feb. 16 2024

Altoirea Ciresului Primavara sub scoarta in cap de aloire

Altoirea pomilor se practica de mii de ani, fiind menționata in scrieri inca din secolul I (29) î.Hr.; sau a fost menționata ca si procedeu in secolul al III-lea in  China antica.

Altoirea Cireșului sub scoarța in cap de aloire se face  primavara (8 martie – mai).

Momentul ideal pentru debut la altoirea de primăvara la cireș, este cel in care arbustul ornamental Forsythia x intermedia  a înflorit.

Altoirea  ciresului primăvara

Altoirea ciresului este una din metodele de înmulțire vegetativa a soiurilor de cireș.

Altoirea la cires este posibila datorita „calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu„.

Altoirea sub scoarta in cap de aloire la cires se folosește, atât pentru  inmultirea pomilor fructiferi cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la alt soi de pom, Vezi fig.).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  care imprima o anumita vigoare pomului, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Kordia, Regina, Ferrovia, etc.).

Atât portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze, micoplasmoze/fitoplasmoze,  sau de cancer bacterian).

 

Variante de portaltoi pentru cires:

Din samanta / portaltoi generativi (franc): Ciresul franc (Prunus avium)Ciresul salbatic (Cerasus avium var. silvestris),   Visinul comun (Prunus cerasus), Mahalebul (Prunus mahaleb), etc.

Vegetativi (se inmulteste prin marcotaj si/sau butasire): Colt, Gisela 5, Gisela 6, etc.

Este bine in general sa alegem portaltoi / diametru ramura altoita, cu grosimi ce variaza intre 1.5-5 cm, daca portaltoiul este mai gros reusita poate fi mai mica (creste riscul expunerii la boli si imposibilitatea calusarii „vindecarii integrale” 1:1.).

 

Materiale si unelte necesare in altoire

-unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal;

materiale: portaltoiul; ramuri altoi; banda de altoit sau banda pentru izolatii electrice (banda izolatoare TESA);  Mastic de altoit (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;

Reteta de mastic preparat in casa – ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.

 

ALTOIREA CIRESULUI  SUB SCOARTA IN CAP DE ALOIRE

Este o metoda des folosita, intrucat este relativ usor de aplicat, rezultatele se vad repede 3-4 saptamani, asigura un procent mare de prindere la cires „peste 90%”.

 

Momentul altoirii: metoda se poate aplica primavara  in perioada: 8 martie-15 mai cu conditia ca afara sa fi fost cateva zile temperaturi de peste 10-15°C (pentru a pune seva in miscare) si a face coaja portaltoiului sa se dezlipeasca mai usor. Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi peste  10-15°C „zi calduroasa -insorita”. Cu cat altoirea se face mai devreme (luna martie), cu atat sansele de prindere sunt mai mari.

Pentru altoirea sub scoarta/coaja in cap de altoire  se vor folosi portaltoi cu ramuri ce au un diametru preferabil intre 1,5-5 cm;

 

Recoltarea ramurilor altoi de cires:

Ramurile altoi de cires se  recolteaza inainte de pornirea in vegetatie: fenofaza BBCH00mugurii vegetativi/foliari  se afla in repaus vegetativ total.

Ideal este sa utilizam ramuri altoi cu grosimea de 0,4-0,8 cm ce prezinta muguri vegetativi sanatosi si viabili; ca si tip de ramuri: ramurile lacome (ramuri lungi vegetative „poarta doar muguri vegetativi„, iau nastere din muguri dorminzi in urma taierilor de regenerare/taierilor mai severe; au pozitie verticala si aspect general de „antene”) sunt ideale; ramura lunga (se utilizeaza zona cu muguri vegetativi); obligatoriu cu muguri vegetativi laterali / terminali   (dintr-un mugure vegetativ lateral/terminal iau naștere lăstari).

Ramurile altoi, imediat dupa recoltare, se vor introduce cu grija (udam strict baza) cu baza intr-un vas cu cca. 3 cm de apa. Astfel la umbra, ramurile altoi  se pot pastra pana la 3 zile. Atentie !!! zona bazala „uda” nu se utilizeaza la altoit si se inlatura prin taiere, la fel se procedeaza si cu zona de varf a ramurilor altoi.

Ramurile altoi se pot pastra o perioada lunga  la frigider  prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza egal la 30 cm, baza se înfășoară in șervetele umede (hartie igienica umeda), apoi cu totul se înfășoară complet in folie stretch (sau punga de plastic) si se țin la frigider la 1,7°C … 4°C chiar si o (1) luna. Atentie !!! nu depozitati ramurile altoi in frigider in apropiere de fructe care in mod nadural elibereaza etilena (hormon vegetal care induce maturarea/senescenta).

Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sănătoși si de la soiuri valoroase ale caror fructe va plac.

Ideal  este sa efectuati altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.

Fig. 1  Ramura altoi de cires

Etapele altoirii sub scoarta in cap de aloire la cires

Prima operatiune este acea de retezare la cep a portaltoiului (daca este o varga-faceti aceasta la 20-30 cm de la sol). Atentie ca ramura portaltoiului (poarta altoiul) sa aiba diametrul intre 1,5 si 5 cm. Retezarea se face sub un nod, pe o zona de internod drept si lung, perpendicular pe ramura cu ajutorul foarfecilor in functie de diametru sau cu fierastraul. Dupa retezare se face, daca este necesar netezirea capului cu ajutorul briceagului de altoit – mai ales in zona de contracutit a foarfecii, unde coaja se rupe usor;

Fig. 2  Retezarea la cep a portaltoiului

Relizarea in portaltoi in zona de internod, dreapta, a unei sectiuni longitudinale de circa 4-5 cm. Sectiunea se face cu ajutorul briceagului de altoit, pe care se apasa si se trage astfel incat sectiunea sa se faca pana la lemn;

Fig. 3  Zona de sectiune longitudinala

Fig. 4  Realizare sectiune longitudinala in portaltoi

Se face dezlipirea coajei de o parte si de alta a sectiunii, pe toata lungimea,  prin introducerea spatulei briceagului 2-3 mm sub coaja;

Fig. 5  Dezlipirea coajei de o parte si de alta a sectiunii

Altoiul (gros de  0,4-0,8 cm) se confectioneaza sub forma de pana ce are o sectiune oblica de aproximativ 4 cm. Sectiunea se face pe internod, pe partea opusa a mugurelui bazal. Se mai poate indeparta coaja (cca 1 mm) de o parte si de alta a sectiunii pana la cambiu (zona verde deschis), acest procedeu nu este obligatoriu dar ajuta la o mai buna prindere (creste contactul la nivel de cambiu). Pe centru ramane totusi o portiune de coaja neatinsa. Se păstrează doar 2-3 muguri pe ramura altoi, restul se suprima (ce a rămas se folosește la o noua altoire) prin scurtarea/taierea ramurii;

Fig. 6 Baza altoiului, sub forma de pana

Se face introducerea ramurii altoi in sectiunea longitudinala de pe portaltoi. Altoiul se introduce de sus in jos (ca intr-o teaca), ajutandu-ne si de spatula briceagului daca este cazul. Altoiul nu se introduce total, ci se lasa cu 2-3 mm mai sus (pentru o buna calusare, Vezi fig.);

Fig. 7  Introducerea ramurii altoi in sectiunea longitudinala de pe portaltoi

 

Legarea cu banda de altoit /banda TESA pentru izolatii electrice  a zonei de altoire  – de pe portaltoi.

Fig. 8 Legarea cu banda de altoit /banda TESA pentru izolatii electrice

Aplicarea pe capul de altoire  si pe cap altoi a masticului de altoit   (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau ceara de altoit. Avem in vedere sa nu ramana nici o zona ronita / taiata fara sa fie acoperita cu mastic/ceara.

Odata cu pornirea in vegetatie se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei. Se poate intampla ca pomii care au grefati pe ei altoi sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.

Odata cu cresterea ramurilor altoi, acestea se vor lega/palisa si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant, animale, oameni.

Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura dupa 1-2 ani, atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste banda.

Fig. 9  Aplicarea pe capul de altoire  si pe cap altoi a masticului de altoit

Dezavantajele altoirii

– reusita altoirii nu este sigura (altoi se pot prinde sau nu), asa ca pentru situatiile cu nereusita vom face o noua altoire in vara  (daca este posibil) sau in primavara viitoare;

– ramurile altoi cresc repede si mai ales in situatia altoirilor din coronament (de schimbare de sortiment), exista riscul ca acestea sa se rupa usor datorita vanului. Cu cat se altoieste mai aproape de sol, cu atat riscul ruperii este mai mic;

– unii pomi se pot usca in urma unei altoirii nereusite.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

Fig. 10 Dupa 1 luna mugurii pornesc in vegetatie

Fig. 11 Apar noi cresteri/lastari si frunze pe altoi din mugurii vegetativi

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea Ciresului Primavara sub scoarta in cap de aloire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii