ian. 01 2025
Taierea la Prun: de fructificare, intretinere
Taierea de Intretinere / Fructificare / Rodire / Productie in uscat (in perioada de repaus vegetativ – BBCH00) la prun se efectueaza anual in gradini si livezi, in intervalul Ianuarie – inceput de Martie (ranile peste 1 cm se vor sigila obligatoriu cu mastic cicatrizant), la pomii care au intrat pe rod. Totusi, daca nu sunteti presati de timp, incercati sa amanti taierile spre finele iernii-primavara.
Momentul considerat ideal/optin pentru taierile in uscat la prun se gaseste in intervalul: 15 Februarie – Martie si fenofaza BBCH 00 (solzii sunt foarte apropiați, solzii sunt de culoare maro-inchis). Taierile trebuiesc finalizate inainte de fenofaza BBCH 01 (dezmugurit – mugurii sunt umflati & alungiti, solzi maro-deschis sunt vizibili; solzii se departeaza si au marginile de culoare mai deschisa).
Taierile se efectueaza atunci cand temperaturile exterioare o permit (peste 5⁰C), lipsa precipitatii, lipsa vant.
Taierile vor fi adaptate specificului de fructificare: pe ramuri scurte – tip „spur” (buchete, buchete ramificate), pe ramuri tip mijlocii, lungi pentru fiecare soi in parte si evident pentru tipul de coroana ales.
Rolul taierilor de rodire in uscat la prun este acela de a:
– ramane in parametri tipului de coroana ales;
– mentine semischeletul (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod) si ramurile de rod cat mai aproape si uniform distribuite pe sarpante (ramuri permanente de schelet, ramificatii de ordinul I, brate) si subsarpante (ramificatii de schelet permanente, de ordinul II, III);
– asigura o expunere cat mai buna la lumina a lastarilor, fructelor, frunzelor;
– asigura o cat mai buna circulatie a aerului la nivelul coroanei;
– norma rodul (mugurii de rod) pe pom si implicit, alaturi de alte metode acela de a norma productia;
– prevenii o eventuala intrare in alternanta de rodire, fenomen ceva mai rar la prun;
– asigura o recolta de calitate cu fructe mari, care isi ating potentialul genetic;
– prevenii cresterile vegetative luxuriante;
– prevenii extinderea coroanelor dincolo de parametri proiectați;
– prevenii deplasarea rodului spre partea superioara a coronamentului;
– stabilii un echilibru intre partea aeriana (coroana) si cea subterana (sistemul radicular);
– stabilirea unui echilibru intre fructificatie si coroana pomului (tulpina, sarpante, subsarpante, semischelet, ramurile de rod, etc.) care trebuie sa sustina greutatea rodului fara a exista riscul de: rupere, despicare, torsionare, frangere, etc.
Echipamente si materiale necesare pentru taiere: foarfeca horticola (poate fi manuala, electrica, etc.), foarfeci pentru ramuri groase, foarfeca pentru taiat la inaltime (poate fi telescopica, manuala, electrica, etc.), fierastraul pomicol, scari, platforme pentru recoltat si taiat pomi, mastic cicatrizant pentru sigilat rani, furtun garou din vinil pentru legat pomi, etc.
Recomandari pentru Taierile de Intretinere – Fructificare – Rodire -Productie la Prun
♦ Prin taieri vom pastra in parametri tipului / formei de coroana (forma arhitectonica de taiere) ales la prun astfel:
– in sistemul extensiv „clasic”: piramida etajata rarita, piramida neetajata „leader modificat”, piramida mixta, vas intarziat „piramida intrerupta”, etc.;
– in sistemul intensiv: fus subtire „slender spindle”, fus liber aplatizat, palmeta liber aplatizata, palmeta etajata cu brate oblice, tufa, tufa vas, vas ameliorat (vas American), etc.;
– sistemul superintensiv: fus tufa, fus subtire „slender spindle”, etc.
♦ In perioada de tinerete si la inceputul rodirii prunului, taierile vor fi mai reduse;
♦ Inainte de inceperea taierilor la prun este bine sa cunoastem: ramurile de rod in devenire la prun (pintenul, smiceaua) si ramurile de rod propriu-zise la prun (buchet/buchete ramificate, mijlocie, lunga, spin);
♦ Utila este si cunoașterea mugurilor de rod la prun;
♦ In general, in partea superioara a coroanei taierile sunt mai intense pentru a stimula patrunderea luminii si circulatia aerului in coronament;
♦ Taierile trebuie adaptate si tipurilor/grupei de fructificare ale soiurilor de prun:
– grupa care fructifica pe ramuri scurte – tip „Spur”: Buchet / Buchete ramificate, ex. soiurile: Agen, Stanley, Centenar, Tuleu timpuriu, Nectarina rosie, Record, Minerva, etc.
– grupa care fructifica pe ramura tip Mijlocie ex. soiurile: Carpatin, Tuleu gras, Silvia, Diana, Gras Romanesc, Vanat Romanesc, etc;
– grupa care fructifica pe ramura tip Mijlocie si Buchet
– grupa care fructifica pe ramura tip Mijlocie si Lunga
♦ Taierile de intreinere la prun se incep cu aducerea/mentinerea coroanei la forma si dimensiunile proiectate (latime/grosime, lungime si inaltime; diametru), se procedeaza la scurtarea ramurilor de semischelet care micsoreaza spatiul dintre randuri, de asemenea se vor reduce si ramurile de semischelet care cresc excesiv inaltimea pomului;
♦ Se are in vedere ca sarpantele, subsarpantele, sa fie uniform garnisite cu ramuri de semischelet, ramuri de rod cu potential productiv;
♦ Asupra ramurilor tip buchet si formatiuniilor fructifere de tip buchet ramificat, nu se intervine direct prin taiere, ci acestea, odata cu imbatranirea (dupa cca. 4 ani), se elimina prin scurtarea si intinerirea ramurilor suport de semischelet;
♦ Ramura de rod de tip Mijlocie, poate fi eliminata in situația unor ramuri de vigoare redusa/debile sau in situatia cand sunt prea dese, acestea se raresc la cca. 15 cm una de alta. Daca ramura mijlocie este prea lunga, poate fi scurtata (cu ½ sai 1/3), pentru a stimula ramificarea si aparitia de noi ramuri de rod;
♦ Ramura de rod de tip Lunga, poate fi scurtata (cu 1/3-1/2), pentru a stimula ramificarea si aparitia de noi ramuri de rod;
♦ In situatia soiurilor ce fructifica pe ramuri de rod mai lungi de tip Lunga, Mijlocie periodic se va proceda la: scurtarea semischeletului, rarilea ramurilor la 15-20 cm, si eventual scurtarea ramurilor ce trec de 35 cm (cu ½ sau 1/3, dupa caz);
♦ Semischeletul tanar, prea lung (peste 60 cm) se scurteaza inca de la varsta de 2 ani cu 1/3 sau ½ din lungime, dupa caz;
♦ Ramura de rod lunga apare in general la unele soiuri doar in tinerete, iar la altele este specifica soiului. Ramura de rod tip lunga, se poate scurta sau nu, dupa caz cu 1/3 (deasupra unui mugure exterior);
♦ Din eventualele ramuri anticipate (ramuri fice formate in acelasi an cu ramura mama, acestea sunt de obicei florifere) ce pot aparea, se retin doar cele viguroase cu potential, iar restul se suprima;
♦ In situatia supraincarcarii cu muguri de rod, se impune adesea scurtarea semischeletului inca de la varsta acestuia de 2 ani.
♦ In functie de tipul de fructificare, semischeletul se va scurta la 3-5 ani, astfel incat sa il intinerim, sa pastram rodul cat mai aproape de baza ramurii si sa eliminam formatiunile fructifere (epuizate, degarnisite, imbatranite, uscate);
♦ La unele soiuri se impune ca o (1) data la 5-6 ani sa facem si scurtarea scheletului (sarpante subsarpante);
♦ La pomii care rodesc este important ca ramurile anuale de la exteriorul coroanei sa atinga 0,3-0,4 m lungime, daca cresterile sunt mai reduse este important sa scurtam semischeletul pentru a stimula cresterile vegetative;
♦ La pomii ce inregistreaza cresteri puternice (ramuri lacome – lungi ca niste antene, ramurile anuale de la exteriorul coroanei de peste 0,5-0,6 m lungime), vom păstra un numar cat mai mare de muguri de rod, pentru intrarea pomului in echilibru (intre capacitatea de rodire si cresterile vegetative);
♦ Pentru soiurile la care sub greutatea fructelor apar pe semischelet „arcade de rodire”, intinerirea semischeletului se face la 4-5 ani, pe zona de curbura maxima;
♦ Ramurile cu crestere verticala inclusiv cele lacome, prezente deasupra ramurilor de schelet (sarpante, subsarpante) se pot suprima de la baza (daca cresc spre interiorul coroanei, daca sunt prea dese), sau se scurteaza cu 1/3 sau ½ (la cca. 12 muguri, deasupra unui mugure exterior sau a unei ramuri anticipare cu pozitie spre exterior). Pe pom, preferam sa pastram ramurile cu crestere orizontala si oblica pozitionate lateral.
♦ In general, nu se pastreaza pe pomi cepi grosi cu pozitie verticala, intrucat din acestia, frecvent, apar ramurile lacome (ramuri lungi vegetative „poarta doar muguri vegetativi”, iau nastere din muguri dorminzi in urma taierilor de regenerare/taierilor mai severe; au pozitie verticala si aspect general de „antene”), care sunt nedorite in pom;
♦ Eventualii lastari ce pornesc de la baza tulpinii, de sub punctul de altoire (din portaltoi), se suprima;
♦ Scurtarea periodica a scheletului (sarpante si subsarpante) si semischeletului este obligatorie, pentru a prevenii, mai ales la soiurile predispuse la supraincarcare, frangerea si dezbinarea ramurilor;
♦ Ramurile concurente, frante (sub greutatea rodului), uscate, debile, deformate de greutatea rodului, ranite, cioturi uscate, se elimina de la baza sau se scurteaza (la 15-20 cm) dupa caz; etc.
Atentie !!!
Este obligatoriu ca toate ranile de peste 1 cm, sa fie sigilate cu mastic cicatrizant de taiat, intrucat prunul dezvolta frecvent clei (gomoze);
Imediat dupa taierea pomilor se va efectua un tratament cu produse cuprice (stropirea albastra).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea la Prun: de fructificare, intretinere