Horticultorul.ro

nov. 11 2018

Soiuri de struguri de masa negri – bogati in antioxidanti ‘resveratrol’

Soiurile de strugurii de masa erau consumate si cultivate inca din antichitate (3.500 ani I. Hr.) de romani, greci, egipteni, etc. Cu siguranta, odata cu ocuparea si asimilarea Daciei (anii 106) de catre romani, au fost introduse si pe teritoriul Romaniei soiuri de struguri de masa.

Soiurile de strugurii de masa negrii (culoare neagra, albastru-negru, rosu-negru) sunt bogate in antioxidanti (resveratrol, etc.). Acestea au pielita aderenta la pulpa si pot fi cu gust/aroma: franc „fara aroma”; muscat „tamaios”;  foxat; ierbaceu; de coarna. Pulpa strugurilor de masa poate fi: semi-zemoasa „mijlocie”; semicrocanta „tare”; crocanta „carnoasa – foate tare”; carnoasa-moale si preferabil neaderenta la samburi (semintele trebuie sa fie putine si usor de separat).

Pentru cultivarea in gradina/gospodarie este important faptul ca unele soiuri „soiurile mixte” indeplinesc si cerintele necesare obținerii unui vin de consum curent.

Ca si recomandare pentru a acoperii un interval de recoltare cat mai lung „esalonarea productiei” (in care sa beneficiem de struguri de masa din gradina) este bine sa plantam soiuri de vite de vie  cuprinse in toate cele 7 epoci de maturare.

  1. Muscat de Hamburg  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), gustul/aroma de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a strugurelui 260 g, pielita este subtire, acumuleaza 160-200 g/l zaharuri, este un soi mixt (struguri de masa si struguri de consum curent), productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Anglia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-VI (1 septembrie-15 octombrie).
  2. Alphonse Lavallee – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, gustul/aroma este franc „fara aroma”, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 500 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (1-15 septembrie).
  3. Cinsaut – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare negru-vanat, pielita subtire, miez semicrocant, gustul/aroma este franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 13 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (1-15 septembrie).
  4. Muscat de Adda – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra si groasa, are gustul/aroma slaba de muscat „tamaios” sau franc „fara aroma”, miezul este crocant „carnos” de culoare vanat-inchis, greutate medie a unui strugure 240 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14-17 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (7-30 septembrie).
  5. Timpuriu de Pietroasa– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-albastruie, pielita subtire, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g,  acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (1-15 August).
  6. Milcov – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra, miezul este semicrocant, gust dulce-acrisor si aroma franc „fara aroma”, greutate medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01-15 august).
  7. Coarna neagra– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosietica-neagra, gustul/aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16-30 septembrie).
  8. Coarna neagra selectionata– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare de la rosu-vanat la neagra, gustul/aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 360 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca VI-VII (01 octombrie – 31 octombrie).
  9. Napoca – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, pielita groasa, miez semi-crocant, gustul dulce-acrisor si aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 August).
  10. Transilvania – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), pielita groasa, gustul/aroma de muscat „tamaios”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III-IV  (16 August – 15 Septembrie).
  11. Cetatuia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare negru-deschis, pielita groasa, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III (16-31 August).
  12. Moldova – este un soi de vita de vie de tip hibrid inobilat „artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, pielita groasa si aderenta la miez, miez crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 18 tone, tara de origine Republica Moldova. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile VI-VII (01-31 Octombrie).
  13. Sultanina neagra „Kismis negru”: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, miezul este crocant „carnos”, gust dulce si aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a unui strugure 300-450 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 11 tone, tara de origine Azerbaidjan. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 august).
  14. Otilia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”,  greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01-15 august).

Fig. 1 Soiuri de struguri de masa negri – bogati in antioxidanti „Muscat de Hamburg”

Fig. 2 Soiuri de struguri de masa negri – bogati in antioxidanti „Timpuriu de Pietroasa”

Fig. 3 Soiuri de struguri de masa negri – bogati in antioxidanti „Moldova”

Fig. 4 Soiuri de struguri de masa negri – bogati in antioxidanti „Otilia”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de struguri de masa negri – bogati in antioxidanti ‘resveratrol’

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.