feb. 28 2024

Altoirea Pomilor cu Cleste si Masina de altoit complementara

Cele doua unelte/aparate/cleste/masini de altoit (cleste de altoit si masina de altoit complementara) in camp/gradina  se utilizeaza impreuna pentru altoirea ramurilor portaltoi, ce se incadreaza cu diametru intre 25-45 mm.

Acest tip de altoire este utilizat frecvent la schimarea de sortiment, atunci cand dorim sa inlocuim un soi cu altul, la specii precum mar, par, cires, prun, etc.

Altoirea cu cele doua aparate/masini de altoit se face  primavara (8 martie – mai).

Momentul ideal pentru debut la altoirea de primăvara este cel in care arbustul ornamental Forsythia x intermedia  a înflorit.

Altoirea  pomilor cu parechea de aparate de altoit (cleste si masina complementara)

Altoirea este una din metodele de înmulțire vegetativa a soiurilor de pomi.

Altoirea este posibila datorita „calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu„.

Altoirea cu cele doua unelte/aparate/cleste/masini de altoit (cleste de altoit si masina de altoit complementara) se utilizeaza la schimbarea de sortiment sau la altoirea pomilor maturi din samanta: cires franc, mar paduret, visin franc, par paduret, prun franc, etc.

Atât portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze, micoplasmoze/fitoplasmoze,  sau de cancer bacterian).

 

Variante de portaltoi pentru altoirea cu masina/aparatul de altoit:

Pentru ca altoirea sa reuseasca, in general, trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceiasi specie sau acelasi gen-compatibil, ex.  (Malus-genul silvestris-specia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.

La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde acest aspect:

Nr. crt. Specia (altoiul) Portaltoiul
1. Marul Marul franc (din samanta),  Marul paduret (Malus sylvestris)
2. Parul Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus pyraster)
3. Gutuiul Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par
4. Prunul Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersicul, Zarzarul
5. Ciresul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic-paduret (Cerasus avium), Visinul
6. Visinul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul

 

Ramurile portaltoi este obligatoriu sa se încadreze la locul altoirii in diametru 25-45 mm (limitare data de clestele/masina complementara).

 

Materiale si unelte necesare in altoire

-unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit cu varf curbat/briceag cosor, cleste de altoit 3T  (AR-INNCOMP ARTITEC 3L / HT-GRAFT 3T), cleste de altoit complementar in coroana (AR-INNCOMP ARTITEC Complementary Grafting tool / HT-GRAFT  CROWN).

Fig. 1  Uneltele necesare  in altoire

materiale: portaltoiul; ramuri altoi; banda de altoit sau banda pentru izolatii electrice (banda izolatoare TESA);  Mastic de altoit (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;

Reteta de mastic preparat in casa – ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.

 

ALTOIREA CU CLESTELE DE ALTOIT SI MASINA DE ALTOIT COMPLEMENTARA

Este o metoda de altoire ce utilizeaza masini/aparate/clesti manuale pentru altoit in camp/livada. Aceasta metoda este relativ usor de aplicat, rezultatele se vad repede 3-4 saptamani, executata corecta a altoirii asigura un procent de prindere sub 60% (procent mult inferior metodei „Altoirie sub scoarta in cap de altoire la Mar, Par, Prun, Cires” care trece de 90%)

 

Momentul altoirii: metoda se poate aplica primavara,  in perioada: 8 martie-15 mai, cu conditia ca afara sa fi fost cateva zile temperaturi de peste 10-15°C, pentru a pune seva in miscare si a da sanse mai mari calusarii rapide si implicit prinderii. Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi peste  10-15°C (zi calduroasa -insorita). Cu cat altoirea se face mai devreme (luna martie), cu atat sansele de prindere sunt mai mari.

Pentru altoirea cu masini/clesti de altoit  se vor folosi portaltoi cu ramuri ce au un diametru preferabil intre 25-45 mm.

Pentru altoirea cu masini/clesti de altoit  se vor folosi ramuri altoi ce au un diametru preferabil intre 11-13 mm.

 

 

Recoltarea ramurilor altoi:

Ramurile altoi se  recolteaza inainte de pornirea in vegetatie: fenofaza BBCH00 – mugurii se afla in repaus vegetativ total.

Ideal este sa utilizam ramuri altoi drepte, ce prezinta muguri vegetativi sănătoși si viabili; ca si tip de ramuri: ramurile lacome: ramuri lungi vegetative „poarta doar muguri vegetativi”, iau nastere din muguri dorminzi in urma taierilor de regenerare/taierilor mai severe; au pozitie verticala si aspect general de „antene”, au diametru de 11-13 mm.

Ramurile altoi, imediat dupa recoltare, se vor introduce cu grija (udam strict baza) cu baza intr-un vas cu cca. 3 cm de apa. Astfel, la umbra, ramurile altoi  se pot pastra pana la 3 zile. Atentie !!! zona bazala „uda” nu se utilizeaza la altoit si se inlatura prin taiere, la fel se procedeaza si cu zona de varf a ramurilor altoi.

Fig. 2 Ramurile altoi introduse intr-un vas cu cca. 3 cm de apa

Ramurile altoi se pot pastra la frigider  prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza egal la 30 cm, baza se înfășoară in șervetele umede (hartie igienica umeda), apoi cu totul se înfășoară complet in folie stretch (sau punga de plastic) si se pastreaza la frigider la 1,7°C … 4°C chiar si o (1) luna. Atentie !!! nu depozitati ramurile altoi in frigider in apropiere de fructe care in mod nadural elibereaza etilena (hormon vegetal care induce maturarea/senescenta).

Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sănătoși si de la soiuri valoroase ale caror fructe va plac.

Ideal  este sa efectuati altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.

 

Etapele altoirii cu masina/clestele de altoit

Prima operatiune este cea de identificare a unor ramuri portaltoi cu diametru de 2,5-4,5 cm.

Urmatoarea etapa presupune retezarea portaltoiului  la inaltimea dorita,  printr-o taietura perpendiculara (taietura in unghi drept / 90 grade) pe ramura cu ajutorul  fierăstrăului horticol / unei foarfeci pentru ramuri groase.

Fig. 3 Retezarea portaltoiului  la inaltimea dorita

Urmatoarea etapa o re[prezinta netezirea capului de altoit cu ajutorul briceagului cosor/cu varful curbat.

Fig. 4 Netezirea capului de altoit al portaltoiului cu ajutorul briceagului cu varful curbat

Pe portaltoi,  se utilizeaza masina/clestele/aparatul de altoit complementar in coroana (HT-GRAFT  CROWN), pozitionand cutitul pe o zona perfect sanatoasa (scoarta nu este afectata) si realizand cu aceasta o incizie marginala concava (in ramura portaltoi mama) de forma literei „V” sau „U”.  Pe o  ramura portaltoi se pot face de jur imprejur,  1-4 incizii marginale in care vom introduce tot atatea ramuri altoi.

Fig. 5  Utilizarea aparatului  de altoit complementar in coroana (HT-GRAFT  CROWN),  pe capul portaltoi pentru o incizie marginala concava

Fig. 6  Realizarea cu aparatul de altoit complementar in coroana (HT-GRAFT  CROWN), pe capul portaltoi a unei incizii marginale concave

Pe ramura altoi de dimensiuni potrivite (diametru 11-13 mm), vom utiliza masina/aparatul/clestele de altoit 3T  (HT-GRAFT 3T) cu ajutorul caruia  intr-o zona dreapta de internod,  vom obtine o sectiune „V” sau „U” convexa (in ramura altoi tata). Ramura pregatita va fi scurtata la 3 ochi (muguri),  iar la baza pe zona ce vine pozitionata spre interior (in lemn) se va elimina scoarta (intrucat nu este necesara) si imbinarea se face mai usor, dar ATENTIE !!! – vom pastra scoarta pe zona de exterior intrucat cambiul de sub aceasta va asigura prinderea (Vezi fig).

Fig. 7  Utilizarea clestelui  de altoit 3T  (HT-GRAFT 3T),  pentru a obtine in  ramura altoi a unei  sectiuni convexe 

Fig. 8  Eliminam scoarta pe 1 parte a sectiunii (partea ce vine prin cuplare la interior)

Urmatoarea etapa, presupune imbinarea ramurii altoi (tata) in incizia de pe portaltoi (mama), imbinarea se face astfel incat scoarta/coaja sa se potriveasca perfect la nivel la exterior, numai asa se va asigura prinderea. Ramura altoi se bate usor cu foarfeca de altoit, astfel incat imbinarea sa fie perfecta (coaja la coaja).

Fig. 9 Imbinarea ramurii altoi (tata) in incizia de pe portaltoi (mama)

Legarea cu banda de altoit /banda TESA pentru izolatii electrice  a zonei de altoire  – de pe portaltoi.

Fig. 10 Legarea cu banda de altoit /banda TESA pentru izolatii electrice  a zonei de altoire 

Aplicarea pe capul de altoire  si pe cap altoi a masticului de altoit   (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau ceara de altoit. Avem in vedere sa nu ramana nicio zona ranita / taiata fara sa fie acoperita cu mastic/ceara.

Fig. 11  Aplicarea pe capul de altoire  si pe cap altoi a masticului de altoit

Odata cu pornirea in vegetatie, se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei. Se poate intampla ca pomii care au grefati pe ei altoi sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.

Odata cu cresterea ramurilor altoi, acestea se vor lega/palisa si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant, animale, oameni.

Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura dupa 1-2 ani, atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste banda.

Fig. 12 Mare parte din altoi s-au prins si au pornit in vegetatie

Fig. 13  Pomi altoiti cu Cleste de altoit si Masina de altoit complementara, la 11 ani dupa altoire

Dezavantajele altoirii cu masina/aparatul/clestele de altoit

– lamele taietoare se deterioreaza rapid, sunt scumpe si trebuie inlocuite frecvent;

– este necesara o oarecare indemanare in utilizarea aparatelor de altoit;

– este necesara o oarecare experienta in alegerea ramurilor altoi si portaltoi;

– necesitatea utilizarii de ramuri altoi cu diametru intre 11-13 mm;

– procentul de prindere este mult inferior procedurii de altoire sub scoarta in cap de altoire;

– timpul necesar este mult mai mare comparativ cu metoda de altoire sub scoarta in cap de altoire;

– aparatele de altoit si lamele au un pret destul de ridicat, comparativ cu un banal briceag de altoire universal;

– reusita altoirii nu este sigura (altoi se pot prinde sau nu), asa ca pentru situatiile cu nereusita vom face o noua altoire in vara  (daca este posibil) sau in primavara viitoare;

– ramurile altoi cresc repede si mai ales in situatia altoirilor din coronament (de schimbare de sortiment), exista riscul ca acestea sa se rupa usor din cauza vantului. Cu cat se altoieste mai aproape de sol, cu atat riscul ruperii este mai mic, in general este obligatorie legarea/palisarea/sustinerea;

– unii pomi se pot usca in urma unei altoirii nereusite; etc.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea Pomilor cu Cleste si Masina de altoit complementara

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii