Horticultorul.ro

aug. 13 2023

Cultura pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp_150Cultura Pepenelui Verde (Citrullus lanatus) a evoluat mult datorita varietatilor nou aparute (soiuri/hibrizi), inclusiv a pepenilor fara seminte, dar si prin extinderea utilizarii de pepeni altoiti in cultura.

Pepenele verde alaturi de alte culturi legumicole reprezinta o cultura profitabila realizata pe solurile nisipoase care beneficiaza si de o sursa de apa pentru irigarea prin picurare.

Primii pepeni verzi cultivati in gardina sau camp se pot recolta in functie de varietate (soi/hibrid) la circa 60-80 zile de la rasarire/plantare in camp.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de pepene verde sunt pretentioase fata de caldura (specie termofila).

Semintele germineaza bine la un optim de 25-30 ºC si un minim de 15-16 ºC, in functie de temperatura sunt necesare intre 6-22 zile pentru germinare.

Plantele de pepene verde prefera temperaturi in intervalul  20…35ºC ziua si 15…20 ºC noaptea, suporta si temperaturi mai ridicate peste 30ºC dar este perturbata inflorirea, fiind afectata inclusiv germinarea polenului. Limita maxima absoluta este de 40ºC (peste aceasta temperatura planta sufera).

Temperaturi minime – pepenele verde nu tolereaza temperaturile joase (< 9…10 ºC) – sub aceste valori plantele de pepene pot pierii sau sunt afectate grav atat cresterea, inflorirea cat si fructificarea. Pragul fiziologic minim este de 15 ºC, sub aceasta valoare planta incepe sa sufere (scade numarul florilor, cresterile sunt slabe si firave).

Lumina: – pepenele verde este o planta cu temperament de lumina (mare iubitor de soare). Lumina scazuta (cer noros, semiumbra, umbra) conduce la: cresteri slabe, continut in zaharuri scazut si avortarea florilor. Fotoperioada necesara pepenelui verde este de peste 14 ore/zi.

Umiditatea (apa):

Pepenele verde este o cultura pretentioasa fata de apa din sol (umiditatea solului). Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de pepene verde este absolut obligatoriu pentru a mentine in permanenta solul reavan, iar in perioada coacerii fructelor necesarul de apa creste simtitor.

Atentie !!! excesul de apa in sol  (umiditatea crescuta) poate conduce la aparitia bolilor de sol ca Ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni (Fusarium spp.).

Solul – Pepenele verde prefera solurile fertile (bogate in materie organica), reavene, bine drenate, usoare, care se incalzesc usor.  Planta vegeteaza bine pe soluri nisipoase, nisipo-lutoase, luto-nisipoase.

Reactia solului: Pepenele verde  prefera un  pH intre 6-7 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-7,5;

pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (6-6,8). Un pH  < 5,5 afecteaza grav rasadurile, sau poate conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului.

 

Cultura pepenilor verzi gradina & camp

Producerea rasadului pentru infiintarea culturii de pepene verde

Semanarea semintelor pentru producerea de rasad se face la sfarsit de martie- aprilie (30 zile inainte de plantare in camp) in spatii protejate (rasadnite calde, solarii calde, sere calde)  in ghivece sau tavite alveolate, la 1,2-2,5 cm adancime. La 20ºC acestea vor germina in 12 zile. Rasadul de pepene verde nu se repica. Semintele germineaza bine in intervalul  de temperaturi 20ºC (germineaza in 12 zile)  … 25ºC (germineaza in 5 zile). Rasadurile la plantare trebuie sa fie calite, cu 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate.

Infiintarea culturilor de  pepene verde se face prin rasad, rasad altoit sau semanat direct

Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina.

Odata cu infiintarea culturii se instaleaza sistemul de irigare prin picurare si preferabil  folia de mulcire care aduce precocitate (folia transparenta creste si mentine temperaturi mai ridicate ale solului) si combate buruienilor (folia neagra, alb negru).

Se utilizeaza folia de mulcire pentru a creste temperatura la sol si pentru a impiedica aparitia buruienilor, pepenii au nevoie de 15 ºC la sol cand semanam semintele.

Semanatul semintelor de pepene verde direct in gradina sau camp se face din ce in ce mai rar intrucat costul semintelor hibride ‘F1’ este mare si pentru mai multa siguranta  se prefera rasadul. Semintele de pepeni verzi sunt semanate  la o adancime de 2,5-4 cm in ultimile zile de aprilie-inceput de mai.

Cultura de pepeni verzi se face la 0,7-1 m intre plante pe rand si 1,5-2,5 m intre randuri, in functie de vigoarea soiului cultivat si marimea fructelor.

Fig. 1 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tunele joase acoperite cu folie de polietilena, mulcire cu folie

Infiintarea culturii  prin plantarea rasadului se face dupa 10 mai sau mai devreme daca plantele sunt protejate. Daca plantele sunt protejate de tunele joase acoperite cu Agril (folie microporoasa) sau polietilena (folie pentru tunele joase, are numeroase dezavantaje) cultura se poate infiinta mai devreme (temperatura din spatul protejat ‘tunele’ se monitorizeaza permanent). Protectia se inlatura odata cu cresterea temperaturilor.

Fig. 2  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tunele joase acoperite cu folie de polietilena, mulcire cu folie

Infiintarea culturii prin semanat direct  se face la sfarsit de aprilie – inceput de mai cand temperatura solului trece de 15 ºC.

Dupa plantat/semanat se procedeaza la rarire sau completare de goluri.

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se face din toamna cu 20-40 t/ha odata cu mobilizarea adanca (sapat la cazma sau arat).

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21.

Pentru o fertilizare corecta a culturilor de pepeni verzi utilizati programele tehnologice dezvoltate de:   YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la:  YARA.

Pentru combaterea buruienilor in cultura de pepeni verzi efectuam plivitul (prasila manuala) sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.

Este obligatorie combaterea bolilor si daunatorilor pepenilor verzi (inclusiv la sol) cultivati in gradina & camp inca de la infiintarea culturii.

Recoltarea fructelor de pepene verde-rosu se face la maturitatea de consum cand: carcelul de la baza fructului a inceput sa se usuce, codia fructului se subtiaza, coaja devine lucioasa si poate fi zgariata usor cu unghia,  fructul paraie la apasare, varful fructului formeaza o adancitura usoara.

 

Combaterea la timp a bolilor si daunatorilor este deosebit de importanta pentru a avea succes in cultivarea pepenilor verzi

Bolile pepenilor verzi:

Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni (Fusarium spp.)Monosporascus cannonballus; etc.

Boli: Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis)Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea)Putregaiul tulpinii pepenilor (Didymella bryoniae), Alternarioza pepenilor verzi (Alternaria cucumerina); Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), etc.

Daunatorii pepenilor verzi:

CoropisnitaMusca miniera (Liriomyza spp.);  AcarieniiTripsiiAfidePaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Viermi sarma, Viermi albi (Melolontha melolontha),  Musca plantulelor (Delia platura); etc.

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 3 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: rasad de pepeni

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 4 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: rasad plantat dupa 10 mai,  neprotejat (de tunele joase)

Fig. 5  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tunele joase acoperite cu folie de polietilena

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 6 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 7 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 8  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 9  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 10  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 11  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 12  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 13  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 14  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 15 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Fig. 16  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: irigare si mulcire cu folie

Fig. 17  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 18  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 19  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 20 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 21  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 22  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 23 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 24  Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Cultivarea pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Fig. 25 Cultivarea pepenilor verzi in gradina & camp: tehnologie completa

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura pepenilor verzi in gradina-camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii