Horticultorul.ro

dec. 02 2016

Cultivarea dovlecelului in solar

cultura-dovlecelului-in-solar_150Cultivarea dovlecelului primavara in solarii ofera satisfactie si profituri maxime pentru fermieri.

Prima recolta de dovlecel din solar are loc la 30-50 zile de la plantarea rasadului.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea dovlecelului in solar

Solul – optim pentru cultivarea dovlecelului trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate ridicata (bogat in materie organica).

Reactia solului: Dovlecelul prefera un  pH  intre 6-6.8.

Dovlecelul prefera temperaturi  noaptea >17°C  ziua 22-29°C. Pragul fiziologic  minim este de 6-10°, iar cel maxim intre 35°C. Depasirea temperaturilor de 35°C duce la stagnarea cresterii plantei, afectarea legarii fructelor si implicit fructificarea.

Umiditatea este un factor important in cultura de dovlecel, acesta prefera solurile reavene, impunandu-se obligatoriu instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

Dovlecelul este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare),  prefera spatiile insorite, in conditii de semiumbra planta fructifica ceva mai slab.

Cultivarea dovlecelului in solar

Soiurile de dovlecel pentru cultura extratimpurie in solar: la culturile infiintate primavara devreme se prefera soiurile timpurii de dovlecel partenocarpic (nu au nevie de polenizare pentru ca florile femele sa lege fructe) cu vrej scurt, ex.  Cavili F1. Exista soiuri de dovlecel care necesita obligatoriu polenizare (cu albie sau bondari) pentru a fructifica.

Cultivarea dovleceilor in solar se face  intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie) si  pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobite) pentru perioadele cu temperaturi scazute sau cand se planteaza devreme (inceput de martie).

Daca temperaturile sunt foarte scazute in solarul rece (chiar daca solarul are pod de folie si pereti dubli), plantele de dovlecel pot fi protejate in primele 3-4 saptamani de la plantare de tunele joase realizate in solar si  acoperite cu folie microporoasa-panza antiinghet ‘Agril.

Mulcirea partiala cu  folie de mulcire neagra, alb-negru este recomandata pentru combaterea buruienilor.

Infiintarea culturii prin plantarea rasadurilor de dovlecel

La plantare se folosesc rasaduri in varsta de 4 saptamani de la rasarire, produse in ghivece sau tavite alveolate, bine calite, cu 3 frunze adevarate bine dezvoltate. Rasadurile se planteaza cu grija fara a deranja pamantul de pe radacini.

Plantarea rasadurilor de dovlecel pentru soiurile cu vrej scurt se face la distanta de 90 cm intre randuri si 66 cm intre plante pe rand. In general se respecta ditantele de plantare indicate de producatorul hibridului;

Plantarea rasadurilor se face dupa 21 martie (daca temperaturile o permit, noaptea > 15°C si ziua >20°C; iar la sol la 10 cm adancime temperaturi >12°C).

Lucrari care se efectueza la dovlecelul cultivat in solar: completarea golurilor (la 7-10 zile dupa plantare), plivitul, prasitul manual, aerisirea solarului, polenizarea (la soiurile  care necesita polenizare aceasta se face cu bondari si albine), palisarea (cu ata si clipsuri a soiurilor cu vrej), umbrirea in perioada calda din an (limitam temperatura din solar < 35°C), etc.

Fertilizarea dovlecelului cultivat in solar

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat – mranita (20 t/ha) si incorporat odata cu mobilizarea adanca (aratura sau sapat la cazma) a solului din toamna;

Fertilizarea de baza  la dovlecel se face cu ingrasaminte granulate starter  cu 1-2 zile inainte de semanat/plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm adancime. Se spot utiliza ingrasaminte ca –  Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea faziala la dovlecel se face cu fertilizanti hidrosolubili administrati cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare utilizand produse: YARA.

Fertilizarea foliara la dovlecel se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.) de la:  YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea fructelor se face la cca. 40-70 zile de la infiintarea culturii (in functie de soi/hibrid), la maturitatea de consum-tehnica: fructe de 6-20 cm (corola inca persista) la un diametru de 6-12 cm. Recoltarea se face la interval de 2-3 zile, intrucat fructele cresc repede si ating maturitatea tehnica de recoltare.

Boli si daunatori la dovlecel

– Bolile dovlecelului:

– Daunatori la dovlecel:

CoropisnitaAcarieniiTripsiiAfidePaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Viermi sarmaMusca miniera (Liriomyza spp.)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultivarea dovlecelului in solar

Fig. 1 Cultivarea dovlecelului in solar

Cultivarea dovlecelului in solar

Fig. 2 Cultivarea dovlecelului in solar

Cultivarea dovlecelului in solar

Fig. 3 Cultivarea dovlecelului in solar

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea dovlecelului in solar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii