Horticultorul.ro

ian. 01 2017

Daunatorii Ciresului – afectarea plantelor

1Musca-Viermele Cireselor (Rhagoletis cerasi)este un daunator periculos, ale carui larve (viermii de musca) ataca fructele si provoaca pagube insemnate. Musca apare in general dupa 15 mai, depune oua sub cuticula fructelor aflate in parga, larvele ei hranindu-se cu pulpa fructului. Musca cireselor ierneaza in stadiu de pupa in sol si are o generatie pe an. Fructele atacate de catre musca capata o culoare inchisa, se imoaie, putrezesc inainte si dupa recoltare.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Musca-Viermele Cireselor (Rhagoletis cerasi);

2Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi)este o afida periculoasa care afecteaza cresterea si fructificarea plantelor de cires. Paduchele negru al ciresului ierneaza in stadiu de ou de rezistenta. Afidele colonizeaza spatele frunzelor si varfurile lastarilor, sugand sucul celular. Zonele afectate se rasucesc, plantele prezinta cresteri reduse, diferentieri slabe, ele devenind sensibile la viroze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi);

3. Molia vargata (Anarsia lineatella)este o insecta care ataca si lastarii tineri ai ciresului. Molia vargata poate avea pana la 3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva protejata de conon, in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele consuma primavara mugurii si lastarii cruzi ai pomilor, acestia se ofilesc, se indoaie si se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia vargata (Anarsia lineatella);

4. Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana)– omida  Adoxophyes orana sin. Adoxophyes reticulana provoaca pagube si la plantele de cires. Acest daunator are doua generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva in crăpăturile scoartei sau resturile vegetale de pe sol. Adoxophyes reticulana  ataca frunzele, mugurii si inflorescentele la ciresi primavara. Ele afecteaza frunzele rulandu-le spre interior, le lipesc cu fire de matase, loc unde acestea se hranesc si se impupeaza generatia a I-a, iar la fructe le consuma pielita acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana);

5. Viermele prunului (Cydia funebrana)este o insecta care afecteaza si plantele de cires. Acesta are doua generatii pe an, ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta pomilor. Viermii sapa galerii in fructele de cires atacate, lasandu-si excrementele in interiorul lor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele prunului (Cydia funebrana);

6. Gandacul paros (Epicometris hirta) – este un daunator deosebit de periculos care ataca si plantele de cires. Gandacul paros ierneaza in sol in stadiu de adult. Acesta se hraneste cu organele florale, un atac masiv conducand la pagube semnificative.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Gandacul paros (Epicometris hirta);

7. Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) – este o insecta daunatoare care poate ataca si lastarii plantelor de cires. Molia orientala ierneaza in stadiu de larva protejata de cocon, in crapaturile scoartei, ea avand pe parcursul anului 3-4 generatii. Atacul moliei asupra lastarilor tineri afecteaza cresterea plantelor, varfurile lasatarilor se ofilesc, se indoaie si se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala a fructelor (Cydia molesta);

8. Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella)– este un daunator periculos intalnit si in livezile de ciresi. Acesta afecteaza grav masa foliara a plantelor, conducand la defolierea prematura a acestora. Ierneaza in stadiu de pupa in frunzele infestate cazute pe sol, avand 3-4 generatii pe an. Semnele atacului produse de larve in prima forma se observa pe partea inferioara a frunzelor, cele produse de larve in forma a doua se observa pe ambele parti ale frunzei, frunza devine transparenta si se curbeaza in zona afectata.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella);

9. Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar) – este un daunator care ataca mai multe specii de plante (daunator polifag) printre care si ciresii. Omida paroasa se hraneste cu frunzele ciresilor, un atac masiv poate conduce la defolierea totala a plantelor afectate.

10. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)– este un daunator polifag raspandit si in culturile de cires din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase pe frunze pe zona de varf a ramurilor. Acesta ataca ciresii prin distrugerea uneori totala a mugurilor si frunzelor, ramanand din ele doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

11. Omida paroasa (Hyphantria cunea) – este o insecta polifaga periculoasa ce ataca si plantele de cires. Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele ataca frunzele si le consuma fiind pozitionate in general pe partea inferioara a acestora. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa (Hyphantria cunea);

12. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) impreuna cu alti paduchi testosi sunt specii de insecte daunatoare care ataca si ciresii. Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, timp in care isi injecteaza in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose la plantele tinere conduce la uscarea acestora, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus); 

13. Viespea neagra a ciresului (Caliroa cerasi) – este un daunator pentru culturile de cires. Viespea neagra ierneaza in stadiu de larva in primii centimetrii ai solului, ea avand 2 generatii pe an. Atacul viespei negre se poate observa pe frunze (partea superioara), unde aceasta se hraneste cu epiderma partii superioare a frunzelor.

14. Molia florilor de cires (Argyresthia pruniella) – este un daunator periculos care ataca plantele de cires. Aceasta ierneaza in stadiu de ou in scoarta copacilor, avand o generatie pe an. Semnele atacului se pot observa pe lastarii tineri, mugurii florali, flori si fructe. Zonele afectate se usuca si cad.

15.  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus) – este un daunator polifag, larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi, printre care si ciresul. Daunatorul prefera pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborata, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);

16. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este printre cei mai periculosi si mai raspanditi acarieni la plantele. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor de cires, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. In zonele afectate se pot observa zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor, frunzele afectate capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

17. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha) – este o insecta daunatoare cu o generatie la 3-4 ani,  larvele  ei se regasesc si se hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) carabusului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

18. Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus) – este un daunator periculos care ataca si plantele de cires. Aceasta ierneaza in sol in stadiu de adult hibernant, avand o generatie la doi ani. Gargarita mugurilor se hraneste cu muguri, boboci florali, flori, frunze si coaja ramurilor tinere (anuale).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus);

19. Cotarul verde(Operophtera brumata) – este un daunator important si periculos in livezile de cires. La noi in tara are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cotarul verde (Operophtera brumata);

20. Musculita cu aripi patate la cires (Drosophila suzukii)   – pe suprafaţa cireselor infestate se pot observa mici orificii produse de femele la depunerea ouălelor şi pe fondul acestor răni produse, se pot instala  ciuperci şi bacterii (care conduc la deprecierea fructelor). La apariţia larvelor, acestea deteriorează pulpa fructelor. Căi de răspandire: pe distanţe mici răspandirea se realizează prin zborul muştelor iar în transporturi internaţionale prin fructele infestate (plantele fără fructe nu  reprezintă portiţă de răspandire).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita cu aripi patate la cires (Drosophila suzukii);

21.  Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) – este un melc fara cochilie care ataca si plantele de cires. acesta se hraneste cu frunze, florile si fructele ciresilor. La plantele tinere si in pepinierele pomicole provoaca pagube majore.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);

22. Archips rosana;

23. Paduche testos cires (Eulecanium corni), etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Ciresului – afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii