ian. 06 2025
Taierea la Cais: de fructificare, intretinere
Taierea de Intretinere / Fructificare / Rodire / Productie in uscat – in repaus vegetativ – BBCH00, are loc de la sfarsitul iernii si pana in martie, inclusiv in perioada de umflare a mugurilor – BBCH01. Taierea la cais se efectueaza anual.
Momentul considerat ideal/optim pentru taierile in uscat la cais se gaseste in intervalul: 15 Februarie – Martie, inclusiv in fenofaza BBCH 01 (dezmugurit – mugurii sunt umflati, solzi maro-deschis sunt vizibili; solzii se departeaza si au marginile de culoare mai deschisa). Momentul ideal este considerat atunci cand seva s-a pus in miscare, cambiul intra in activitate (genereaza tesut de cicatrizare „calus”) si este posibila calusarea/cicatrizarea rapida a ranilor rezultate in urma taierilor in uscat.
Taierile se efectueaza atunci cand temperaturile exterioare o permit (peste 5⁰C), lipsa precipitatii, lipsa vant.
Rolul taierilor de rodire in uscat la cais este acela de a:
– ramane in parametrii tipului de coroana ales: tăieri pentru limitarea înălțimii, diametrului, grosimii ce ocupa excesiv spațiul dintre rânduri;
– asigura o expunere cat mai buna la lumina a lăstarilor, fructelor, frunzelor;
– asigura o cat mai buna circulație a aerului la nivelul coroanei;
– asigura o recolta de calitate cu fructe mari, care își ating potențialul genetic al soiului;
– prevenii extinderea coroanelor dincolo de parametri proiectați;
– stabilii un echilibru intre partea aeriana (coroana) si cea subterana (sistemul radicular);
– stabili unui echilibru intre fructificatie si coroana pomului: tulpina, sarpante (ramuri permanente de schelet, ramificatii de ordinul I, brate), subsarpante (ramificatii de schelet permanente, de ordinul II, III), semischelet (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod), ramurile de rod care trebuie sa sustina greutatea rodului fara a exista riscul de: rupere, despicare, torsionare, frangere, etc.;
– elimina ramurile de rod epuizate si stimula aparitia de ramuri noi;
– întinerii la 5 ani ramurile de semischelet;
– împiedica degarnisirea accentuata, prezenta frecvent la baza coroanei;
– impiedica formarea arcadelor de rodire, cu rod excesiv, expuse la rupere, despicare, torsionare, frangere;
Echipamente si materiale necesare pentru taiere: foarfeca horticola (poate fi manuala, electrica, etc.), foarfeci pentru ramuri groase, foarfeca pentru taiat la inaltime (poate fi telescopica, manuala, electrica, etc.), fierastraul pomicol, scari, platforme pentru recoltat si taiat pomi, mastic cicatrizant pentru sigilat rani, furtun garou din vinil pentru legat pomi, etc.
Recomandari pentru Taierile de Intretinere – Fructificare – Rodire -Productie la Cais
♦ Prin taieri vom pastra in parametri tipului / formei de coroana (forma arhitectonica de taiere) ales la cais astfel:
– in sistemul extensiv „clasic”: Vas întârziat, Vas clasic, Vas întârziat aplatizat, Vas ameliorat (vas American), etc.;
– in sistemul intensiv: Fus subtire, Palmeta etajata cu brate olice, Palmeta neetajata cu brațe oblice, etc.;
♦ Inainte de inceperea taierilor la cais este bine sa cunoastem: ramurile de rod in devenire la cais (Pintenul) si ramurile de rod propriu-zise la cais (Buchete de mai „Buchet”, Mijlocie, Lunga, Anticipate, Spin);
♦ Utila este si cunoașterea mugurilor la cais;
♦ Taierile trebuie adaptate si tipurilor/grupei de fructificare ale soiurilor de cais:
– grupa care fructifica majoritar pe ramuri scurte – tip „SPUR” – Buchete de mai (buchet),
– grupa care fructifica majoritar pe ramuri Mijlocii,
– grupa care fructifica majoritar pe ramuri Lungi;
♦ Intre ramurile de rod mai lungi de tip mijlocie, lunga se mentine o distanta pe ramura suport de cca. 15-20 cm. Se procedează prioritar la rărirea celor de la periferia sarpantelor, subsarpantelor, semischeletului;
♦ Ramurile lungi – prea viguroase (a căror lungime trece de 60 cm) se vor scurta la 60-70 cm;
♦ Ramurile mijlocii de pana in 40 cm lungime nu se scurteaza, iar in situatia cand sunt prea viguroase se vor scurta la 40 cm;
♦ Daca din acelasi loc (nod) pornesc mai multe ramuri anuale de rod se va alege doar una (1) cea mai buna, iar celelalte se elimina;
♦ Ramurile mai lungi anuale (mijlocie, lunga, lacoma, etc.) care – nu sunt necesare, se pot scurta la cep de 1 cm, întrucât mugurii dorminzi aflați pe cep, vor evolua in viitor in noi ramuri de rod valoroase;
♦ Ramurile de rod de tip buchet in coronament se normeaza (daca sunt prea multe) sau se elimina (daca sunt îmbătrânite/epuizate – au peste 4 ani si sunt de tip buchet ramificat), prin scurtarea ramurilor purtatoare „semischeletului„. Prin excepție se pot rari, la 10 cm intre acestea: buchetele ramificate batrane (care au rodit 4-5 ani) si epuizate. Daca se procedeaza la rarirea buchetelor de mai tinere la 10 cm intre acestea, exista șansa ca buchetele ramase sa evolueze in ramuri mijlocii;
♦ Se are in vedere ca sarpantele si subsarpantele, sa fie uniform garnisite cu ramuri de semischelet si ramuri de rod cu potențial productiv ridicat (varsta de pana in 4 ani);
♦ Semischeletul se intinereste la 4-6 ani (in funcție de diametru si starea ramurilor de rod prezente pe acestea), prin taieri de regenerare, ce presupun scurtarea cu 1/3 – 1/2 – 2/3. (Atentie !!! Nu se efectuează taieri in ramuri cu diametru de peste 3-4 cm, la locul de taiere). Ramurile de semischelet se vor întinerii eșalonat si uniform distribuit in coroane, pe o perioada de cca. 4 ani, pentru a nu ramane fara productie;
♦ Sarpantele si Subsarpantele (scheletul) se pot, de asemenea, regenera prin taieri ce presupun scurtarea cu 1/4 o data la fiecare 5-6 ani. (Atentie !!! Nu se efectuează taieri in ramuri cu diametru de peste 3-4 cm, la locul de taiere);
♦ Ramurile lacome in functie de pozitia acestora in coroana, se suprima sau se scurteaza cu 1/3, pentru a stimula ramificarea acestora;
♦ Taierile de intretinere la cais in plina rodire incep cu aducerea/mentinerea coroanei la forma si dimensiunile proiectate (latime/grosime, lungime si inaltime; diametru), se procedeaza la scurtarea ramurilor de semischelet, etc. care micsoreaza spatiul dintre randuri, de asemenea se vor reduce si ramurile care cresc excesiv inaltimea pomului;
♦ Din coronament se elimina ramurile debile, uscate, degarnisite, situate sub ramurile de schelet (sarpante, subsarpante).
Atentie !!!
Intr-un cais este interzisa tăierea ramurilor cu diametru peste 3-5 cm, întrucât vindecarea nu mai este posibila si exista riscul ca pomul sa se usuce in cativa ani, din cauza ranilor produse;
Este obligatoriu ca toate ranile de peste 1 cm, sa fie sigilate cu mastic cicatrizant de taiat, intrucat caisul dezvolta frecvent clei (gomoze);
Imediat dupa taierea pomilor se va efectua un tratament cu produse cuprice (stropirea albastra).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea la Cais: de fructificare, intretinere