oct. 19 2013

Feteasca Alba – soi pentru Vinuri albe superioare

Feteasca AlbaDenumire soi vita de vie: Feteasca Alba  sinonim cu: Blanc des oiseaux, Leanka, Poama fetei, Mädchentraube, Poama pasareasca,  Pasareasca alba, Leanuka.

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Feteasca Alba’

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe superioare.

Origine: soiul Feteasca Alba   este un soi originar din Romania, avand o vechime de mii de ani (inca din anii 200). Feteasca Alba  a rezultat in urma selectiei populare din Feteasca neagra. In Romania se cultiva in numeroase podgorii din Moldova, Transilvania si Muntenia.

Utilizare: Feteasca Alba  este un soi de struguri albi pentru  vinuri albe de calitate superioara.

 

Raspandire: Feteasca Alba  se poate cultiva in numeroase centre viticole  (77 centre) din 20 judete de pe intreg cuprinsul tarii: Muntenia (Targu Jiu), Moldova (Pietroasa-Buzau, Praclis-Cotnari, Copou-Iasi) si Transilvania (Blaj, Cimbrud-Turda-Aiud, Lechinta, Zalau, Jidvei-Alba, Medias-Sibiu).

Descriere/Identificare soi:

– floarea este hermafrodita-normala cu polen fertil si abundent.

frunza de Feteasca Alba  este de marime mijlocie, usor latita, 5 lobi-pentalobata, glabra (fara perisori), de culoare verde deschis. Sinusurile frunzei sunt evidente, cele superioare de forma elipsoidala, iar cel petiolar in forma de acolada. Petiolul (codita) este mai scurt sau egal  cu nervura mediana (Vezi fig.) de culoare verde-rosietica.

– strugurele de Feteasca Alba   este compact sau semi-compact, de marime mijlocie-mica, (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Feteasca Alba   este de 90-180 grame iar lungimea 10-15 cm. Codita este scurta si lemnificata;

– bobul este mic (1.3-2 grame) si sferic. Pielita este galben-verzuie. Miezul este zemos;

–   soi de vigoare mare;

–   perioada de vegetatie este scurta (150-160 zile).

Conditii de crestere/cultivare pentru Feteasca Alba:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor;
  • prin taiere se vor pastra pentru rodire 20-30 ochi/mp.

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Feteasca Alba.  Este un soi cu toleranta moderata la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

 

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Feteasca Alba  variaza  intre 9-20 tone la hectar in functie an, de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este in epocile V si VI   si are loc in perioada 16.IX-15.X.

– continutul de zaharuri: Feteasca Alba  poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (190-230 g/l), strugurii se pot recolta la supramaturare (280 g/l). Aciditatea inregistreaza valori intre 3 – 6 g /litru;

Strugurii

Strugurele soiului Feteasca Alba  se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe de calitate superioara.

Vinul

  • Vinurile obtinute din Feteasca Alba  sunt vinuri albe de calitate superioara si pot fi cu: Denumire de Origine Controlata si trepte de Calitate (DOCC) sau vinuri cu Denumire de Origine Controlata  (DOC).
  • Feteasca Alba   se poate vinifica pentru obtinerea de vinuri seci, demiseci sau  dulci, demidulci si vinuri spumante.
  • Vinurile de Feteasca Alba  lasa un miros ce aminteste de mirosul florilor de vita de vie.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Boli si Daunatori:

Daunatori:

  • Viespea strugurilor (Vespa germanica);
  • Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice.

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Feteasca Alba

Fig. 1 Feteasca Alba, strugure de 182 grame

Feteasca Alba

Fig. 2 Feteasca Alba, strugure de 182 grame

Feteasca Alba

Fig. 3 Feteasca Alba

Feteasca Alba

Fig. 4 Feteasca Alba

Feteasca Alba

Fig. 5 Feteasca Alba

Feteasca Alba

Fig. 6 Feteasca Alba, recoltare struguri

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Feteasca Alba – soi pentru Vinuri albe superioare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii