nov. 29 2024

Mana verzei (Peronospora brassicae): identificare

Denumire populara:  Mana verzei, Mana la varza

Denumire stiintifica: Hyaloperonospora brassicae sin. Peronospora brassicae, Peronospora parasitica subsp. brassicae

Denumire populara in engleza: downy mildew of brassicas, downy mildew of cabbage,

Mana la varza (Peronospora brassicae) este o boala periculoasa care provoacă pagube majore încă din fenofaza de rasad – la care compromiterea poate fi aproape totala (90%), atacul continua si in spatii protejate (solar, sera) si camp.

Cauza bolii: boala „micoza” este provocata de infecția cu ciuperca microscopica Peronospora brassicae.

Plante atacate/gazda: specii si soiuri/hibrizi de varza (varza alba, varza rosie, varză de Bruxelles, varză chinezească, varza kale, etc.), rapița, conopida, broccoli, ridichi de luna, gulii, numeroase crucifere (plante cultivate, plante ornamentale, buruieni).

 

Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti:

Boala (ciuperca)  apare si se dezvolta la temperaturi de 4-29°C, iar temperaturile optime se situeaza in intervalul 8-20°C (ex. la de 20°C ciclul asexuat durează 3-4 zile in urma căruia apar si primele simptome), infectia este favorizata de apa (ploaie, irigare prin aspersie) pe organele atacate (cotiledoane, frunze, etc.) si o umiditate relativa a aerului ridicata (peste 75%).

In conditiile de prezenta a peliculei de apa pe frunze la: 20°C sunt necesare 4-6 ore pentru infectie, iar la 15°C sunt necesare 6-8 ore pentru infectie.

Vantul si stropii de apa ajuta la raspandirea sporilor, iar infectia are loc atat prin cuticula cat si prin stomate.

Carenta de potasiu (K) creste sensibilitatea la atacul de mana la varza.

Răsadurile prea dese, in lipsa aerisirii corespunzătoare sunt frecvent afectate de mana verzei.

 

Descrierea agentului patogen

Agentul patogen formează miceliu (sifonoplast) si haustori la interiorul țesuturilor (intercelular) organelor atacate. Sporangioforii (conidioforii) ies la suprafata prin stomate, acestia sunt incolori,  ramificati dihotomic (in doua parti egale)  si se termina cu varfuri subtiri. Sporangiile/conidiile (sporii asexuati) sunt unicelulare,  hialine, ovoidale, de 10-20 x 20-22 µm.

In tesuturile infectate prin reproducerea sexuata apar oosporii (spori de rezistenta) globulosi, cu pereti grosi, cu diametru de 26-43  µm.

 

Biologia si Transmiterea Manei la Varza

In general infectia are loc in conditiile de mediu din timpul noptii, pentru germinarea sporilor ciupercii este nevoie de prezenta apei pe frunzele/organele atacate, umiditate relativa ridicata si temperatura potrivita.  Infectia organelor plantei se realizeaza de obicei noaptea in cateva ore (pana in 3 ore) iar sporularea (eliberarea sporilor) are loc in dimineata urmatoare, pe masura ce umiditatea atmosferica relativa scade. Odata infectia realizata fie prin cuticula sau stomate sunt necesare cca. 5-7 zile pana cand apar primele simptome (semne vizibile) pe frunze.

Sporii (conidiile) ciupercii sunt principalul mijloc de raspandire si infectii masive, sporii ciupercii sunt  transportati de vant si stropi de apa care ajuta la raspandirea acestora. Conidiile supravietuiesc doar cateva zile pe frunze in conditiile de din camp si gradina.

Oosporii ciupercii iau nastere in frunzele imbatranite care mor, oosporii supraviețuiesc in resturile de plante din sol mai multi ani.

In semințe sursele de infectie (miceliul ciupercii si oosporii) rămân viabile si pot genera infectii o perioada lunga (pana la 6 ani).

 

Ciclul de viata/dezvoltare

Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu sau prin oospori  (daca sunt produsi)  pe/in culturile plantelor gazda semanate in toamna (ex. rapita, etc.), buruieni crucifere, resturi de plante infectate, in sol, seminte infectate, toate acestea constituie sursa de inocul initial/infectie primara.

Agentul patogen poate supraviețui ca miceliu si oospori  in plante infectate sistemic (la nivelul tesuturilor) in stare latenta asimptomatic  o perioada lunga de timp, iar cand apar conditii de mediu favorabile (apa pe frunze, temperatura optima de 8-16°C) boala evolueaza generand o prima sporulare. Numeroasele infectii secundare au loc prin sporii asexuati (conidii) care sunt produsi si raspanditi (de vant si stropi de apa) in conditii favorabile. Sporularea, germinarea si reinfectarea organelor plantelor poate avea loc in doar 4-5 zile.

 

Transmiterea bolii – mana la varza (Peronospora brassicae) de la un an la altul, se face prin miceliu sau oospori, acestea pot fi prezente in plante infectate ce supravietuiesc peste iarna (ex. rapita), in sol, resturi de plante din sol, in seminte infectate, iar cu ajutorul acestor surse are loc in conditii favorabile infectia primara (infectie sistemica provocata – plantutelor tinere/rasadurilor, etc).

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de către Mana verzei

Atacul este deosebit de puternic si se manifesta la la rasaduri (plantute) inca din fenofaza de cotiledoane si primele frunze adevărate când pagubele put ajunge si la pierderi de 90%.  Semnele atacului la răsaduri se manifesta sub forma de pete de forma neregulata, galbene pe partea inferioara a cotiledoanelor/frunzelor tinere. Cotiledoanele/frunzele afectate prezinta pe partea inferioara o masa pufoasa alba, se încrețesc, se usucă si adesea la un atac puternic mai ales in faza de cotiledoane plăntuța moare.

La plantele mature, mana la varza provoacă pe frunzele mai apropiate de sol, pete galbene de diferite dimensiuni, cu aspect unghiular (cauzat de nervurile frunzelor), pe spatele frunzelor atacate se poate observa puful de culoare alb-cenușie. Țesuturile afectate se necrozează iar frunzele se usucă. Atacul continua pe capatani si in depozite afectand frunzele exterioare.

Infectia sistemica se manifesta sub forma unor pete sau dungi  gri/negre in țesuturile interne ale tulpinilor florilor de conopida, brocoli, tulpinilor capatanilor de varza, tulpina micilor verzișoare la varza de Bruxelles.

La culturile semincere atacul se manifesta pe frunze, tulpini, inflorescențe, silicve, prin pete galbui/cenusii/maro inchis.

Boala afecteaza culturile semincere si poate reduce productia cu pana la 20%.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana la Varza

♦  Utilizarea de semințe certificate-dezinfectate, libere de agenți patogeni;

♦  Utilizarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la mana verzei;

♦  La desființarea culturii adunam si distrugem resturile de plante infectate;

♦  Controlul plantutelor inca din fenofaza de cotiledoane, pentru identificarea primelor semne ale atacului;

♦  Aerisirea corespunzatoare a rasadnitelor;

♦  Combaterea buruienilor, in special a celor din familia cruciferelor;

♦  Udam plantutele si plantele ziua, astfel incat frunzele sa se usuce rapid 1-2 ore;

♦  Evitam răsadurile prea dese in răsadnița;

♦  Monitorizam atent si periodic răsadurile, iar daca este cazul aplicam fungicide specifice;

♦  Rotația culturilor la 3 ani cu specii diferite de Fam. Cruciferae/Brassicaceae;

♦  Evitam irigarea prin aspersie;

♦  Utilizarea la infiintarea culturilor a semintelor tratate cu fungicide specifice;

♦  Efectuarea de tratamente foliare preventive si curative cu fungicide specifice.

 

FUNGICIDE/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii prin tratamente foliare:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

♦  Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mana verzei (Peronospora brassicae): identificare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii