mart. 29 2018

Producerea rasadurilor de varza in gospodarie

Producerea răsadurilor de varza in gospodarie – primavara este relativ ușoara, daca se respecta cateva indicatii specifice. Putem astfel sa ne producem singuri rasadurile de varza atat pentru cultura in gradina cat si in spatii protejate (sere, solarii).

Varzoaele (varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles, varza kale-de frunze, varza creata, conopida, broccoli,) sunt legume ale caror seminte germineaza relativ usor, dar necesita anumite conditii si o ingrijire adecvata, pana la obtinerea  rasadurilor bune de plantat.

Pentru a obtine rasaduri de varza bune de plantat, le semanam cu cca. 50 zile inainte de momentul plantarii.

Materiale necesare:

  • Seminte de varza – certificate (libere de agenti patogeni) sau recoltate de la plante mama sanatoase;
  • Substrat: Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), acesta trebuie sa aiba un pH de  6-6,8;
  • Fertilizant rasaduri: Cropmax;
  • Fungicide: Previcur Energy.
  • Vase de cultura: ghivece, jardiniere, tăvițe alveolate, pet taiat la 15 cm, etc;
  • Folie stretch.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Semanatul semintelor de varza:

Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune gaurirea la baza a sticlelor – Pet; completarea/umplerea cu substrat de cultura;

Se taseaza usor cu palma substratul de cultura si cu ajutorul unui creion (neascutit) se face o mica gaurica  adanca de 0,6-1 cm (adancimea de semanat la varza, Vezi fig.); distanta intre seminte trebuie sa fie de  2 cm sau 4-5 cm daca nu aplicam repicatul;

Se  seamănă 1 samanta la fiecare gaurica  si se acopera usor cu degetele prin tasare usoara;

Se uda utilizand o sticla cu capacul gaurit fin sau cu ajutorul unui pulverizator.  Prima udare (1) se poate face cu o  solutie de  Previcur Energy (1 ml / 1 l apa, acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” (Pythium spp.); putem repeta tratamentul la substrat dupa 15 zile sau imediat dupa repicat. Urmatorile udari se fac cu apa astfel incat substratul sa fie in permanenta reavan.

Daca se doreste  putem aplica peste ghiveci si o folie stretch (are rolul de a mentine umiditatea substratului pana ce semintele rasar). Ghiveciul se amplaseaza in locuri luminoase (dar nu cu soare direct), cu temperaturi de 23-25ºC (germineaza in cca. 4-5 zile);

Monitorizarea si ingrijirea rasadurilor

In permanenta monitorizam ghivecele, iar cand primele plantute isi fac aparitia (Vezi fig.) indepartam total folia stretch.

Plasam ghivecele in locuri cat mai luminoase, dar Atentie !!! fara lumina directa a razelor solare, care pot provoca arsuri grave.

Repicarea la rasadurile de varza se poate face cand plantutele au 2 frunze  adevarate (la cca. 9 zile de la rasarire, Vezi fig.).  Plantutele de varza se pot repica mai adanc – pana aproape sub cotiledoane.

Dupa ce apar  si se dezvolta complet frunze adevarate (rasaduri de peste 5 cm inaltime), putem fertiliza foliar cu Cropmax;

Dupa ce se dezvolta complet prima pereche de frunze adevarate  si apare urmatoarea pereche de frunze adevarate, putem fertiliza si la substrat prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile fără clor de tip NPK  ce contin mult fosfor (0,5 g / 1 litru apa, se uda normal). Se fertilizeaza de maxim doua (2) ori la interval de 15-20 zile.

Mai multe informatii despre fertilizarea rasadurilor puteti afla din articolul dedicat …  Fertilizarea rasadurilor la culturile horticole.

In zilele si intervalele cand temperaturile de afara (exterioare) trec de 8 ºC putem scoate pentru cateva ore rasadurile afara, acest lucru contribuie la o mai buna dezvoltare si calire (obisnuire) la conditiile de afara.

Răsadurile trebuie adaptate treptat la conditiile de afara cu 1-2 saptamani inainte de plantare. Acest lucru presupune scoaterea acestora (pe o perioada de 1-2 saptamani) afara in conditii de semiumbra – urmate de un soare slab si plin soare (inainte de plantat).

Daca adaptarea din apartament la exterior nu se va face treptat exista riscul ca in  gradina soarele arzător sa le ardă total după plantare.

Plantarea in gradina a rasadurilor de varza timpurie se face dupa 10-25 Martie (daca temperaturile o permit), atunci cand s-au inregistrat constant mai multe zile temperaturi de peste +6 ºC noaptea si prognoza din urmatoarele saptamani este favorabila culturii de varza. La plantare utilizam răsaduri de cca. 40 zile de la răsărire ce au 3-4 frunze adevărate bine dezvoltate.

Fig. 1 Producerea rasadurilor de varza in apartament, semanat

Fig. 2 Producerea rasadurilor de varza in apartament, plantute rasar

Fig. 3 Producerea rasadurilor de varza in apartament

Fig. 4 Producerea rasadurilor de varza in apartament

Fig. 5 Producerea rasadurilor de varza in apartament

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de varza in gospodarie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii