dec. 02 2016
Cultivarea dovlecelului in solar: tehnologie completa
Cultivarea dovlecelului primavara in solarii ofera satisfactie si profituri maxime pentru fermieri.
Prima recolta de dovlecel din solar are loc la 30-50 zile de la plantarea rasadului.
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea dovlecelului in solar
Solul – optim pentru cultivarea dovlecelului trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate ridicata (bogat in materie organica).
Reactia solului: Dovlecelul prefera un pH intre 6-6.8.
Dovlecelul prefera temperaturi noaptea >17°C ziua 22-29°C. Pragul fiziologic minim este de 6-10°, iar cel maxim intre 35°C. Depasirea temperaturilor de 35°C duce la stagnarea cresterii plantei, afectarea legarii fructelor si implicit fructificarea.
Umiditatea este un factor important in cultura de dovlecel, acesta prefera solurile reavene, impunandu-se obligatoriu instalarea unui sistem de irigare prin picurare.
Dovlecelul este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare), prefera spatiile insorite, in conditii de semiumbra planta fructifica ceva mai slab.
Cultivarea dovlecelului in solar
Soiurile de dovlecel pentru cultura extratimpurie in solar: la culturile infiintate primavara devreme se prefera soiurile timpurii de dovlecel partenocarpic (nu au nevie de polenizare pentru ca florile femele sa lege fructe) cu vrej scurt, ex. Cavili F1. Exista soiuri de dovlecel care necesita obligatoriu polenizare (cu albie sau bondari) pentru a fructifica.
Cultivarea dovleceilor in solar se face intr-un solar acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie) si pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobite) pentru perioadele cu temperaturi scazute sau cand se planteaza devreme (inceput de martie).
Daca temperaturile sunt foarte scazute in solarul rece (chiar daca solarul are pod de folie si pereti dubli), plantele de dovlecel pot fi protejate in primele 3-4 saptamani de la plantare de tunele joase realizate in solar si acoperite cu folie microporoasa-panza antiinghet ‘Agril‘.
Mulcirea partiala cu folie de mulcire neagra, alb-negru este recomandata pentru combaterea buruienilor.
Infiintarea culturii prin plantarea rasadurilor de dovlecel
La plantare se folosesc rasaduri in varsta de 4 saptamani de la rasarire, produse in ghivece sau tavite alveolate, bine calite, cu 3 frunze adevarate bine dezvoltate. Rasadurile se planteaza cu grija fara a deranja pamantul de pe radacini.
Plantarea rasadurilor de dovlecel pentru soiurile cu vrej scurt se face la distanta de 90 cm intre randuri si 66 cm intre plante pe rand. In general se respecta ditantele de plantare indicate de producatorul hibridului;
Plantarea rasadurilor se face dupa 21 martie (daca temperaturile o permit, noaptea > 15°C si ziua >20°C; iar la sol la 10 cm adancime temperaturi >12°C).
Lucrari care se efectueza la dovlecelul cultivat in solar: completarea golurilor (la 7-10 zile dupa plantare), plivitul, prasitul manual, aerisirea solarului, polenizarea (la soiurile care necesita polenizare aceasta se face cu bondari si albine), palisarea (cu ata si clipsuri a soiurilor cu vrej), umbrirea in perioada calda din an (limitam temperatura din solar < 35°C), etc.
Fertilizarea dovlecelului cultivat in solar
Fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat – mranita (20 t/ha) si incorporat odata cu mobilizarea adanca (aratura sau sapat la cazma) a solului din toamna;
Fertilizarea de baza la dovlecel se face cu ingrasaminte granulate starter cu 1-2 zile inainte de semanat/plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm adancime. Se spot utiliza ingrasaminte ca – Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.
Fertilizarea faziala la dovlecel se face cu fertilizanti hidrosolubili administrati cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare.
Fertilizarea foliara la dovlecel se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.).
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea fructelor se face la cca. 40-70 zile de la infiintarea culturii (in functie de soi/hibrid), la maturitatea de consum-tehnica: fructe de 6-20 cm (corola inca persista) la un diametru de 6-12 cm. Recoltarea se face la interval de 2-3 zile, intrucat fructele cresc repede si ating maturitatea tehnica de recoltare.
Boli si daunatori la dovlecel
– Bolile dovlecelului:
- Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.);
- Boli: Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea); Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis); Putregaiul tulpinii (Didymella bryoniae), Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.
– Daunatori la dovlecel:
Coropisnita; Acarienii; Tripsii; Afide; Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); Viermi sarma; Musca miniera (Liriomyza spp.); Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea dovlecelului in solar: tehnologie completa