nov. 19 2018
Soiuri Romanesti de vita de vie pentru Struguri de masa
In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri de vita de vie de masa sau mixte (masa si vin). Performantele soiurilor de vita de vie de masa romanesti sunt recunoscute pe plan international (soiul Victoria) si cuprind soiuri ce acopera toate cele 7 epoci de maturare a strugurilor, dar si toate grupele de vita de vie: vita de vie nobila, vita de vie rezistenta „hibrizi inobilati”, soiuri apirene „fara samburi” (struguri de masa si pentru stafide) de vite de vie cuprinse in toate cele 7 epoci de maturare.
I. Vita de Vie Nobila – Roditoare Europeana
♦ Victoria – autori Victoria Lepădatu, Gheorghe Condei – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 550 g, pielita este groasa si aderenta la miez, acumuleaza 140 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01 – 31 august).
♦ Greaca – autor Gr. Gorodea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita groasa de culoare verde-galbuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 550 g, acumuleaza 130 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VII (16 – 31 octombrie).
♦ Chasselas de Baneasa – autor V. Dvornic – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare galben-verzuie sau alb-laptos, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 270 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 13 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
♦ Silvania – autori Gh. Calistru, S. Ciutina, Maria Oana – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa este carnoasa-moale, gust perfect-echilibrat /aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 220 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
♦ Augusta – autori M. Neagu, M. Georgescu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 350 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
♦ Istrita – autori Sofia Ispas, Otilia Toma – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, gust/aroma slaba de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 360 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01 – 30 septembrie).
♦ Timpuriu de Cluj – autor Șt. Oprea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma fina de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
♦ Coarna alba: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare alb-verzuie, gust/aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 290 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16 octombrie – 30 septembrie).
♦ Muscat timpuriu de Bucuresti – autori Gh. Constantinescu, Elena Negreanu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
♦ Select – autor V. Dvornic – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 370 g, acumuleaza 175 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile VI-VII (01 – 30 octombrie).
♦ Xenia – autori Gr. Gorodea, Zamfirița Lumânare – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu de culoare galben-verzuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust placut/aroma fina de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a strugurelui 280 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 21 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01 – 15 octombrie).
♦ Paula – autori Gh. Calistru, Doina Damian – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbui, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 290 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
♦ Timpuriu de Pietroasa – autor Otilia Toma – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-albastruie, pielita subtire, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (1-15 August).
♦ Milcov – autor Margareta Bădițescu, N. Varga, Victoria Zaharia si Gh. Coman – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra, miezul este semicrocant, gust dulce-acrisor si aroma franc „fara aroma”, greutate medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-15 august).
♦ Coarna neagra – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosietica-neagra, gustul/aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie).
♦ Coarna neagra selectionata – autori: Gh. Constantinescu si Elena Negreanu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare de la rosu-vanat la neagra, gustul/aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 360 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI-VII (01 octombrie – 31 octombrie).
♦ Napoca – autori Șt. Oprea si Șt. Hontila – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, pielita groasa, miez semi-crocant, gustul dulce-acrisor si aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 400 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16-31 August).
♦ Transilvania – autor Șt. Oprea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), pielita groasa, gustul/aroma de muscat „tamaios”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 400 g, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 August – 15 Septembrie).
♦ Cetatuia – autor Șt. Oprea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare negru-deschis, pielita groasa, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III (16-31 August).
♦ Azur – autori Victoria Lepădatu, Gh. Condei – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare albastru-azur pana la negru, miez crocant „carnos”, gustul/aroma este cu aroma delicata de coarna, strugurii au in medie 260 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV (01-15 Septembrie).
♦ Transilvania – autor Șt. Oprea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), pielita groasa, gustul/aroma de muscat „tamaios”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 400 g, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 August – 15 Septembrie).
♦ Gelu – autori: D. Dănulescu, Gh. Calistru, Doina Damian, Al. Crăcană – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita groasa de culoare violet-albastru, gust/aroma franc „fara aroma”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 320 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 August).
♦ Splendid – autor Șt. Oprea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita este groasa de culoare roz pana la rosu-violaceu, miez semicrocant, pielita groasa, gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 350 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III-IV (16 August -15 Septembrie).
♦ Tamina – autori Gr. Gorodea, I. Boian, Zamfirița Lumânare – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita este rosie-violacee, miez crocant „carnos”, gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 480 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 24 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V-VI (16 Septembrie -5 Octombrie).
♦ Roz Romanesc – autori Negreanu Elena, Ioniță Ioana, Popa Anton – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare roz pana la rosu, pielita mijlociu de groasa, gustul dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”, miez semicrocant – suculent, strugurii au in medie 400 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 24 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VII (15 – 30 Octombrie).
♦ Somesan – autori Șt. Oprea, B. Olaru – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-inchis, de grosime – mijlocie; miez crocant „carnos”, gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 300 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 August -15 Septembrie).
II. Soiuri romanesti de Hibrizi inobilati (Artizanale, Rezistente)
♦ Andrevit – autori Șt. Oprea, B. Olaru – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistente „hibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 400 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie).
♦ Valeria – autor Valeria Culcea – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistente „hibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 220 g, acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).
♦ Admira – autor Oprea Ștefan – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistente „hibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, strugurii au in medie 210 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, gust/aroma franc „fara aroma”, productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16 – 30 septembrie).
III. Soiuri Apirene (Fara samburi)
♦ Centenar Pietroasa: – autori Otilia Toma, Sofia Ispas – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).
♦ Otilia – autor Otilia Toma – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-15 august).
♦ Calina – autor M. Mărculescu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare roz, miezul este zemos, aroma/gust franc franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 August -15 Septembrie).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri Romanesti de vita de vie pentru Struguri de masa