Horticultorul.ro

iun. 26 2020

Cultura de Zmeura Neagra: plantare, înființare, întreținere, soiuri, recoltare

Cultura de Zmeura Neagra  este relativ – usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Zmeur negru nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

Zmeurul Negru (Rubus occidentalis) este o specie de zmeur  originara din Estul Americii de Nord.. De la zmeurul negru  se  utilizează fructele (zmeura) de tip polidrupe (numeroase drupeole grupate) care se desprind de receptaculul, de pana la 1,2-1,5 cm diametru, greutate de pana la 2 g/fruct, forma este globuloasa; culoare violet inchis –  neagra (Vezi fig.) cu gust dulceag. Fructele de zmeura neagra (Rubus occidentalis) sunt bogate in antioxidanti, depasind cu 10 % nivelul de antioxidanti care se regaseste in afinele de cultura, ajungand astfel la 300-5500 μ mol TE /100g,  ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value; USDA recomanda pentru sanatate consumul a 300-5000 ORAC/zi, cantitate care se gaseste in doar 100 g zmeura neagra. O planta matura de zmeur de cultura poate da circa 4  kg de fructe.

 

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Vantul

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului (pH-ul)

 

CULTURA DE ZMEUR  NEGRU

Soiuri de Zmeur negru

Infiintarea culturii

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la zmeurul negru

Instalarea sistemului de sustinere

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA ZMEURA NEAGRA

Completarea golurilor

Prașile superficiale

Inierbarea  intervalului dintre randuri

Taierea  plantelor de zmeur negru

Irigarea prin picurare

Recoltarea fructelor de zmeur negru

Fertilizarea anuala

Combaterea bolilor si daunatorilor

Boli la zmeurul negru

Daunatori la zmeurul negru

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE ZMEUR NEGRU 

Temperatura  –  zmeurul negru este o planta ce prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 4ºC, iar cea maxima absoluta, de 30ºC. In perioada de repaus, partea aeriana a zmeurului de gradina poate suporta temperaturi negative, de pana la -26 … -30 ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la temperaturi sub -1°C.

Vantul – cultura de zmeur negru se amplasează in locuri adăpostite, ferite pe cat posibil de vânt.

Lumina – zmeurul negru (Rubus occidentalis) vegeteaza si fructifica abundent  in conditii de lumina (locuri insorite – temperament de lumina).

Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, zmeurul negru prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.

Intrucat este o specie iubitoare de lumina, este recomandata (unde este posibila) o orientare a randurilor Nord-Sud, iar cultivata pe terenuri in panta, randurile se vor intinde pe curbele de nivel.

Umiditatea (apa): plantele de zmeur negru (Rubus occidentalis)  prefera solul reavan. In perioada de crestere/dezvoltare a tulpinilor si fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea recoltelor (atât din anul curent cat si din anul urmator). Astfel, la zmeurul negru se impune obligatoriu irigarea prin picurare cu doua linii de picurare de o parte si de alta a randului in perioadele de seceta (in verile toride si secetoase, etc.), pentru a obtine o productie constanta si  de calitate (fructe mari) si pentru a prevenii uscarea/pierderea plantelor.

Planta de zmeur negru  nu tolerează excesul de umiditate in sol (la nivelul radacinilor).

Plantatia de zmeur negru  nu se înființează pe terenuri cu pânza de apa freatica la suprafață (apa freatica trebuie sa fie la adâncimi mai mari de 1,7-2 m);

Solul:  planta de zmeur negru prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate  si bine drenate. Zmeurul negru vegeteaza bine in soluri mijlocii-usoare: lutoase, nisipo-lutoase, suporta greu si solurile argiloase; Se întâmpla frecvent, ca la unele soiuri in situația unor soluri bogate in carbonați de calciu (CaCO3), sa apară cloroze puternice pe frunze/lastari. Clorozele prezente frecvent la unele soiuri  pot afecta grav plantele si producția;

Reactia solului: zmeurul negru (Rubus occidentalis)   prefera solurile cu un pH de 5.9-7.

In conditiile aplicarii  unei agrotehnici necorespunzatoare (umiditatea la sol insuficienta, lipsa elementelor nutritive, absenta taierilor, etc.), fructele raman mici de calitate inferioara.

 

CULTURA DE ZMEUR  NEGRU

Zmeurul negru (Rubus occidentalis)    este o specie arbustiva (arbust – semiarbust), ale carei tulpini trec usor de de 2,5  metri si pot ajunge pa 4 m.

Zmeurul negru va intra pe rod in anul al 2-lea de la plantare, intrucat este o specie neremontanta (nu produce flori si fructe pe tulpini in primul an) de tip  floricane (produc flori si fructe in sezonul 2 de vegetatie al tulpinilor). Un ciclu de crestere si fructificare dureaza 2 ani.

Cultura de zmeur este mentinuta pana la 13-15 ani.

Fructificarea este de tip  floricane – produc flori si fructe in sezonul/anul 2 de vegetatie al tulpinilor.

Tulpinile sunt lungi si se arcuiesc usor, acestea prezinta ghimpi pe toata lungimea;

Zmeurul negru are in sol  rizomul (tulpina subterana) din care pornesc radacinile  fibroase. Pe radacinile tinere se regasesc numerosi muguri adventivi, din care iau nastere drajoni. Inradacinarea la zmeurul negru este superficiala 30 cm.

Soiuri de Zmeur negru: 

Soiurile de  zmeur negru sunt  autofertile iar polenizarea este entomofila (albine, bondari, etc.).

Dintre soiurile de zmeur negru enumeram: Black Jewel, Cumberland, Bristol, Black Diamond, etc.

Infiintarea culturii de Zmeur Negru

Culturile de zmeur se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 15°, pentru a putea fi lucrat mecanizat cu usurinta).

Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, zmeurul negru prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce, la o adancime de 50-60  este recomandata mai ales la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase). Scarificarea terenului in cruce înlocuiește cu succes lucrarea de desfundat la 40-50 cm.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna (cu 4 saptamani înainte de plantat), printr-o arătura la 30-35 cm sau săpat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol. La fertilizarea de baza  se pot adauga si ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” 10 t/Ha).

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini, maruntim si nivelam cu ajutorul frezei, motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de zmeur negru  se face utilizand  material de plantat certificat (liber de boli: viroze, cancer bacterian, etc.) obtinut in pepiniera in varsta de 1 an. Se vor utiliza plante la ghiveci (cu pamant pe radacini) sau cu radacinile nude. In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 3.704 plante / ha (pentru o distanta de 3 m intre randuri si 0,9 m intre plante pe rand).

Plantarea la zmeurul negru in gradina si camp – se face la distanta de 2,7-3 m intre randuri si 0,9 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam zmeurul negru  toamna tarziu sau primavara devreme, dar se poate face plantatul pe toata  perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 30 cm adancime. Plantele (butasii) de zmeura neagra  fara pamant pe radacini (cu radacinile nude)  se introduc in groapa cu radacinile la  maxim 5  cm adancime sub nivelul solului. Plantele la ghiveci (cu pamant pe radacini) se introduc in sol la aceeasi adancime ca cea din ghiveci.

Dupa plantare, tulpina se scurteaza/taie la 20 cm deasupra solului.

Instalarea unui sistem de sustinere de tip spalier  monoplan – asemanator cu cel pentru vita de vie (diferă doar numarul de sarme/etaj si distantele intre sarme)  este absolut necesara la zmeurului negru, intrucat tulpinile sunt foarte lungi si se arcuiesc usor. Sistemul de sustinere se instaleaza inca din  anul I (1), iar tulpinile de zmeur se vor palisa (legat dupa taiere) sau dirija (in timpul sezonului de vegetatie) pe acesta. Sistemul de susținere de tip spalier monoplan ușurează mult: lucrările solului, erbicidatul, cositul, recoltatul, combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Palisarea/legarea  tulpinilor/lastarilor de sistemul de sustinere se face  utilizand: sfoara de legat din cânepa sau plastic; rafie, alte deșeuri textile, etc.

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE ZMEUR  NEGRU

Completarea golurilor este necesara, întrucât din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, după intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afâna solul si a combate buruienile  pe rand,  se fac prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat „ogor negru”) pe intervalul dintre randuri circa 3-4 prașile superficiale (la adancimea de 5 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

Atentie !!! in perioada de creștere-dezvoltare-maturare/recoltare a fructelor NU se efectueaza lucrari care generează praf. Există riscul ca praful depus pe fructe sa le faca improprii pentru utilizare.

La culturile de zmeur negru se poate face înierbarea  intervalului dintre randuri  (inierbarea se face in anul II de la plantare), unde vom efectua cositul periodic. Atentie !!!  de o parte si de alta a randului cca. 0,6 m se mentin la nivel de ogor negru.

 

Taierea  plantelor de zmeur negru

Zmeurul negru  fructifica  incepand din anul 2  de la plantare, intrucat este un zmeur de tip  floricane (produc flori si fructe in sezonul 2 de vegetatie al tulpinilor).

Pe tulpinile roditoare de 2 ani, specifice soiurilor floricane, din mugurii prezenti pe acestea  vor aparea lastari ce poarta in varf  inflorescente.

Taierea in verde

Vara, imediat dupa fructificare – tulpinile de 2 ani care au fructificat (usor de recunoscut intrucat au purtat rod), se pot taia de la baza fara a lasa cioturi.

Pe timpul sezonului de vegetatie tulpinile  de 1 an se pot carni (li se taie varful) in momentul cand au ajuns deasupra ultimei sarme a sistemului de sustinere si au trecut de 2,2-2,5 m.

Tot in vegetatie se poate proceda la normarea tulpinilor nou aparute (de 1 an) la maximum 4 tulpini/planta.

Taierea de formare la zmeurul negru

Imediat dupa plantare, la plantele cu radacinile nude, tulpina se va scurta la 15-20 cm deasupra solului.

Taierea in uscat (primavara devreme)

Taierea in uscat presupune eliminarea (de la baza fara a lasa cioturi) tulpinilor de 2 ani care au fructificat si s-au uscat (devin maro-uscat sau censii). Acestea sunt usor de recunoscut, întrucât au purtat fructe si au lastari fructiferi;

Tulpinile de 1 an (care urmeaza sa fructifice) se vor scurta la 2,2 metri si palisa sub forma de evantai.

Se vor elimina de asemenea tulpinile: subtiri, uscate, rupte, deformate, etc.

Se dirijeaza/paliseaza  pe sarmele sistemului de sustinere tulpinile ramase in urma taierii.

In sezonul de vegetatie, se recomanda dirijarea tulpinilor  printre sarmele sistemului de sustinere si eventual palisarea acestora.

Irigarea prin picurare (doua linii de picurare de o parte si de alta a randului) la zmeurul negru este obligatorie, pentru a mentine solul reavan, pentru a prevenii uscarea prematura a plantelor si pentru a  obtine fructe de calitate. Irigarea se va face in perioadele toride si secetoase din vara (sau in perioadele de seceta prelungita), utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala, prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile. Irigarea se face pana cel mult la finele lunii  august, dupa care se intrerupe treptat pentru a permite o buna maturare/coacere  a lemnului tulpinilor, creând astfel o buna rezistenta la inghet.

Pentru a putea efectua cu usurinta lucrarile solului (sapat) pe rand, linia de picurare se poate amplasa pe primul rand de sarme.

Recoltarea fructelor de zmeur negru

Recoltarea zmeurei negre se face manual, eșalonat, pe măsura ce ajung la maturitatea de consum/prelucrare. Recoltarea se face la coacerea deplina cand fructele se desprind usor  si prezinta gustul si aroma specifica soiului.

 

Fructele de zmeur negru – zmeura neagra  sunt de tip polidrupe (numeroase drupeole grupate), grupate cate 3-6 la varful unui lastar fructifer, acestea se desprind usor de receptaculul, cu 1,5 cm diametru, greutate de pana la 2 g/fruct, forma globuloasa, culoare violet-inchis,  albastru inchis-neagra (Vezi fig.) cu gust dulceag si aroma specifica.

Recoltarea diurna se face dimineata (dupa ce s-a luat roua) la fructele destinate consumului in stare proaspata si pe intreg parcursul zilei la cele care au ca si destinație industrializarea.

Zmeura neagra  se consuma in stare proaspata (imediat dupa recoltare intrucat sunt perisabile) sau in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, vermut, prajituri, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe congelate,  etc.

Fertilizarea anuala  la cultura de zmeur negru

Fertilizarea de baza  anuala efectuata in intervalul (1-15 martie) cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente, cca 150 kg/ha) granulate.

Fertilizarea faziala se poate face pe parcursul sezonului de vegetație utilizând fertilizanți  hidrosolubili sau lichizi administrați prin intermediul sistemului de irigare prin picurare.

Se pot face si fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de mur si combaterea carentelor/clorozelor.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator (de sol si frunze). Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

Combaterea bolilor si daunatorilor la zmeura neagra

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt adaptate sensibilitatilor manifestate de anumite soiuri dar si frecventei/presiunii atacului.

Boli la zmeurul negru:

Daunatori la zmeurul negru:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Zmeurul Negru (Rubus occidentalis)

Fig. 2 Zmeurul Negru (Rubus occidentalis)

Fig. 3 Zmeurul Negru (Rubus occidentalis)

Fig. 4 Zmeurul Negru (Rubus occidentalis)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Zmeura Neagra: plantare, înființare, întreținere, soiuri, recoltare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.