboci florali, flori, frunze si coaja ramurilor tinere (anuale).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus).

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Visinului – afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii