mai 22 2022
Dungarea galbena la usturoi: identificare, cauze, prevenire
Denumire populara: Dungarea galbena la usturoi, Mozaicul usturoiului
Denumire stiintifica: Onion yellow dwarf virus sin. Onion yellow dwarf potyvirus, OYDV
Denumire populara in engleza: garlic mosaic, garlic yellow streak
Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus) este o viroza (boala provocata de virusi) prezenta la legume, plante ornamentale, etc. ce apartin genului Allium.
Cauze: boala este provocata de infectia plantelor de usturoi cu virusul: Onion yellow dwarf virus – OYDV
Plante atacate: usturoi, ceapa, ceapa esalota, ceapa de tuns, ceapa decorativa, praz, usturoi, usturoiul de Egipt, alte specii si varietati ce apartin Genului Allium.
Agentul patogen: este reprezentat de un virus cu dimensiunea de 720-820 x 16 nm.
Ciclul bolii
Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus – OYDV) se transmite/raspandeste cu ajutorul afidelor in mod nepersistent (afida – inteapa planta bolnava, ia virusul si se muta imediat‚ in cateva minute pe una sanatoasa, pe care o infecteaza; dupa care daca intepa doar plante sanatoase afida nu mai poseda virusul). Printre speciile de afide vectori se numara: Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Paduchele verde (Aphis gossypii), Myzus cerasi, Paduchele cenusiu al gramineelor (Rhopalosiphum padi) si alte specii de afide (paduchi de plante).
Virusul se transmite si prin inocularea sevei.
Boala poate ajunge in cultura si prin intermediul bulbilor „cățeilor” de usturoi infectati/virozati.
Semnele atacului (simptome) – identificare
Primele semne vizibile ale infectarii cu Onion yellow dwarf virus – OYDV se pot observa spre baza frunzelor si apar sub forma unor dungi galbene longitudinale (striuri gălbui care se transforma treptat in mozaic „aspect mozaicat”) pana la îngălbenirea completa a frunzelor (Vezi fig.).
In general, toate frunzele se îngălbenesc începând de la varf (Vezi fig.).
Intrucat masa foliara a plantei este puternic afectata, bulbii plantelor infectate vor fi de dimensiuni mici (iar producția va fi mult diminuata).
Detectarea virusului in planta se poate face utilizând in laborator testarea ex. ELISA (Enzyme linked immunosorbent assay).
Masuri de preventie/protectie:
- Înființarea culturii de usturoi cu bulbi „căței” de usturoi certificati ca fiind liberi de boli (inclusiv viroze) si dăunători;
- Cultivați soiuri de usturoi tolerante la OYDV;
- Combaterea afidelor atât in cultura de usturoi cat si in împrejurimi.

Fig. 1 Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus)

Fig. 2 Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus)

Fig. 3 Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus)

Fig. 4 Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus)

Fig. 5 Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus)

Fig. 6 Dungarea galbena la usturoi (Onion yellow dwarf virus)
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dungarea galbena la usturoi: identificare, cauze, prevenire