ian. 04 2025
Taierea la Cires: de fructificare, intretinere
Taierea de Intretinere / Fructificare / Rodire / Productie in uscat (in perioada de umflare a mugurilor – BBCH01) la cires se efectueaza: in sistemul de cultura extensiv „clasic” la 2-3 ani, iar in sistemele de cultura intensiv, superintensiv la 1 an.
Momentul considerat ideal/optim pentru taierile in uscat la cires se gaseste in intervalul: 20 Februarie – Martie, cu 1-2 saptamani inainte de fenofaza BBCH 01 (dezmugurit – mugurii sunt umflati, solzi maro-deschis sunt vizibili; solzii se departeaza si au marginile de culoare mai deschisa). Momentul ideal este considerat aunci cand seva s-a pus in miscare, cambiul intra in activitate (genereaza tesut de cicatrizare „calus”) si este posibila calusarea/cicatrizarea rapida a ranilor rezultate in urma taierilor un uscat. Totusi, in livezile mari taierile vor incepe ceva mai devreme (in februarie) in repaus vegetativ (BBCH00).
Taierile se efectueaza atunci cand temperaturile exterioare o permit (peste 5⁰C), lipsa precipitatii, lipsa vant.
Rolul taierilor de rodire in uscat la cires este acela de a:
– ramane in parametri tipului de coroana ales: taieri pentru limitarea inaltimii, diametrului, grosimii ce ocupa excesiv spatiul dintre randuri;
– norma rodul (mugurii de rod) pe pom si implicit productia. Daca se doresc fructe mari, este important sa normam mugurii de rod prin taieri;
– asigura o expunere cat mai buna la lumina a lastarilor, fructelor, frunzelor;
– asigura o cat mai buna circulatie a aerului la nivelul coroanei;
– asigura o recolta de calitate cu fructe mari, care isi ating potentialul genetic;
– prevenii extinderea coroanelor dincolo de parametri proiectați;
– stabilii un echilibru intre partea aeriana (coroana) si cea subterana (sistemul radicular);
– prevenii aparitia cireselor de slaba calitate (mici, putine zaharuri, ferimitate redusa) care sunt prezente, in general, pe buchetele de mai imbatranite (peste 3 ani) si umbrite, motiv pentru care taierile la cires sunt obligatorii;
– stabilii unui echilibru intre fructificatie si coroana pomului: tulpina, sarpante (ramuri permanente de schelet, ramificatii de ordinul I, brate), subsarpante (ramificatii de schelet permanente, de ordinul II, III), semischelet (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod), ramurile de rod, care trebuie sa sustina greutatea rodului fara a exista riscul de: rupere, despicare, torsionare, frangere, etc.;
Echipamente si materiale necesare pentru taiere: foarfeca horticola (poate fi manuala, electrica, etc.), foarfeci pentru ramuri groase, foarfeca pentru taiat la inaltime (poate fi telescopica, manuala, electrica, etc.), fierastraul pomicol, scari, platforme pentru recoltat si taiat pomi, mastic cicatrizant pentru sigilat rani, furtun garou din vinil pentru legat pomi, etc.
Recomandari pentru Taierile de Intretinere – Fructificare – Rodire -Productie la Cires
♦ Prin taieri vom pastra in parametri tipului / formei de coroana (forma arhitectonica de taiere) ales la cires astfel:
– in sistemul extensiv „clasic”: Piramida Etajata Rarita, Piramida Neetajata „Leader Modificat”, Piramida Mixta, Vas Inatarziat „Piramida Intrerupta”, Palmeta Liber Aplatizata, Kym Green Bush (KGB), etc.;
– in sistemul intensiv: Palmeta Etajata Cu Brate Oblice, Tufa, Tufa Vas, Vas Intarziat, Vas Aplatizat, Vas ameliorat (vas American), Palmeta Evantai, Fus Tufa, Drapel Marchand, Tall Spindle Axe (TSA), Spanish Bush (SB), etc.;
– sistemul superintensiv (au in general coroana preformata in pepiniera): Upright Fruiting Offshoot (UFO), Super Slender Axe (SSA), etc.
♦ Inainte de inceperea taierilor la cires este bine sa cunoastem: ramurile de rod in devenire la cires (Pintenul) si ramurile de rod propriu-zise la cires (Buchete de mai „buchet”, Mijlocie, Pleata, Lunga);
♦ Utila este si cunoașterea mugurilor de rod la cires;
♦ Taierile trebuie adaptate si tipurilor/grupei de fructificare ale soiurilor de cires:
– grupa care fructifica pe ramuri scurte – tip „SPUR”: Buchete de mai (buchet), ex. soiurile: Ferrovia, etc.
– grupa care fructifica – tip STANDARD: pe ramuri Buchete de mai, Mijlocii, Lungi, Plete. In functie de ramurile care predomina pe pom/in coronament, se impart in:
A – Predominant pe buchete de mai (soiuri ca Van, Stella, etc.);
B – Predominant pe mijlocii (Boambe de Cotnari, etc.);
C – Predominant pe plete (Ramon Oliva). Soiurile de cires fructifica in mare parte pe ramuri de tip buchete de mai si mijlocii;
♦ La inceputul intrarii pe rod, cand ramurile au cresteri viguroase, se procedeaza la scurtarea acestora cu: 1/3, 1/2 sau 2/3 (la 60-90 cm, deasupra unui mugure exterior) dupa caz, pentru a stimula ramificarea si aparitia in viitor a numeroase ramuri de rod;
♦ Taierile de intreinere la ciresii in plina rodire se incep cu aducerea/mentinerea coroanei la forma si dimensiunile proiectate (latime/grosime, lungime si inaltime; diametru), se procedeaza la scurtarea ramurilor de semischelet, etc., care micsoreaza spatiul dintre randuri, de asemenea se vor reduce si ramurile care cresc excesiv inaltimea pomului;
♦ Se are in vedere ca sarpantele, subsarpantele, sa fie uniform garnisite cu ramuri de semischelet, ramuri de rod cu potențial productiv;
♦ Asupra ramurilor tip Buchete de mai nu se intervine direct prin taiere, ci acestea, odata cu imbatranirea (dupa cca. 5-6 ani), se elimina prin scurtarea si intinerirea ramurilor suport de semischelet;
♦ Ramura de rod de tip Mijlocie, poate fi eliminata in situația cand sunt prea dese, acestea se răresc la cca. 15 cm una de alta. Daca ramura mijlocie este prea lunga (peste 30 cm), poate fi scurtata (cu 1/3 sau 1/4), pentru a stimula ramificarea si aparitia de noi ramuri de rod;
♦ Ramura de rod de tip Lunga, poate fi scurtata (la 50-60 cm, deasupra unui mugure exterior), pentru a stimula ramificarea si aparitia de noi ramuri de rod. Ramura lunga se intalneste ca ramura de prelungire a scheletului (sarpante, subsarpante). Ramura lunga este frecvent intalnita in tinerete, cat si dupa efectuarea lucrarilor de regenerare a scheletului.;
♦ Semischeletul se intinereste treptat/alternativ (intinerirea se distribuie uniform in coronament), la fiecare 3 – 5 ani (Atenție !!! – nu mai mult de 5 ani intrucat mugurii dorminzi se trezesc greu la viata si regarnisirea ramurilor de semischelet devine imposibila), prin scurtare spre exterior deasupra unui buchet de mai mai viguros. In urma scurtarii se pastreaza daca se poate pe ramura de semischelet ramasa circa 5-6 ramuri de rod (buchete de mai, ramura mijlocie);
♦ Semischeletul se mai intinereste la fiecare 3 – 5 ani si prin taierea la cep (en – „stub cut”) de 10-30 cm. Nu facem taieri in ramuri mai batrane de 5 ani (Atenție !!! – nu mai mult de 5 ani, intrucat mugurii dorminzi se trezesc greu la viata si regarnisirea ramurilor de semischelet devine imposibila), mai groase de 3 cm, iar rana o sigilam obligatoriu cu mastic cicatrizant. Se poate întâmpla frecvent ca din ramurile tăiate la cep, doar pe 30% dintre acestea, mugurii dorminzi sa se trezeasca la viata si sa apara ramuri noi, restul ramurilor se vor usca;
♦ Ramurile subtiri care atarna, sau vor atarna sub greutatea fructelor se elimina (exceptie fac soiurile care fructifica predominant pe plete ex. Ramon Oliva);
♦ Daca se doresc fructe mari, de calitate se procedează anual la o reducere a rodului cu cca. 20 %;
♦ Taietura ramurilor se realizeaza doar in unghi de 45 grade, pentru a evita stagnarea indelungata a umiditatii si a apei de ploaie pe rana;
♦ In urma taierilor un cires poate pierde pana la 20 % din ramurile de rod; etc.
Atentie !!!
Intr-un cires este interzisa taierea ramurilor cu diametru peste 4-5 cm, întrucât vindecarea nu mai este posibila si exista riscul ca pomul sa se usuce in cativa ani, datorita ranilor produse;
Este obligatoriu ca toate ranile de peste 1 cm, sa fie sigilate cu mastic cicatrizant de taiat, intrucat ciresul dezvolta frecvent clei (gomoze);
Imediat dupa taierea pomilor se va efectua un tratament cu produse cuprice (stropirea albastra).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea la Cires: de fructificare, intretinere