oct. 19 2013
Feteasca Alba – soi pentru Vinuri albe superioare
Denumire soi vita de vie: Feteasca Alba sinonim cu: Blanc des oiseaux, Leanka, Poama fetei, Mädchentraube, Poama pasareasca, Pasareasca alba, Leanuka.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Feteasca Alba’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe superioare.
Origine: soiul Feteasca Alba este un soi originar din Romania, avand o vechime de mii de ani (inca din anii 200). Feteasca Alba a rezultat in urma selectiei populare din Feteasca neagra. In Romania se cultiva in numeroase podgorii din Moldova, Transilvania si Muntenia.
Utilizare: Feteasca Alba este un soi de struguri albi pentru vinuri albe de calitate superioara.
Raspandire: Feteasca Alba se poate cultiva in numeroase centre viticole (77 centre) din 20 judete de pe intreg cuprinsul tarii: Muntenia (Targu Jiu), Moldova (Pietroasa-Buzau, Praclis-Cotnari, Copou-Iasi) si Transilvania (Blaj, Cimbrud-Turda-Aiud, Lechinta, Zalau, Jidvei-Alba, Medias-Sibiu).
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala cu polen fertil si abundent.
– frunza de Feteasca Alba este de marime mijlocie, usor latita, 5 lobi-pentalobata, glabra (fara perisori), de culoare verde deschis. Sinusurile frunzei sunt evidente, cele superioare de forma elipsoidala, iar cel petiolar in forma de acolada. Petiolul (codita) este mai scurt sau egal cu nervura mediana (Vezi fig.) de culoare verde-rosietica.
– strugurele de Feteasca Alba este compact sau semi-compact, de marime mijlocie-mica, (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Feteasca Alba este de 90-180 grame iar lungimea 10-15 cm. Codita este scurta si lemnificata;
– bobul este mic (1.3-2 grame) si sferic. Pielita este galben-verzuie. Miezul este zemos;
– soi de vigoare mare;
– perioada de vegetatie este scurta (150-160 zile).
Conditii de crestere/cultivare pentru Feteasca Alba:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
- pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor;
- prin taiere se vor pastra pentru rodire 20-30 ochi/mp.
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Feteasca Alba. Este un soi cu toleranta moderata la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Feteasca Alba variaza intre 9-20 tone la hectar in functie an, de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este in epocile V si VI si are loc in perioada 16.IX-15.X.
– continutul de zaharuri: Feteasca Alba poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (190-230 g/l), strugurii se pot recolta la supramaturare (280 g/l). Aciditatea inregistreaza valori intre 3 – 6 g /litru;
Strugurii
Strugurele soiului Feteasca Alba se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe de calitate superioara.
Vinul
- Vinurile obtinute din Feteasca Alba sunt vinuri albe de calitate superioara si pot fi cu: Denumire de Origine Controlata si trepte de Calitate (DOCC) sau vinuri cu Denumire de Origine Controlata (DOC).
- Feteasca Alba se poate vinifica pentru obtinerea de vinuri seci, demiseci sau dulci, demidulci si vinuri spumante.
- Vinurile de Feteasca Alba lasa un miros ce aminteste de mirosul florilor de vita de vie.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
- Viespea strugurilor (Vespa germanica);
- Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice.
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai;
- Cancer bacterian al vitei de vie (Agrobacterium tumefaciens).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Feteasca Alba – soi pentru Vinuri albe superioare