aug. 26 2020

Soiuri de mar rezistente la boli – descriere, caracteristici

In general cand se pune problema rezistentei / tolerantei soiurilor de mar la boli se au in vedere acele soiuri care prezinta gena (Vf.) care determina rezistenta genetica la rapanul marului. Este important de mentionat  ca anumite soiuri  prezinta uneori si o sensibilitate mai crescuta la anumite boli grave la mar ca: fainarea marului (Podosphaera leucotricha), focul bacterial la mar (Erwinia amylovora), etc.

 

Soiurile de mar cu rezistenta – toleranta la rapanul marului (Venturia inaequalis) sunt hibrizi ce au rezultat prin incrucisare intre soiurile de mar (Malus domestica) si o clona (clona 821) a Marului Japonez „Japanese crab apple” (Malus floribunda). Intrucat Marul Japonez (Malus floribunda) are rezistenta la anumite rase de rapanul marului (Venturia inaequalis), s-au obtinut noi soiuri cu rezistenta la rapan. Este important ca in momentul de fata au aparut noi rase de rapan la mar (Venturia inaequalis) pentru care nu exista rezistenta iar pomii care prezinta gena (Vf.) pot fi atacati de rapanul marului (asadar rezistenta la rapan nu este totala), dar in general agresivitatea atacului este mai scazuta. In  general la soiurile de mar care prezinta gena (Vf.) se vor aplica ceva mai putine tratamente intrucat rapanul marului (Venturia inaequalis) este una din cele mai frecvente si grave boli la mar.

 

Un neajuns deosebit de important la soiurile de mar cu rezistenta / toleranta genetica la rapan (Vf.) este gustul care cel mai frecvent  prezinta mai mult sau mai putin discret acel caracter de „usor astringent si inecacios” prezent la marul japonez (Malus floribunda).

 

CUPRINS:

 

Soiul de mar Ciprian

Soiul de mar Crimson Crisp

Soiul de mar Florina

Soiul de mar Goldrush

Soiul de mar Luna

Soiul de mar Opal

Soiul de mar Priam

Soiul de mar Prima

Soiul de mar Pionier

Soiul de mar Romus 1

Soiul de mar Romus 2

Soiul de mar Romus 3

Soiul de mar Sir prize

Soiul de mar Voinea

 

Soiul de mar Ciprian – mar de iarna;  origine Romania; se coace intre 25 septembrie – 10 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor tronconica, cu  5 creste bine evidentiate catre varf (cavitatea caliciala); pielita de grosime medie, putin unsuroasa, de culoare rosu inchis; pulpa alb-galbui, fina, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Crimson Crisp – mar de iarnaorigine S.U.A.; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-180  g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare galbena-verzuie, acoperita in totalitate cu rosu-intens; pulpa ferma, fina; gustul perfect echilibrat, dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Florinamar de iarna, origine Franta; se coace dupa 15 octombrie; marimea fructelor mare (200 g); forma fructelor sferic-turtita, tronconica, cu 5 coaste si creste pronuntate; pielita de culoare galbena, acoperita aproape in totalitate cu rosu; pulpa crem, consistenta, suculenta; gustul potrivit de dulce, slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Goldrush – mar de iarnaorigine S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-200 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare verde-galbui, acoperita cu orange pe partea insorita; pulpa ferma, crocanta, de culoare galbuie; gustul  dulce, usor acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Luna – mar de iarna; originar Cehia; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (160); forma fructelor sferica; pielita neteda, de culoare galbena galben-verzuie; pulpa alb-crem, suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Opal – mar de iarna; originar Cehia; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (170); forma fructelor sfero-conica; pielita neteda, de culoare galbena galben-verzuie; pulpa alb-crem, suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Priammar de toamna, origine  S.U.A.; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocii-supramijlocii (120-180 g); forma fructelor conic alungite, uniforme; pielita groasa, cerata, de culoare galbena, acoperita pe circa 70% din suprafata cu rosu aprins si dungi slab marcate; pulpa alb-galbuie, fina, crocanta; gustul dulce-acrisor, fin aromat;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Primamar de toamna, origine S.U.A.; se coace intre 20 august – 10 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (150-200 g); forma fructelor sferica, tronconic-turtita, neregulata, cu creste si coaste; pielita de culoare verde-galbui, acoperita partial cu rosu-inchis (50-90%); pulpa alba, alb-crem sau galben pal, crocanta, suculenta; gustul moderat acid-dulce, cu aroma intensa;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Pionier – mar de toamna, origine Romania; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocii-mari (150-180 g); forma fructelor sferica, sferic-turtita; pielita groasa, cerata, de culoare galben-aurie, acoperita aproape in totalitate cu rosu-violaceu (80%); pulpa alba, fina, crocanta, foarte suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Romus 1 – mar de vara, origine Romania (Maracineni); se coace intre 10-20 iulie; marimea fructelor mijlocie (sub 120-170 g); forma fructelor sferic turtite, usor  asimetrice; pielita de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita; pulpa alb-galbuie, crocanta, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Romus 2 – mar de vara, origine Romania (Maracineni); se coace intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mici-mijlocii (sub 100-140 g); forma fructelor tronconice, usor  asimetrice, costate spre varf; pielita cerata, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosu-visinie pe cea insorita (80-90% din suprafata); pulpa alb-galbuie, fina, potrivit de consistenta; gustul dulce-acrisor;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Romus 3 – mar de vara, origine S.U.A.; se coace intre 1-20 august; marimea fructelor mijlocii (sub 120-160 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de grosime medie, puternic cerata, culoare galbuie pe partea umbrita si pe rosie pe partea insorita (30-50% din suprafata); pulpa alba, fina, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani; soi de mar cu rezistenta la Rapanul marului.

 

Soiul de mar Sir prize – mar de iarna; originar S.U.A.; se coace dupa  25 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-190 g); forma fructelor cilindrica neregulata, alungita, costata; pielita unsuroasa, neteda, de culoare verde-galbui spre galben-aurie; pulpa alb-galbuie, foarte suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Voineamar de toamna, origine Romania; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 200 g); forma fructelor sferic-alungita, tronconica cu creste pronuntate; pielita de culoare galben-pai, acoperita in totalitate cu rosu aprins; pulpa alb-galbuie, consistenta, suculenta; gustul dulce si armonios adiluat;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30-40 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de mar rezistente la boli – descriere, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii